Tetszett a cikk?

Matolcsy György belép a néppárttá alakuló Fideszbe és ezt tanácsolja a közgazdász-társadalom nagyobb részének is. Az Orbán-kormány gazdasági minisztere erről az ellenzéki pártot támogató értelmiségiek pénteki budapesti sajtótájékoztatóján beszélt.

Matolcsy szerint a Fidesznek nagyon sokat köszönhet Magyarország, mert a párt tartós polgári alternatívát tud kínálni, a Fidesz pedig azért tartozik köszönettel Magyarországnak, mert egy kicsi, tehetséges csoportból erős politikai szervezetté tudott válni. Az MTI információi szerint az Orbán-kormány gazdasági miniszterének nincs szándékában funkciót vállalni az átalakuló szervezetben. Matolcsy 2000-től 2002-ig tartó minisztersége idején is pártonkívüli volt. A nyolcvanas években a Pénzügyminisztériumban, 1988-tól a Pénzügykutató Rt.-ben, majd - az Antall-kormány idején, egy féléves államtitkársági periódust letöltve - az általa létrehozott Növekedéskutató Intézetben érlelődött meggyőződését fogalmazta bele a Fidesz 1998-as gazdasági programjába. A párt a választási vereségig magáénak vallotta a Matolcsy számításaira épülő 7 százalékos gazdasági növekedési célt.
Révész Mária, Pécs városának MDF-es volt alpolgármestere, aki szintén belép a Fideszbe, kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: azzal, hogy a Fidesz módosuló alapszabálya lehetővé teszi a kettős párttagságot, a labda az MDF-nek van feladva. Reményét fejezte ki, hogy a demokrata fórum vállalja a kettős tagokat.
Pálinkás József, a Professzorok Batthyány Körének elnöke közölte, hogy a Fidesz átalakításában szerepet vállaló értelmiségiek április 8-án nagygyűlést tartanak Budapesten. A nagygyűlés célja, hogy a résztvevők megfogalmazzák elképzeléseiket és elvárásaikat a Fidesz néppárttá alakításával kapcsolatban.
A Fidesz elnöksége szerdán véglegesítette az alapszabály-módosítás tervezetét. Az új Fidesz Szájer József alelnök szerint "európai típusú néppárt" lesz, amely minden társadalmi réteg felé nyitott. Szájer szerint az átalakuló Fideszben a politizálás súlypontja a megyei szintről választókerületi szintre helyeződik át. A pártot egy szűkebb, operatív feladatokat ellátó elnökség vezeti majd, amelynek a párt elnökén, a frakció vezetőjén és az országos választmány elnökén kívül még két, a kongresszus által választott alelnöke lesz. Az operatív elnökségen kívül egy szélesebb körű elnöksége is lesz a Fidesznek. Az új Fidesznek nemcsak magyar állampolgárok, hanem uniós tagállamok polgárai és magyarigazolvánnyal rendelkezők is tagjai lehetnének. A módosuló alapszabály szerint lehetőség lesz kettős párttagságra, de csak azon szervezetek esetében, amelyek szintén az Európai Néppárt tagjai.
Szájer szerdai sajtótájékoztatójával egy időben jelentette be Herényi Károly, a Magyar Demokrata Fórum frakcióvezetője, hogy pártja 2006-ban valószínűleg önállóan indul a választásokon, mivel az MDF így nagyobb esélyét látja a jobboldal győzelmének. Herényi hozzátette: a leendő esetleges szövetségesek közé számítanak a Magyar Demokrata Néppárt egyes politikusai. "Az MDF önállósulási törekvése nem öncélú, azt szolgálja, hogy a jobboldali érzelmű, szimpatizáns választópolgárok szélesebb körének megszólításával a jobboldal kerüljön kormányra" - jelentette ki a politikus. Herényi Károly hozzátette, hogy a Fideszben erős törekvés érzékelhető a jobboldal egységesítésére. "Lehet, hogy egyszer majd igen, de most még nem érett meg a helyzet a tömbösödésre" - mondta az MTI-nek a frakcióvezető.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!