A Tolna Megyei Védelmi Bizottság nukleárisbaleset-elhárítási szakemberei nem tartják szükségesnek lakosságvédelmi intézkedések bevezetését a paksi atomerőműben történt éjszakai radioaktív gázszivárgás kapcsán. Előzőleg a szivárgás miatt felfüggesztették a Paksi Atomerőműben a 2. számú blokk reaktorának karbantartási munkálatait.

Kováts Balázs, az erőmű tájékoztató- és látogató központjának vezetője elmondta: a gáz megjelenését ellenőrző műszerek jelezték a reaktorcsarnokban, az éjszakai órákban; az anyag aktivitása reggelre jelentősen csökkent. Az eddigi vizsgálatok szerint a radioaktív gáz valószínűleg a reaktor mellé telepített tisztítórendszerből származik, és ez a rendszerben lévő, 30 darab fűtőanyagköteg valamelyikének kismértékű tömörtelenségére utal. A légnemű szennyezés elsősorban a 2. blokk jól behatárolható, szűk területére koncentrálódik. A Paksi Atomerőmű Rt. az eseményről az erre a célra kiépített csoportos SMS-küldő rendszeren tájékoztatta az erőmű 30 kilométeres körzetében található települések polgármestereit. Frankné Kovács Szilvia, a Tolna Megyei Védelmi Bizottság elnöke azt nyilatkozta: "A megnövekedett sugárszint nem érte el a hatóságilag meghatározott határértéket, így a szennyeződés sem a környezetet, sem a lakosságot nem veszélyezteti." Előzőleg Dobson Tibor ezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek elmondta: nem jelent semmilyen veszélyt a lakosságra a radioaktív gáz megjelenése a Paksi Atomerőműben, tehát nincs szükség katasztrófavédelmi intézkedésekre.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tolatóradar: 1,3 milliárddal egy McLaren a legdrágább eladó autó itthon

Tolatóradar: 1,3 milliárddal egy McLaren a legdrágább eladó autó itthon

Egy 15 éves fiú okozta a pánikot az olasz klubban, ahol hat ember meghalt – videó

Egy 15 éves fiú okozta a pánikot az olasz klubban, ahol hat ember meghalt – videó

Felcsúton járt a Mikulás

Felcsúton járt a Mikulás

Megakadályoznák a Fideszt, hogy elfogadja a „rabszolgatörvényt”

Megakadályoznák a Fideszt, hogy elfogadja a „rabszolgatörvényt”

Szexjelenetet forgattak a gízai piramison

Szexjelenetet forgattak a gízai piramison

Saját és munkatársai fizetését is eljátszotta egy román férfi

Saját és munkatársai fizetését is eljátszotta egy román férfi