Tetszett a cikk?

A Tolna Megyei Védelmi Bizottság nukleárisbaleset-elhárítási szakemberei nem tartják szükségesnek lakosságvédelmi intézkedések bevezetését a paksi atomerőműben történt éjszakai radioaktív gázszivárgás kapcsán. Előzőleg a szivárgás miatt felfüggesztették a Paksi Atomerőműben a 2. számú blokk reaktorának karbantartási munkálatait.

Kováts Balázs, az erőmű tájékoztató- és látogató központjának vezetője elmondta: a gáz megjelenését ellenőrző műszerek jelezték a reaktorcsarnokban, az éjszakai órákban; az anyag aktivitása reggelre jelentősen csökkent. Az eddigi vizsgálatok szerint a radioaktív gáz valószínűleg a reaktor mellé telepített tisztítórendszerből származik, és ez a rendszerben lévő, 30 darab fűtőanyagköteg valamelyikének kismértékű tömörtelenségére utal. A légnemű szennyezés elsősorban a 2. blokk jól behatárolható, szűk területére koncentrálódik. A Paksi Atomerőmű Rt. az eseményről az erre a célra kiépített csoportos SMS-küldő rendszeren tájékoztatta az erőmű 30 kilométeres körzetében található települések polgármestereit. Frankné Kovács Szilvia, a Tolna Megyei Védelmi Bizottság elnöke azt nyilatkozta: "A megnövekedett sugárszint nem érte el a hatóságilag meghatározott határértéket, így a szennyeződés sem a környezetet, sem a lakosságot nem veszélyezteti." Előzőleg Dobson Tibor ezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek elmondta: nem jelent semmilyen veszélyt a lakosságra a radioaktív gáz megjelenése a Paksi Atomerőműben, tehát nincs szükség katasztrófavédelmi intézkedésekre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!