Tetszett a cikk?

A Magyarország uniós csatlakozásáról tartott ügydöntő népszavazás eredményes volt, mivel az érvényesen szavazó választópolgárok 83,76 százaléka, az összes választásra jogosult állampolgár 38 százaléka voksolt igennel – jelentette be Ficzere Lajos, az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke a testület vasárnapi, végeredményt megállapító határozatát ismertetve. Mádl Ferenc köztársasági elnök szerint a szombaton megszületett egyértelmű döntés új történelmi helyzetet hozott létre Magyarországon.

Ficzere Lajos szerint a szombati népszavazás a jogállami normáknak megfelelően, az alkotmányos és törvényi előírások szerint rendben, fegyelmezetten zajlott le. A Ficzere által ismertetett végeredmény szerint a szavazás befejezésekor a névjegyzékben 8 042 272 választópolgár szerepelt. A szavazáson 3 669 252 választópolgár jelent meg, az urnákban ennél 2 537-tel kevesebb, összesen 3 666 715 szavazólap volt. A népszavazáson a választásra jogosult állampolgárok 45,62 százaléka jelent meg. Az érvénytelen szavazatok száma 17 998 - 0,49 százalék -, érvényesen 3 647 717-en - 99,44 százalék - voksoltak. Összesen 3 056 027 választópolgár - 83,76 százalék - szavazott igennel és 592 690 - 16,24 százalék - nemmel. Vitatott szavazat nincs. Az eredményt megállapító határozat ellen legkésőbb hétfőn 16 óráig lehet kifogást benyújtani a Legfelsőbb Bírósághoz címezve az Országos Választási Bizottságnál. A Legfelsőbb Bíróságnak 24 órája van arra, hogy a kifogásokat elbírálja.
Az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) vasárnap estig mintegy 45 beadvány érkezett, amelyek több mint fele a népszavazáson feltett kérdés utólagos érvénytelenítését, illetve ehhez kapcsolódóan az eredmény érvénytelenítését kérte. Az eredmény érvénytelenítését indítványozó beadványok indoklásként azt fogalmazták meg, hogy megítélésük szerint a népszavazásra feltett kérdés eltér a magyar jogszabályokban előírtaktól. Ezeket a beadványokat az OVB ugyanazzal az indokkal utasította el, mint szombaton a kérdés érvénytelenítését kérő beadványokat: a testületnek nincs hatásköre az Országgyűlés által az alkotmányba beemelt kérdés vizsgálatára. A beadványok túlnyomó többsége nem csak tartalmában, de szövegében is megegyezett, az egyik dokumentumon még a "használati utasítás" is szerepelt, amelyben a beadvány eredeti szövegének megfogalmazója arra kéri az állampolgárokat, hogy saját nevük alatt nyújtsák be azt. Ennek kapcsán Poczkodi Balázs, az OVB tagja a testület ülésén úgy vélekedett: a többeknek körbeküldött, majd az állampolgár saját nevében benyújtott sorozatbeadvány új jelenség, amely, ha tömegessé válik, egyfajta obstrukciós eszközként is szolgálhat, hiszen alkalmas lehet a választási bizottságok és a bíróságok munkájának lassítására. Ficzere Lajos szerint a kérdéssel foglalkozni kell a jövőben, hogy a jelenséget esetleges elterjedése esetén kezelni tudják. A szombaton megtárgyalt négy kampánycsend-sértési beadványhoz vasárnapra összesen egy újabb érkezett, amely azt kifogásolta, hogy április 11-én délután a Magyar ATV egy műsorában Kovács László külügyminiszter "az EU-csatlakozás mellett kampányolt". A beadványt az OVB megfelelő bizonyíték - videókezatta, vagy a műsorból származó szó szerinti idézetek - hiányában elutasította. Az OVB a beadványok alapján egyetlen egy esetben sem állapított meg kampánycsend-sértést.
Medgyessy Péter miniszterelnök hétfőn a Magyar Televízió Napkelte című műsorában leszögezte: továbbra is jónak tartja azt, hogy a szerződés aláírása előtt kért felhatalmazást a lakosságtól. Mint hozzátette, ezzel magabiztosan megy el Athénba aláírni a szerződést. A szombati EU-népszavazáson részt vevők számával kapcsolatban Medgyessy úgy vélte, fél év múlva már senki sem fog emlékezni arra, hányan mentek el szavazni. Elismerte ugyanakkor, hogy érdemes elemezni a történteket. Mint mondta, készült egy telefonos felmérés, amiből az derült ki: többen mondták azt, hogy voltak szavazni, mint ahányan ténylegesen elmentek. Medgyessy Péter szerint a kampány túl nyugodttá tette az embereket a népszavazás pozitív eredményét illetően.
Mádl Ferenc köztársasági elnök a népszavazást értékelő beszédében kiemelte: a várakozásoktól elmaradt részvételi arány a népszavazás eredményén mit sem változtat. Mádl szerint Európában a népszavazások részvételi aránya általában alacsonyabb a parlamenti választások részvételi arányánál, s ez ismétlődött meg most Magyarországon is. Jelezte, hogy e viszonylag alacsony arány nyilván vizsgálódások és elemzések tárgya lesz, úgy vélekedett azonban, nem kellene visszamenőleg hibákat keresni. Az államfő hangsúlyozta: a jövőbe kell nézni és a nemzeti egység jegyében olyan rövid és hosszú távú fejlesztési programokat kell kidolgozni és megvalósítani, "amelyek útján egyértelművé tudjuk tenni a kétkedők és a szavazástól távolmaradottak számára, hogy kikovácsolható a jövőben elképzeléseinkből, cselekvéseinkből, terveinkből, programjainkból egy jobb jövő mindenki számára és a nemzet egésze az EU-csatlakozás nyertesévé válhat".
Mind Mádl Ferenc, mind Lamperth Mónika belügyminiszter megköszönte a népszavazás előkészítésében és lebonyolításában részt vevők munkáját. A belügyminiszter figyelemre méltónak és szinte példa nélkülinek nevezte, hogy egy órán belül több mint 80 százalékos feldolgozottságot sikerült elérni. Lamperth Mónika jelezte: biztos benne, hogy sokan fogják majd vizsgálni a részvételi arányt, arra kért azonban mindenkit, ne engedjék elvenni annak a több mint hárommillió embernek az örömét, aki most úgy érzi, egy fontos döntés részeseként valami olyan mellé tette le voksát, ami az ország javát, felemelkedését szolgálja.
(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!