A bolgár kormány hétfőn bejelentette, hogy elhalasztja az ország második legnagyobb kereskedelmi bankja, a DSK vevőjének kiválasztásáról hozandó döntését. Két pályázó, az OTP Bank Rt. és az osztrák Erste Bank tett a várakozásokat felülmúló ajánlatot, az OTP 311 millió eurót, az Erste Bank pedig 293 milliót.

Eredetileg úgy tervezték, hogy a Bank Konszolidációs Társasága ( BCC) hétfőn vagy kedden nyertest hirdet, de Milen Velcsev bolgár pénzügyminiszter a BCC igazgatótanácsának hétfői ülése után közölte: " a két bank komoly engedményeket tett, de nem tisztáztuk még kellőképpen az ajánlatok valamennyi részletét, emiatt nem tudunk döntést hozni". Azt nem említette, hogy a BCC mikor fog dönteni; a szófiai kormány még pénteken kérte az ajánlattevőket, hogy ajánlatuk egyes pontjait tisztázzák, illetve még a hét végén változtassanak egyes feltételeken. A bankra tett magyar és osztrák ajánlat egyaránt messze meghaladja a bolgár kormány reményeit, de a magasabb ár nem ügydöntő tényező, és nem jelent automatikus győzelmet a többet kínáló számára - mondta akkor a bolgár pénzügyminisztérium szóvivője.
Az OTP árajánlatáról Wolf László, az OTP Bank tranzakcióért felelős vezérigazgató-helyettese az MTI érdeklődésére szintén pénteken mondta el, hogy ötéves periódusra vetített, minden részletre kiterjedő megtérülési modellszámítások alapozták meg a DSK-ra tett 311 millió eurós árajánlatot. Szerinte ez az ár a bolgár bank mutatóit, kedvező növekedési kilátásait figyelembe véve értékarányos ár. A DSK megvásárlását az OTP Bank vezetése a regionális terjeszkedés egyik fő lehetőségének, a banki növekedés és a hosszú távú értékteremtés egyik eszközének tekinti - tette hozzá.
A DSK Bank a második legnagyobb bolgár kereskedelmi bank. Mérlegfőösszege (2,036 milliárd leva) szerinti piaci részesedése 13 százalék a 35 bankot számláló bolgár piacon. A lakossági betétállomány (1,4 milliárd leva) tekintetében viszont csaknem 60 százalékos piaci részesedést tudhat magának. A DSK privatizációját decemberben hirdették meg. Az első körben három hitelintézet, az OTP Bank, az osztrák Erste és a görög Pireus bank tett - akkor még nem kötelező érvényű ajánlatot. Utóbb azonban a görög bank - lapértesülések szerint a beadási határidő előtt fél órával - úgy döntött, hogy nem vesz részt a további versenyben. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elbukott a nagy kísérlet, nem jött be Finnországban a feltétel nélküli alapjövedelem

Elbukott a nagy kísérlet, nem jött be Finnországban a feltétel nélküli alapjövedelem

Egyre rosszabb a levegő az országban

Egyre rosszabb a levegő az országban

Ki lesz a menesztett Prőhle utódja? Már lehet pályázni a PIM élére

Ki lesz a menesztett Prőhle utódja? Már lehet pályázni a PIM élére

Beindult a net: íme a legfrissebb mémek az MTVA-nál történtekről

Beindult a net: íme a legfrissebb mémek az MTVA-nál történtekről

Balesete volt Gulyás Gergelynek az éjszaka

Balesete volt Gulyás Gergelynek az éjszaka

Egy MSZP-s beolvasta az ellenzék öt követelését az Echo Tv-ben

Egy MSZP-s beolvasta az ellenzék öt követelését az Echo Tv-ben