Tetszett a cikk?

Pénteken bezárják a Horthy katonái - Szálasi nyilasai című kiállítást Kőszegen, mivel a tárlat anyagának nagy részét kölcsönző magángyűjtők visszakövetelik műtárgyaikat és dokumentumaikat.

"A magángyűjtők a médiumok által gerjesztett nyomasztó légkörre hivatkozva visszavonták kölcsönzési engedélyüket és záros határidőn belül követelik vissza műtárgyaikat" - tájékoztatta Horváth Sándort, a Vas Megyei Múzeumok igazgatóságának vezetőjét Bakay Kornél, a kiállítást rendező kőszegi Jurisics Vármúzeum igazgatója.
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) az elmúlt héten közleményben adott hangot tiltakozásának, e hét elején pedig a kiállítás azonnali bezárását kérte a kulturális minisztertől. Horváth Sándor a Mazsihisz tiltakozásának napján úgy nyilatkozott: a kiállítás csupán a korszakot mutatja be dokumentumok és fotók segítségével. Az igazgató múlt kedden Bakay Kornéllal tárlatvezetést tartott a sajtó munkatársainak, ahol azt mondta: nincs semmiféle szakmai vagy más ok arra, hogy bezárják a kiállítást. Másnap Kőszeg város önkormányzata közleményben határolódott el a tárlattól, majd múlt csütörtökön a kulturális minisztérium azt közölte: szakértőket kért fel, hogy mondjanak véleményt a kiállításról. A szaktárca vasárnap jelezte: nincs hatásköre arra, hogy bezárassa a kőszegi tárlatot.
A két felkért szakember - Gál Vilmos, a Magyar Nemzeti Múzeum muzeológusa és Stark Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének munkatársa - hasonló álláspontra helyezkedett, miszerint a kiállítás némi kiegészítéssel, kiigazítással megfelelően mutathatná be vállalt témáját. Ezzel együtt Stark Tamás úgy látta, hogy a kőszegi várban rendezett kiállítás hiányos, illetve egyoldalúan, tendenciózusan mutatja be mind a Horthy-, mind pedig a nyilas korszakot. Ezt követően a minisztérium levélben hívta fel a Vas Megyei Közgyűlést arra, hogy a szakértői vélemények fényében fontolja meg az azonnali intézkedés lehetőségét a kiállítást illetően. A tárca kedden közölte: Görgey Gábor kulturális miniszter és Kocsi László, a tárca politikai államtitkára mélységesen elítéli a kiállítást. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!