Pénteken bezárják a Horthy katonái - Szálasi nyilasai című kiállítást Kőszegen, mivel a tárlat anyagának nagy részét kölcsönző magángyűjtők visszakövetelik műtárgyaikat és dokumentumaikat.

"A magángyűjtők a médiumok által gerjesztett nyomasztó légkörre hivatkozva visszavonták kölcsönzési engedélyüket és záros határidőn belül követelik vissza műtárgyaikat" - tájékoztatta Horváth Sándort, a Vas Megyei Múzeumok igazgatóságának vezetőjét Bakay Kornél, a kiállítást rendező kőszegi Jurisics Vármúzeum igazgatója.
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) az elmúlt héten közleményben adott hangot tiltakozásának, e hét elején pedig a kiállítás azonnali bezárását kérte a kulturális minisztertől. Horváth Sándor a Mazsihisz tiltakozásának napján úgy nyilatkozott: a kiállítás csupán a korszakot mutatja be dokumentumok és fotók segítségével. Az igazgató múlt kedden Bakay Kornéllal tárlatvezetést tartott a sajtó munkatársainak, ahol azt mondta: nincs semmiféle szakmai vagy más ok arra, hogy bezárják a kiállítást. Másnap Kőszeg város önkormányzata közleményben határolódott el a tárlattól, majd múlt csütörtökön a kulturális minisztérium azt közölte: szakértőket kért fel, hogy mondjanak véleményt a kiállításról. A szaktárca vasárnap jelezte: nincs hatásköre arra, hogy bezárassa a kőszegi tárlatot.
A két felkért szakember - Gál Vilmos, a Magyar Nemzeti Múzeum muzeológusa és Stark Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének munkatársa - hasonló álláspontra helyezkedett, miszerint a kiállítás némi kiegészítéssel, kiigazítással megfelelően mutathatná be vállalt témáját. Ezzel együtt Stark Tamás úgy látta, hogy a kőszegi várban rendezett kiállítás hiányos, illetve egyoldalúan, tendenciózusan mutatja be mind a Horthy-, mind pedig a nyilas korszakot. Ezt követően a minisztérium levélben hívta fel a Vas Megyei Közgyűlést arra, hogy a szakértői vélemények fényében fontolja meg az azonnali intézkedés lehetőségét a kiállítást illetően. A tárca kedden közölte: Görgey Gábor kulturális miniszter és Kocsi László, a tárca politikai államtitkára mélységesen elítéli a kiállítást. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A robotsofőrök kicsinálhatnak mindenkit, így végződhet a kelet-nyugati kamionos háború

A robotsofőrök kicsinálhatnak mindenkit, így végződhet a kelet-nyugati kamionos háború

Népszavazást kezdeményeztek arról, hogy a közjegyző is felbonthassa a házasságot

Népszavazást kezdeményeztek arról, hogy a közjegyző is felbonthassa a házasságot

Összesítették, ennyit költött a kormány a határon túl focira

Összesítették, ennyit költött a kormány a határon túl focira

A kereszténységről kérdezi a KDNP a fiatalokat

A kereszténységről kérdezi a KDNP a fiatalokat

Christian Bale: Trump azt hitte, én vagyok Bruce Wayne

Christian Bale: Trump azt hitte, én vagyok Bruce Wayne

Mert pont egy iskolai sütivásár hiányzik még a decemberi hajtásban!

Mert pont egy iskolai sütivásár hiányzik még a decemberi hajtásban!