Tetszett a cikk?

A Népszabadság információi szerint az amerikai kormány informális csatornán keresztül arra kérte a magyar kabinetet, hogy küldjön békefenntartókat Irakba. Amennyiben a hivatalos megkeresés is megérkezik, a parlamentnek kétharmados többséggel kell a kérdésről döntenie.

A Népszabadság pénteki számának információi szerint az Egyesült Államok informális úton arra kérte a magyar kormányt, hogy küldjön békefenntartókat Irakba. A lap szerint a Honvédelmi Minisztérium hivatalos megkeresés esetén négypárti tanácskozást hív össze a kérdésben. Juhász Ferenc honvédelmi miniszter korábban csak annak lehetőségét zárta ki, hogy magyar fegyveresek iraki katonai akciókban vegyenek részt. Juhász a múlt héten a parlament döntésére bízta, hogy a háború után, rendészeti feladatok elvégzésére küldjön-e az ország katonákat Irakba.
"A magyar honvédséget nem érné váratlanul, ha egy nemzetközi szervezettől felkérést kapna a részvételre" - kommentálta a lap értesülését az MTI-nek Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgató helyettese. Az MTI információja szerint a szaktárca békefenntartói vagy rendészeti feladatra számít, azonban a misszióra mindössze pár száz millió forintot tudna átcsoportosítani költségvetéséből, így az esetleges részvételhez a központi költségvetés tartalékát is igénybe kellene venni.
Az Országgyűlésnek kétharmados többséggel kellene döntenie a kérdésről, amennyiben megérkezik az amerikaiak hivatalos kérése. A Népszabadság szerint ugyanakkor közel sem biztos, hogy az ellenzék megszavaz egy ilyen indítványt, mivel korábban Afganisztán esetében nem támogatták a hasonló tartalmú javaslatot, így magyar részről csak egészségügyi segítséget kap az ottani nemzetközi misszió.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!