Tetszett a cikk?

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) szerdán kisorsolta azokat a civil szervezeteket, amelyek tagot delegálhatnak a három közszolgálati médium - a Duna Televíziót működtető Hungária Televízió, a Magyar Rádió és a Magyar Televízió közalapítvány - kuratóriumába.

Az úgynevezett társadalmi kuratórium az Országos Rádió és Televízió Testületnél bejegyzett és a testület által sorsolással kiválasztott társadalmi szervezetek képviselőiből áll. A Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumába és a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumába 21-21 tagot, a Hungária Televízió Közalapítvány kuratóriumába pedig 23 tagot delegálnak civil szervezetek. A nyilvántartásba vételre minden évben március 15-ig lehet jelentkezni. A kuratórium feladatai közé tartozik többek között a közalapítvány éves gazdálkodási tervének elfogadása és mérlegének megállapítása, javaslattétel az ORTT-nek az üzemben tartási díjbevétel növelése érdekében, amit a közalapítvány alapító okirata - e törvény keretei között - a hatáskörébe utal. Az elnökség a közalapítvány kezelőjének jogkörében gazdálkodik a közalapítvány vagyonával. A delegált kuratóriumi tagok megbízatása egy évig tart.
A Magyar Rádió e testületébe ez évben megegyezés alapján jutott be az Országos Horvát Önkormányzat, valamint a Magyarországi Református Egyház képviselője, míg az Országos Nyugdíjas Polgári Egyesület kategóriájában egyetlenként indult, így sorsolás nélkül szerezte meg a helyét. Emellett tagot delegálhat a Magyarországi Örmény Apostoli Egyház, a Magyar Cigányok Antifasiszta Szervezete, a Magyar Zeneművészeti Társaság, a Magyar Tartalomipari Szövetség, az Alkotó Képzőművészek és Írók Országos Szövetsége és a Művelődési Intézmények Megyei és Regionális Kulturális Szerveződések Országos Szövetsége. Helyet kapott a Magyar Rádió e grémiumában a Magyar Alkotók és Gondolkodók Független Szakértői Társaság, a Közéleti Önképzőkör, a Postai és Hírközlési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, a Magyar Reklámszövetség, a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége, a Reális Zöldek Klub, a Független Női Szövetség, az Országos Ifjúsági Telekommunikációs Egyesület, a Hallássérültek Iskoláinak Országos Egyesülete, a Magyar Nambudo Szövetség, valamint a Községi Önkormányzatok Szövetsége. A testületbe a határon Túli Magyarok Hivatala (HTMH) a Kárpátaljai Magyar Szövetséget javasolta tagnak.
A Magyar Televízió kuratóriumába - kategóriáján belüli megegyezés alapján - a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata és a Magyar Katolikus Egyház küldhet tagot, míg a Hagyományőrző Nyugdíjasok Egyesülete azért kerülhetett be sorsolás nélkül, mert a kategóriájában induló másik szervezet egyetlen indulóként jutott be egy másik kuratóriumba. Bekerült még a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége, az 1945-56 közötti Magyar Politikai Elítéltek Közössége, a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége, az Írók Kulturális és Szociális Egyesülete, a Színházi Dramaturgok Céhe, az Általános Művelődési Központok Országos Egyesülete, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége, valamint a Szervezési és Vezetési Tudományos Társaság egy-egy tagja is. Mellettük delegálhat a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség, a Sajtószakszervezet, a Természetbúvár Egyesület, az Első Magyar Vidéki Nőegylet, a Szülők Egyesülete a Gyerekekért, az Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége, a Magyar Kushido Karate Szövetség és a Magyar Önkormányzatok Országos Szövetsége. A HTMH e grémiumba a szlovákiai Magyar Koalíció Pártját javasolta.
Egyetlen jelentkezőként került a Hungária Televízió Közalapítványba a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata, illetve a kategórián belüli megegyezés alapján pedig a Magyar Katolikus Egyház képviselője. Bejutott még az Evangéliumi Pünkösdi Közösség, a Magyar Helsinki Bizottság, a Magyarnótaszerzők és Énekesek Országos Egyesülete, a Forgatókönyvírók és Dramaturgok Céhe, a Magyar Jazz Szövetség, a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége, a Történelemtanárok Egyesülete, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége, a Magyar Környezetvédelmi Egyesület és a Kiút Veled Egyesület egy-egy képviselője. Bekerült a Pax Hungarica Diákszervezetek Szövetsége, a Magyar Vakok és Gyengén Látók Országos Szövetsége és a Magyar Goju-Kai Szövetség reprezentánsa. Három tagot küldhet e grémiumba a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, kettőt a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja, egyet-egyet a Vajdasági Magyar Szövetség, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Szövetség és a Magyarok Világszövetségének Nyugati Régiója.
Korábban azok a civil szervezetek, amelyeket az idén nem regisztrált az Országos Rádió és Televízió Testület a közmédiumok kuratóriumi sorsolásába, bejelentették: nagy valószínűséggel az Alkotmánybírósághoz fordulnak. Pós Péter, az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége által a Magyar Televízió kuratóriumába delegált volt tag a szerdai sorsolást megelőzően tartott sajtótájékoztatóján elmondta: az ORTT korábban is túlterjeszkedett a médiatörvény előírásain, de ezt tovább erősítette az idén azzal, amikor új elbírálási gyakorlatával korábban elfogadott tömörülések regisztrációs kérelmét utasította el. „Ezzel a jogbiztonság alapjait sértette meg az ORTT” - tette hozzá -, úgy fogalmazva: a legfőbb médiahatóság azt csinál, amit akar, mivel ha törvényt sért, semmilyen magyar jogi fórumhoz nem lehet fordulni.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Internet nélkül is működő, beépített fordító kerülhet az iPhone-okba

Internet nélkül is működő, beépített fordító kerülhet az iPhone-okba

Érdekes vége lett a kísérletnek, amit Trump kirohanása miatt indított egy internetező

Érdekes vége lett a kísérletnek, amit Trump kirohanása miatt indított egy internetező

A Pandora 2025-től csak újrahasznosított aranyat és ezüstöt használ

A Pandora 2025-től csak újrahasznosított aranyat és ezüstöt használ