Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) szerdán kisorsolta azokat a civil szervezeteket, amelyek tagot delegálhatnak a három közszolgálati médium - a Duna Televíziót működtető Hungária Televízió, a Magyar Rádió és a Magyar Televízió közalapítvány - kuratóriumába.

Az úgynevezett társadalmi kuratórium az Országos Rádió és Televízió Testületnél bejegyzett és a testület által sorsolással kiválasztott társadalmi szervezetek képviselőiből áll. A Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumába és a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumába 21-21 tagot, a Hungária Televízió Közalapítvány kuratóriumába pedig 23 tagot delegálnak civil szervezetek. A nyilvántartásba vételre minden évben március 15-ig lehet jelentkezni. A kuratórium feladatai közé tartozik többek között a közalapítvány éves gazdálkodási tervének elfogadása és mérlegének megállapítása, javaslattétel az ORTT-nek az üzemben tartási díjbevétel növelése érdekében, amit a közalapítvány alapító okirata - e törvény keretei között - a hatáskörébe utal. Az elnökség a közalapítvány kezelőjének jogkörében gazdálkodik a közalapítvány vagyonával. A delegált kuratóriumi tagok megbízatása egy évig tart.
A Magyar Rádió e testületébe ez évben megegyezés alapján jutott be az Országos Horvát Önkormányzat, valamint a Magyarországi Református Egyház képviselője, míg az Országos Nyugdíjas Polgári Egyesület kategóriájában egyetlenként indult, így sorsolás nélkül szerezte meg a helyét. Emellett tagot delegálhat a Magyarországi Örmény Apostoli Egyház, a Magyar Cigányok Antifasiszta Szervezete, a Magyar Zeneművészeti Társaság, a Magyar Tartalomipari Szövetség, az Alkotó Képzőművészek és Írók Országos Szövetsége és a Művelődési Intézmények Megyei és Regionális Kulturális Szerveződések Országos Szövetsége. Helyet kapott a Magyar Rádió e grémiumában a Magyar Alkotók és Gondolkodók Független Szakértői Társaság, a Közéleti Önképzőkör, a Postai és Hírközlési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, a Magyar Reklámszövetség, a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége, a Reális Zöldek Klub, a Független Női Szövetség, az Országos Ifjúsági Telekommunikációs Egyesület, a Hallássérültek Iskoláinak Országos Egyesülete, a Magyar Nambudo Szövetség, valamint a Községi Önkormányzatok Szövetsége. A testületbe a határon Túli Magyarok Hivatala (HTMH) a Kárpátaljai Magyar Szövetséget javasolta tagnak.
A Magyar Televízió kuratóriumába - kategóriáján belüli megegyezés alapján - a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata és a Magyar Katolikus Egyház küldhet tagot, míg a Hagyományőrző Nyugdíjasok Egyesülete azért kerülhetett be sorsolás nélkül, mert a kategóriájában induló másik szervezet egyetlen indulóként jutott be egy másik kuratóriumba. Bekerült még a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége, az 1945-56 közötti Magyar Politikai Elítéltek Közössége, a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége, az Írók Kulturális és Szociális Egyesülete, a Színházi Dramaturgok Céhe, az Általános Művelődési Központok Országos Egyesülete, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége, valamint a Szervezési és Vezetési Tudományos Társaság egy-egy tagja is. Mellettük delegálhat a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség, a Sajtószakszervezet, a Természetbúvár Egyesület, az Első Magyar Vidéki Nőegylet, a Szülők Egyesülete a Gyerekekért, az Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége, a Magyar Kushido Karate Szövetség és a Magyar Önkormányzatok Országos Szövetsége. A HTMH e grémiumba a szlovákiai Magyar Koalíció Pártját javasolta.
Egyetlen jelentkezőként került a Hungária Televízió Közalapítványba a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata, illetve a kategórián belüli megegyezés alapján pedig a Magyar Katolikus Egyház képviselője. Bejutott még az Evangéliumi Pünkösdi Közösség, a Magyar Helsinki Bizottság, a Magyarnótaszerzők és Énekesek Országos Egyesülete, a Forgatókönyvírók és Dramaturgok Céhe, a Magyar Jazz Szövetség, a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége, a Történelemtanárok Egyesülete, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége, a Magyar Környezetvédelmi Egyesület és a Kiút Veled Egyesület egy-egy képviselője. Bekerült a Pax Hungarica Diákszervezetek Szövetsége, a Magyar Vakok és Gyengén Látók Országos Szövetsége és a Magyar Goju-Kai Szövetség reprezentánsa. Három tagot küldhet e grémiumba a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, kettőt a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja, egyet-egyet a Vajdasági Magyar Szövetség, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Szövetség és a Magyarok Világszövetségének Nyugati Régiója.
Korábban azok a civil szervezetek, amelyeket az idén nem regisztrált az Országos Rádió és Televízió Testület a közmédiumok kuratóriumi sorsolásába, bejelentették: nagy valószínűséggel az Alkotmánybírósághoz fordulnak. Pós Péter, az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége által a Magyar Televízió kuratóriumába delegált volt tag a szerdai sorsolást megelőzően tartott sajtótájékoztatóján elmondta: az ORTT korábban is túlterjeszkedett a médiatörvény előírásain, de ezt tovább erősítette az idén azzal, amikor új elbírálási gyakorlatával korábban elfogadott tömörülések regisztrációs kérelmét utasította el. „Ezzel a jogbiztonság alapjait sértette meg az ORTT” - tette hozzá -, úgy fogalmazva: a legfőbb médiahatóság azt csinál, amit akar, mivel ha törvényt sért, semmilyen magyar jogi fórumhoz nem lehet fordulni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Bruttó 150 ezer forint lehet a minimálbér

Bruttó 150 ezer forint lehet a minimálbér

Új alelnökei vannak a Jobbiknak

Új alelnökei vannak a Jobbiknak

A spanyol idősek a tisztességes, átszámítva havi 340 ezer forintos átlagnyugdíjért tüntettek

A spanyol idősek a tisztességes, átszámítva havi 340 ezer forintos átlagnyugdíjért tüntettek

Ez most csak úgy eszünkbe jutott az éjjel történtekről

Ez most csak úgy eszünkbe jutott az éjjel történtekről

Gyurcsány: Kibontakozott az ellenállás

Gyurcsány: Kibontakozott az ellenállás

Új-Zélandon megszavaztatják a marihuána legalizálását

Új-Zélandon megszavaztatják a marihuána legalizálását