A kormány nem tud pénzügyi garanciát adni a 2012-es olimpia megvalósításához Budapest számára, nem állnak rendelkezésre a szükséges források - közölte Gál J. Zoltán kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követően. Amennyiben a kormány és Budapest nem pártfogolja az olimpia megrendezését, úgy a Magyar Olimpiai Bizottság sem támogatja azt szakmailag - emlékeztette a hvg.hu-t a MOB korábban is hangoztatott álláspontjára Kiss Antal, Schmitt Pál MOB-elnök sajtótitkára. Budapest mellett eddig Lipcse, Moszkva, Párizs, New York, Toronto, Isztambul, Madrid, Havanna, az indiai Haidarábád és egy brazil város jelezte szándékát a 2012-es olimpia megrendezésére; a nevezési szándékot július 15-ig kell hivatalosan megerősíteni.

A kormány nem hajlandó az ország és a főváros presztízsét veszélyeztetni azáltal, hogy egy megvalósíthatatlan témára ad be pályázatot - nyilatkozta a szerdai sajtótájékoztatón Gál J. Zoltán. A kormányszóvivő kijelentette: Magyarország és Budapest 2012-ben nem tud olimpiát rendezni, de a jövőben egy - a sport-, a pénzügy- és a gazdasági miniszterből álló - tárcaközi bizottság majd megvizsgálja azt, mikorra lesz megvalósítható cél az olimpiarendezés.
A Fővárosi Közgyűlés múlt csütörtökön határozott arról, hogy az olimpia megrendezése érdekében májusban meghallgatja az elképzelésekről Jánosi György szakminisztert és Schmitt Pált, a Magyar Olimpia Bizottság elnökét. A főváros csak kormánygaranciával tud pályázni, ez kritériuma a jelentkezésnek.
Amennyiben a kormány és Budapest nem pártfogolja az olimpia megrendezését, úgy a Magyar Olimpiai Bizottság sem támogatja azt szakmailag - emlékeztette a hvg.hu-t a MOB korábban is hangoztatott álláspontjára Kiss Antal, Schmitt Pál MOB-elnök sajtótitkára. Budapest mellett eddig Lipcse, Moszkva, Párizs, New York, Toronto, Isztambul, Madrid, Havanna, az indiai Haidarábád és egy brazil város jelezte szándékát a 2012-es olimpia megrendezésére; a nevezési szándékot július 15-ig kell hivatalosan megerősíteni. A helyszínt 2005-ben jelöli ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.
Schmitt Pál a HVG szerdán megjelent számában kifejtette: noha érzése szerint a 2012-es olimpiáról Magyarország már lekésett, bizakodással tölti el "néhány kormánytag nyilatkozata, akik nem vetették el, hogy a játékoknak később otthont adjunk".
A MOB alelnöki tisztét is betöltő Gémesi György elmondta: szomorúsággal tölti el a kormány kedvezőtlen döntése a 2012-es nyári olimpiára való pályázás ügyében. Az MDF-es honatya szerint politikai döntés született, amellyel a sporttársadalom nagy része nem ért egyet. A fideszes Deutsch Tamás szerint a kormányzati megállapítás ellenére Magyarország alkalmas arra, hogy a 2012-es olimpia megrendezése érdekében sikeres, a győzelemre esélyes pályázatot nyújtson be. Deutsch egy tegnapi nyilatkozatában úgy vélte: a kormányzat azért nem akar olimpiát, mert a szocialisták és a szabad demokraták nem tudják megbocsátani, hogy a 2012-es olimpia megrendezésének gondolata a Fidesztől származik.
A Fidesz 2002. január 18-án kezdte meg aláírásgyűjtési akcióját a budapesti olimpia megrendezése érdekében. Két hónappal később Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten átadta Jacques Rogge-nak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének azt a 652 ezer 152 aláírást tartalmazó dokumentumot, amely "bizonyság arra, Magyarország mennyire szeretne olimpiát rendezni".
Jánosi György sportminiszter - a PricewaterhouseCoopers (PwC) nemzetközi pénzügyi tanácsadó cég tavaly novemberben elkészült megvalósíthatósági tanulmányára hivatkozva - korábban elmondta: mai árakon összesen 4600 milliárd forintba kerülne az olimpia megrendezése, ebből az államra eső 3000 milliárdot adónöveléssel vagy a beruházások Budapestre koncentrálásával, esetleg az államháztartási hiány növekedésével lehetne elérni.
Ma sem Budapest, sem az ország infrastrukturális állapota, sem egyetlen sportlétesítmény nem alkalmas olimpia megrendezésére - írta tavalyi jelentésében a PwC, nem zárva ki annak a lehetőségét, hogy 2003 és 2012 között felkészüljön a város az eseményre. A hosszú távra szóló infrastrukturális fejlesztési programokhoz képest "mindössze" 800 milliárd forint értékű beruházást kellene a 2012-es időpont utáni tervekből előre sorolni, s az ország az olimpiai létesítményeken kívül ilymódon több mint 300 kilométer autópályával, 400 kilométer gyorsforgalmi úttal, 25 kilométer metró- és gyorsvasút-pályával, 61 kilométer városi főúttal gazdagodhatna. Feépülne három Duna-híd, s szükség van 1350 kilométer vasútvonal rekonstrukciójára is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ismét csökkent a koronavírusos fertőzöttek száma Kínában

Ismét csökkent a koronavírusos fertőzöttek száma Kínában

Drágulhatnak a nyugdíjasotthonok

Drágulhatnak a nyugdíjasotthonok

310 lóerős motort és zöld rendszámot kapott az új Seat Leon

310 lóerős motort és zöld rendszámot kapott az új Seat Leon

Kálmán Olga DK-s elnökségi tag lenne

Kálmán Olga DK-s elnökségi tag lenne

Nincs megállapodás az uniós költségvetésről

Nincs megállapodás az uniós költségvetésről

Megborított a szél egy teherautót az M7-esen

Megborított a szél egy teherautót az M7-esen