A kormány nem tud pénzügyi garanciát adni a 2012-es olimpia megvalósításához Budapest számára, nem állnak rendelkezésre a szükséges források - közölte Gál J. Zoltán kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követően. Amennyiben a kormány és Budapest nem pártfogolja az olimpia megrendezését, úgy a Magyar Olimpiai Bizottság sem támogatja azt szakmailag - emlékeztette a hvg.hu-t a MOB korábban is hangoztatott álláspontjára Kiss Antal, Schmitt Pál MOB-elnök sajtótitkára. Budapest mellett eddig Lipcse, Moszkva, Párizs, New York, Toronto, Isztambul, Madrid, Havanna, az indiai Haidarábád és egy brazil város jelezte szándékát a 2012-es olimpia megrendezésére; a nevezési szándékot július 15-ig kell hivatalosan megerősíteni.

A kormány nem hajlandó az ország és a főváros presztízsét veszélyeztetni azáltal, hogy egy megvalósíthatatlan témára ad be pályázatot - nyilatkozta a szerdai sajtótájékoztatón Gál J. Zoltán. A kormányszóvivő kijelentette: Magyarország és Budapest 2012-ben nem tud olimpiát rendezni, de a jövőben egy - a sport-, a pénzügy- és a gazdasági miniszterből álló - tárcaközi bizottság majd megvizsgálja azt, mikorra lesz megvalósítható cél az olimpiarendezés.
A Fővárosi Közgyűlés múlt csütörtökön határozott arról, hogy az olimpia megrendezése érdekében májusban meghallgatja az elképzelésekről Jánosi György szakminisztert és Schmitt Pált, a Magyar Olimpia Bizottság elnökét. A főváros csak kormánygaranciával tud pályázni, ez kritériuma a jelentkezésnek.
Amennyiben a kormány és Budapest nem pártfogolja az olimpia megrendezését, úgy a Magyar Olimpiai Bizottság sem támogatja azt szakmailag - emlékeztette a hvg.hu-t a MOB korábban is hangoztatott álláspontjára Kiss Antal, Schmitt Pál MOB-elnök sajtótitkára. Budapest mellett eddig Lipcse, Moszkva, Párizs, New York, Toronto, Isztambul, Madrid, Havanna, az indiai Haidarábád és egy brazil város jelezte szándékát a 2012-es olimpia megrendezésére; a nevezési szándékot július 15-ig kell hivatalosan megerősíteni. A helyszínt 2005-ben jelöli ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.
Schmitt Pál a HVG szerdán megjelent számában kifejtette: noha érzése szerint a 2012-es olimpiáról Magyarország már lekésett, bizakodással tölti el "néhány kormánytag nyilatkozata, akik nem vetették el, hogy a játékoknak később otthont adjunk".
A MOB alelnöki tisztét is betöltő Gémesi György elmondta: szomorúsággal tölti el a kormány kedvezőtlen döntése a 2012-es nyári olimpiára való pályázás ügyében. Az MDF-es honatya szerint politikai döntés született, amellyel a sporttársadalom nagy része nem ért egyet. A fideszes Deutsch Tamás szerint a kormányzati megállapítás ellenére Magyarország alkalmas arra, hogy a 2012-es olimpia megrendezése érdekében sikeres, a győzelemre esélyes pályázatot nyújtson be. Deutsch egy tegnapi nyilatkozatában úgy vélte: a kormányzat azért nem akar olimpiát, mert a szocialisták és a szabad demokraták nem tudják megbocsátani, hogy a 2012-es olimpia megrendezésének gondolata a Fidesztől származik.
A Fidesz 2002. január 18-án kezdte meg aláírásgyűjtési akcióját a budapesti olimpia megrendezése érdekében. Két hónappal később Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten átadta Jacques Rogge-nak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének azt a 652 ezer 152 aláírást tartalmazó dokumentumot, amely "bizonyság arra, Magyarország mennyire szeretne olimpiát rendezni".
Jánosi György sportminiszter - a PricewaterhouseCoopers (PwC) nemzetközi pénzügyi tanácsadó cég tavaly novemberben elkészült megvalósíthatósági tanulmányára hivatkozva - korábban elmondta: mai árakon összesen 4600 milliárd forintba kerülne az olimpia megrendezése, ebből az államra eső 3000 milliárdot adónöveléssel vagy a beruházások Budapestre koncentrálásával, esetleg az államháztartási hiány növekedésével lehetne elérni.
Ma sem Budapest, sem az ország infrastrukturális állapota, sem egyetlen sportlétesítmény nem alkalmas olimpia megrendezésére - írta tavalyi jelentésében a PwC, nem zárva ki annak a lehetőségét, hogy 2003 és 2012 között felkészüljön a város az eseményre. A hosszú távra szóló infrastrukturális fejlesztési programokhoz képest "mindössze" 800 milliárd forint értékű beruházást kellene a 2012-es időpont utáni tervekből előre sorolni, s az ország az olimpiai létesítményeken kívül ilymódon több mint 300 kilométer autópályával, 400 kilométer gyorsforgalmi úttal, 25 kilométer metró- és gyorsvasút-pályával, 61 kilométer városi főúttal gazdagodhatna. Feépülne három Duna-híd, s szükség van 1350 kilométer vasútvonal rekonstrukciójára is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fogynak a magyar nyugdíjasok

Fogynak a magyar nyugdíjasok

A robotsofőrök kicsinálhatnak mindenkit, így végződhet a kelet-nyugati kamionos háború

A robotsofőrök kicsinálhatnak mindenkit, így végződhet a kelet-nyugati kamionos háború

Rózsadombi étteremnél csípték el Gruevszkit

Rózsadombi étteremnél csípték el Gruevszkit

Két órát dolgozunk azért a pénzért, amiért Ausztriában egyet

Két órát dolgozunk azért a pénzért, amiért Ausztriában egyet

"Allah akbar"-t kiáltott a strasbourgi lövöldöző

"Allah akbar"-t kiáltott a strasbourgi lövöldöző

Lenyűgöző fotó: elkészítette az első igazi szelfit a Marson állomásozó InSight

Lenyűgöző fotó: elkészítette az első igazi szelfit a Marson állomásozó InSight