A Fidesz-frakció véleménye szerint a kedvezménytörvényben a kormány által tervezett módosítás nem más, mint az eredeti jogszabály "magyartalanítása". Németh Zsolt, a Fidesz-frakció helyettes vezetője a változtatást tipikus példának nevezte arra, hogy "miként lehet valamit megőrizve megsemmisíteni".

"A magyartalanítás folyamatában a magyarigazolvány elveszíti majd jelenlegi szerepét" - jelentette ki Németh Zsolt, aki szerint a módosítással összefüggésben azért lehet a törvény magyartalanításáról beszélni, mert az a kulturális kedvezményeket etnikai hovatartozástól függetlenül kívánja odaítélni.
Németh szerint az európai elvárásokkal nem lehet a most megfogalmazott módosításokat indokolni. "Az Európai Unió szintjén nincsen egységes, hivatalos álláspont a kedvezménytörvény kapcsán" - szögezte le, kijelentve, hogy a módosítással a beutazás és az itt tartózkodás kapcsán meg kívánják szüntetni a kedvezményeket. Németh Zsolt úgy ítélte meg, hogy a változtatás veszélybe sodorja a határon túli státusirodák létét is.
Németh sajnálatát fejezte ki, hogy a módosításról a kormány eddig nem egyeztetett az ellenzékkel; tudomása szerint a Magyar Állandó Értekezlet május 19-én, illetve 20-án lesz, és ott vitatják majd meg a tervezett módosítást. A Fidesz a változtatásról egyeztetni kezd a határon túli magyar szervezetek képviselőivel. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tüntetőkkel találkozhat Orbán Bécsben

Tüntetőkkel találkozhat Orbán Bécsben

Új elnöke van a súlyos botrányokba keveredett BKIK-nak

Új elnöke van a súlyos botrányokba keveredett BKIK-nak

Bristolban is szólt az Orbán, takarodj!

Bristolban is szólt az Orbán, takarodj!

4 stresszcsökkentő tipp – így készüljön fel fájdalommentesen az ünnepekre

4 stresszcsökkentő tipp – így készüljön fel fájdalommentesen az ünnepekre

Nincs a középkorúak krízisében Ken Block – itt a Gymkhana 10

Nincs a középkorúak krízisében Ken Block – itt a Gymkhana 10

Talált egy bolygót a Hubble, ami szó szerint elpárolog

Talált egy bolygót a Hubble, ami szó szerint elpárolog