Tetszett a cikk?

Az Országgyűlés kedden megtartotta az iraki békefenntartáshoz való magyar katonai hozzájárulásról szóló határozati javaslat általános vitáját. Az ellenzék továbbra is nemzetközi felhatalmazáshoz köti a kétharmados többséget igénylő döntés támogatását; a parlament honvédelmi bizottsága jövő hétfőn vitatja meg a módosító javaslatokat.

Iváncsik Imre, a honvédelmi tárca politikai államtitkára beszédében reményét fejezte ki, hogy az előterjesztés, ha nem is az eredeti formájában, de megkapja a szükséges kétharmados támogatást. A háromszáz fős magyar kontingensnek rendfenntartó feladatok végzése, járőrözési tevékenység, objektumok, intézmények védelme, különböző biztosítási feladatokban való részvétel, valamint víztisztító berendezések üzemeltetése tartozna a feladatai közé. A rendfenntartó tevékenység elsősorban a humanitárius műveletek katonai támogatását jelenti, azaz a segélyszállítmányok célba juttatásának biztosítását.
A bizottsági álláspontok ismertetésekor a kormánypárti képviselők azt hangsúlyozták, hogy az előterjesztés módosító indítványokkal javítható, a külügyi bizottság kisebbségi véleményét tolmácsoló fideszes Németh Zsolt pedig arról beszélt, hogy négypárti, közös megállapodással támogatható a javaslat. A módosító indítványok között szerepel Németh javaslata, amely szerint a határozat szövegébe a "békefenntartói" szó helyett a "stabilizációs" kifejezés kerül. Iváncsik ismertetése szerint a Fidesz kérésére került a javaslatba a "békefenntartói" kifejezés, illetve az, hogy a magyar kontingens a feladatát 2004. június 30-ig terjedő időszakban, de legfeljebb 6 hónapos időtartamban láthatja el.
A Fidesz és az MDF továbbra is csak nemzetközi felhatalmazás birtokában járulnak hozzá a békefenntartók kiküldéséhez. Hárs Gábor szocialista képviselő szerint ez "vagy illúzió vagy illúziókeltés". Szerinte ilyen nemzetközi felhatalmazásra sem az ENSZ-től, sem a NATO-tól, sem az Európai Unió részéről nem lehet számítani. Az SZDSZ-es Mécs Imre a joggal való visszaélésnek minősítette és "szarrágásnak" nevezte, hogy az ellenzék egy ilyen ügyben nem járul hozzá a kétharmados támogatást igénylő előterjesztés elfogadásához. Megjegyezte, hogy a humanitárius akcióban már 50 ország jelezte részvételét. (A keddi Financial Times amerikai forrásokra hivatkozó értesülése szerint ugyanakkor a NATO-n belül elvi egyezség van valamilyen békefenntartói szerep felajánlásáról, de ennek időzítése és végleges formája még nem eldöntött.)
Karsai Péter MDF-es politikus szóvá tette, hogy a 300 fős katonai kontingens kiküldésének anyagi vonzatára vonatkozó tájékoztatásban néhány napon belül 79 millió 400 ezer forint eltérés adódott. Szerinte egy ilyen durva különbség megkérdőjelezi a számok alaposságát.
Hétfőn az Országgyűlés nagy többséggel hozzájárult ahhoz, hogy az Irak újjáépítéséhez szükséges békefenntartói és humanitárius feladatokban részt vevő nemzetközi erők 2004 végéig használhassák a magyar légteret, közutakat illetve vasútvonalakat. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!