Tetszett a cikk?

Pénteken megindult a vasúti forgalom Budapest és Nagykanizsa között, miután a MÁV szakemberei Siófokon befejezték az előző napi katasztrófa során megrongálódott vasúti pálya újjáépítését. A siófoki operatív bizottság tegnap esti pontosítása szerint a balesetben harminchárman hunytak el. A rendőrség szerint vélhetően a német buszvezető okozta a tragédiát, de a nyomozás ismeretlen tettes ellen indult közlekedési bűncselekmény alapos gyanúja miatt.

Az új pályán átmenetileg a szokásosnál lassabban, 20 kilométeres sebességgel közlekedhetnek a szerelvények. A Mávinform tájékoztatása szerint egyidejűleg megszűnt a baleset miatt Lepsény és Siófok között forgalomba állított vonatpótló autóbusz-járat. A csütörtöki tragédia helyszínének térségében, az M7-es autópálya Balatonaliga és Zamárdi közötti szakaszán bevezetett díjmentesség sem érvényes már - tájékoztatta az MTI-t pénteken reggel az Útinform.
A csütörtökön történt tömegszerencsétlenségnek öt túlélője van a német turistabusz utasai közül; négy beteget a siófoki, egyet a székesfehérvári kórházban ápolnak. A siófoki kórház tájékoztatása szerint két német nő és a magyar idegenvezető könnyebb sérüléseket szenvedett, a negyedik, hasi sérüléssel beszállított sérültet pedig az intenzív osztályon látják el; az operáció nyomán ő is túl van az életveszélyen. Az ötödik túlélőn a székesfehérvári megyei kórházban hétórás műtétsorozatot hajtottak végre, a 62 éves férfi állapota stabil, reményteljesnek mondható. A siófoki operatív bizottság kora esti pontosítása szerint a buszon összesen harmincnyolcan utaztak: harminchat német turista, a német sofőr és egy magyar idegenvezető. Az összességében harminchét német személy közül - a korábban közöltekkel ellentétben - harminchárman hunytak el; a magyar idegenvezető mellett négy német utas maradt életben.
Az autóbusz egy vasúti átjáróban ütközött össze egy Budapest felé haladó vonattal, amely kettészakította a járművet és egyik felét mintegy 200 méteren át maga előtt tolta. Az ütközés következtében a mozdony kisiklott, a buszvezető pedig kizuhant a járműből és szörnyethalt. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!