Tetszett a cikk?

Nem hozott gazdaságpolitikai fordulatot a Medgyessy-kormány első éve - így összegezhető Békesi László, a Horn-kormány pénzügyminisztere és két közgazdász-kutató, Antal László és Petschnig Mária Zita véleménye. De hasonló jelzés érkezett Washingtonból is: a Nemzetközi Valutaalap 2003-2004-re pénzügyi kiigazítást szorgalmaz. Vajon lesz-e erre bátorsága a kormánynak?

Lassú, unalmas stagnálásba süllyedhet a magyar gazdaság, ha a kormány a jelenlegi, tulajdonképpen az elődjétől örökölt politikát folytatja - vélte (részben előadóként, részben házigazdaként) a Pénzügykutató Rt. tudományos főmunkatársa, Petschnig Mária Zita csütörtökön a Hotel Aquincumban rendezett fórumon. Felidézte a Medgyessy-kormány által tavaly nyáron írt gazdasági helyzetértékelést, amelyhez képest az elmúlt egy év nem hozott változást: a gazdaság nem gyorsul, az ipar továbbra is csaknem stagnál, a beruházási tevékenység nem élénkül, az export növekedésiütem-csökkenése folytatódik, a gazdaság tőkevonzó képessége nem javul, az államháztartás továbbra is átláthatatlan... és így tovább. Medgyessy a korábbi, egyensúlyőrző növekedési pályájáról lecsúszott gazdaságot örökölt, de nem tudta arra visszaterelni - tette hozzá. Véget kellene vetni a kormányzati csodavárásnak; vagyis annak, hogy a nemzetközi konjunktúra javulása majd megsegíti a magyar gazdaságot. Békesi László ex-pénzügyminiszter ezt kiegészítve felidézte az előző kormányzati ciklus szerinte hamis jelszavait az új magyar modelltől a belső motorok bekapcsolásának hangzatos szólamáig, amelyek mögött valójában csak erőteljes állami túlköltségvetés, a teljesítmény-javulást jócskán meghaladó bérkiáramlás s ezáltal romló versenyképesség volt tapasztalható. Ám elmaradt a korrekció, nem történt meg a költségvetést megterhelő állami kötelezettségvállalások felülvizsgálata, a tervezett reformokat pedig teljesíthetetlen feltételekhez köti a kormány: ne kerüljenek többe, ne sértse senki érdekeit, és mindenki értsen velük egyet. A szakszervezetek által követelt bérfelzárkóztatást pedig mielőbb felejtsük el, annak nincs fedezete; legfeljebb akkor lesz, ha a teljesítmények is felzárkóznak az uniós szintre - hűtötte le a kedélyeket. Szintén az állami költségvetés átláthatatlansága miatt fakadt ki Antal László, akinek - bevallása szerint - fogalma sincs róla, mekkora többletkeresletet generál a költségvetés, miután arról a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyminisztérium jóval a hibahatárt meghaladó különbséggel publikálja saját adatait. A László Csaba-Járai Zsigmond között állandósuló szópárbajra pedig szerinte hovatovább az illik: nem tudom, pontosan mit is állítasz, de nem értek vele egyet ...
A külső és belső hiányok megfékezését eddig hiába váró közgazdászok fő félelme, hogy ilyen körülmények között az uniós csatlakozás nem a felzárkózást fogja segíteni, ellenkezőleg: tartós stagnálás vár a magyar gazdaságra. Az állami pénzosztogatás, az állami cégek veszteségeinek állandó megtérítése, a versenyképesség folyamatos romlása korrekciót követelne, s néhány területen már arra sincs mód: például a béremelések lehetetlenné tették a korábban tervezett adócsökkentéseket. A Fidesz és a szoclib. kormány közti populista versengésbe ugyanakkor Lengyel László szerint legfeljebb Brüsszel szól bele a csatlakozás után, ám ebben tévedett: pénteken a Nemzetközi Valutaalap már megintette a magyar kormányt, egyebek mellett azt felróva neki: nem tartja magát ahhoz az ígéretéhez, hogy a közszférában befagyasztja a béreket. Más kérdés, hogy erről az ígéretről eddig a gazdaság irányításáért felelős miniszterek és a kormányfő egyaránt hallgattak...

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!