Tetszett a cikk?

Befejeződött a Postabank-ügyben keletkezett iratok ismertetése a gyanúsítottakkal és védőikkel, az iratokat vádemelési javaslattal csütörtökön küldi meg a nyomozó hatóság a Fővárosi Főügyészségnek. Princz Gábort, a Postabank és Takarékpénztár Rt. volt elnök-vezérigazgatóját és hat társát különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsítja a rendőrség.

Liszka Károly ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának (ORFK SZBEI) igazgató-helyettese szerint a nyomozás és az iratok ismertetése befejeződött, azonban több védő másolatot kért a nyomozati iratokból; a több ezer oldal fénymásolása és kézbesítése szerdán megtörtént. A keletkezett iratokat csütörtökön délelőtt szállítják át az ügyészségnek vádemelési javaslattal.
A Postabank-ügy előzménye, hogy az 1998-as kormányváltást követően több állami szerv büntetőfeljelentést tett a Postabanknál az előző ciklusban bekövetkezett, több mint 150 milliárdos vagyonvesztés felelőseinek felkutatása érdekében. Princz Gábor volt elnök-vezérigazgatót és több társát 1999 júliusában gyanúsította meg a szoros ügyészi felügyelet alatt folyó nyomozásban a rendőrség a gazdasági társaság vezető tisztségviselőjének visszaélése elnevezésű, két évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett vétséggel.
A Fővárosi Főügyészség a nyomozást ez év márciusában meghosszabbította május 3-ig, és egyúttal arra is utasította a rendőrséget, hogy a kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható, 36 milliárd forintos vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének alapos gyanúja miatt hallgassa meg az egykori bankelnököt és társait. Princz Gábort április 7-i kihallgatásán gyanúsították meg a hűtlen kezeléssel. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!