Tetszett a cikk?

Nem hozhatott létre és nem működtethetett alapítványi iskolát a jászladányi Zana Sándor Imre Nevelési, Oktatási Közhasznú Alapítvány - állapította meg a legfőbb ügyész vizsgálata.

Az oktatási minisztérium által tavaly novemberben kért ügyészi vizsgálat felhívja a figyelmet arra, hogy az alapítvány alapító okiratában nem jelölte meg célként iskola létrehozását. A tárca közleménye szerint az alapítványi kuratórium az iskola pedagógiai programjának elfogadásáról, a tandíj és az önkormányzatnak az iskola használatáért fizetendő bérleti díj mértékéről határozó, valamint az iskola igazgatóját megválasztó határozatai törvénysértőek. Az iskola alapító okiratát három kuratóriumi tag írta alá anélkül, hogy a kérdésben a kuratórium határozott volna. Az iskola alapítása és működése tekintetében újabb hatósági eljárásra csak az alapítvány alapító okiratának módosításával, a kuratórium új, és a jogszabályoknak megfelelő döntéseire alapított kérelem szerint lesz lehetőség - tudatja az oktatási tárca a legfőbb ügyészi vizsgálat megállapításaira hivatkozva.
A Közigazgatási Hivatal 2002. augusztus 8-án nyújtott be kereseti kérelmet a Megyei Bírósághoz, kérve, hogy vizsgálják meg a jászladányi képviselőtestület 2002. március 12-i határozatát, melyben az iskolaépület megosztásáról döntöttek az önkormányzati és az alapítványi iskola között. A Közigazgatási Hivatal jelezte, hogy a jászladányi képviselőtestület döntése az önkormányzati iskola megosztottságáról törvénysértő. Mivel a törvényes állapotot a megadott határidőre nem állították helyre, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közigazgatási Hivatal 2002. augusztus 30-i határozatában megsemmisítette az Antal Mihály Alapítványi Általános Iskola helyi jegyző által kiadott működési engedélyét. Az Oktatási Minisztérium ugyanezen a napon elutasította az alapítványi iskola OM-azonosító iránti kérelmét, ezért szeptember 2-án nem kezdődhetett meg a tanítás sem.
Az Oktatási Minisztérium 2002. augusztus 29-én a megyei főügyészhez fordult, mert a rendelkezésre álló adatok szerint felmerült annak gyanúja, hogy az alapítványt meg nem engedett célra hozták létre, azaz a nagyközség cigány etnikumhoz tartozó tanulói, valamint a nem cigány tanulók elkülönített oktatásához kívánják felhasználni. A megyei főügyész 2002. november 12-én óvást nyújtott be a Közigazgatási Hivatal határozata ellen. Az óvásban foglaltakkal a Közigazgatási Hivatal nem értett egyet, ezért azt megküldte az oktatási miniszternek. Az Oktatási Minisztérium a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség által benyújtott óvást nem tartotta megalapozottnak, ezért 2002. november 28-án elutasította azt. A szaktárca ugyanezen a napon a legfőbb ügyészhez fordult, hogy soron kívül vizsgáltassa meg az alapítvány működésének törvényességét. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Európába jön a világ legjobban gyorsuló hiperautója

Európába jön a világ legjobban gyorsuló hiperautója

Büntetőügyekkel tűzdelt kampány Izsákon, az ellenzéknek is van sara

Büntetőügyekkel tűzdelt kampány Izsákon, az ellenzéknek is van sara

Kevesebb mint tizedére esett az utasforgalom Ferihegyen

Kevesebb mint tizedére esett az utasforgalom Ferihegyen