Tetszett a cikk?

Áder János, a Fidesz frakcióvezetője a kormány egyéves működését értékelve számon kért több, különböző társadalmi rétegek gazdasági helyzetét befolyásoló intézkedést. A politikus szerint a nyugdíjasok, a munkanélküliek, az egészségügyben dolgozók és a mezőgazdaságból élők egzisztenciáját veszélyezteti, hogy a kabinet nem ad választ bizonyos problémákra, többek között olyanokra, amelyeket az EU-csatlakozás okozhat. A Fidesz frakcióvezetőjének kérdéseire a kormányszóvivő még a pénteki nap folyamán válaszolt, megjegyezve: leszámolt már azzal az illúzióval, hogy válaszait Áder János meghallja és tudomásul vegye.

Áder János sajtótájékoztatóján 12 pontban összefoglalva intézett kérdéseket Medgyessy Péter miniszterelnökhöz a kormány egyéves működésének értékelése kapcsán. Áder szerint 3,2 millió magyar nyugdíjas vár lépést annak érdekében, hogy az uniós csatlakozásból ne vesztesen kerüljenek ki.
A frakcióvezető 265 ezer magyar munkanélküli nevében feltette a kérdést: miként kívánja a kormány megvalósítani a választási kampányban ígért 400 ezer új munkahelyet, miközben 2003 első negyedévében már 30 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma.
Áder szerint nincs válasz arra sem, milyen garanciákat kívánnak adni a kórház-privatizáció kapcsán az egészségügyi dolgozók egzisztenciájának megőrzésére; például nem ismeretes, hogy 100 ezer nővér és szakápoló mikor fogja végre megkapni a beígért hűségpénzeket. Mint elhangzott, a betegek is választ várnak arra, milyen garanciákat nyújt a kormány annak érdekében, hogy a kórház-magánosítás során az egészségügyi ellátás színvonala ne romoljon.
Áder kitért még arra, hogy a kormány nem foglalkozik érdemben a sertéságazat tíz éve nem tapasztalt válságával, illetve a magyar gazdák uniós versenyben történő támogatásával.
A frakcióvezető szerint 451 ezer magyar település polgármestere vár választ arra: mikor kapják meg a közalkalmazotti béremeléshez szükséges költségvetési fedezetet, hogy ne kelljen iskolákat, óvodákat bezárni és leállítani a már elindított vagy tervezett beruházásokat.
Áder választ vár arra is, hogy a Postabank tervezett privatizációja során miként kívánják garantálni a diákhitel folyósításának biztonságát, és azt sem érti: mi az oka annak, hogy megvonják az otthonteremtési támogatás keretében nyújtott kedvezményes kamattámogatást.
A kormányszóvivő válaszol
"Áder János a szombati Fidesz-kongresszus előtt folytatja személyes kampányát és ehhez hívja partnernek a kormányt, az Orbán Viktorral folytatott presztízsharcát azonban jobb, ha egyedül vívja meg" - reagált a kormányszóvivő az ellenzéki politikus sajtótájékoztatóján elhangzottakra. Gál J. Zoltán rámutatott: rengeteg megoldatlan probléma van még Magyarországon, minden válasz azonban nem születik meg egy év kormányzása alatt.
A konkrét kérdésekre válaszolva közölte: azt a 19 ezer forintot, amit az Orbán-kormány elvett a nyugdíjasoktól, a Medgyessy-kormány visszaadta, csakúgy mint a Fidesz által elvett méltányossági nyugdíj lehetőségét. Gál J. Zoltán szerint a kormány a magyar agrárium problémáinak megoldásán is dolgozik; példaként említette a sertésválság szerinte sikeres rendezését, amelynek során a kormány "minden érdekelt és érintett szervezettel megegyezésre jutott". A kormányszóvivő szerint megkezdődött az egészségügy korszerűsítésének programja is. A kormánynak az a célja, hogy a magyar társadalom egészségi állapota javuljon, nőjön a betegek gyógyulási esélye. A kormányszóvivő szerint Áder János kijelentései alapján a Fidesz még mindig ellenzi a történelmi léptékű és jelentőségű közalkalmazotti béremelést, amelynek egyik eredménye, hogy a pedagógusok és orvosok nem elhagyják a pályát, hanem visszatérnek oda. "A Fidesz-kormány utolsó esztendeje volt az utolsó olyan év, amikor a rászorulóknak fizetniük kellett a tankönyvekért" - közölte, hozzátéve: a bankok magánosítása lehetővé teszi a szolgáltatásaik - köztük a diákhitel-folyósítás - korszerűsítését is. A lakáshitelezés kapcsán Gál J. Zoltán rámutatott: a Fidesz-kormány pusztán választási megfontolásokból eltorzította az amúgy jó és hasznos rendszert, így az a rászorulók helyett jómódúakat támogatta és a bankoknak jelentett valódi nyereséget. "A kormány azon dolgozik, hogy ezeket a torzulásokat a gazdasági és szociális igazságosság jegyében kijavítsa, és a rendszert elérhetővé tegye a valóban rászorulók számára is" - mondta a kormányszóvivő.
Mint mondta, már leszámolt azzal az illúzióval, hogy ezeket a válaszokat Áder János meghallja és tudomásul vegye, de - mint mondta - a kérdések alkalmat adnak arra, hogy a kormány megismertesse szándékait a társadalommal. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!