Tetszett a cikk?

Pénzügyi válsághelyzetbe került az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ); a szervezet vezetői a kormány segítségét kérik a hiány szanálására, emellett a költségvetési támogatás növelését is szükségesnek tartják: a jelenlegi, 17 millió 910 ezer forintos havi állami támogatását hozzávetőlegesen 24 millió forintra kellene emelni. A jelenlegi vezetés szerint az előző elnökség, Farkas Flórián előző elnök szerint a jelenlegi vezetés a felelős.

A hiány 25-30 millió forintra tehető - mondta Rózsahegyi György pénzügyi szakértő az OCÖ keddi, budapesti sajtótájékoztatóján. Az 1993-as kormányhatározat alapján létrejött önkormányzat 1997-ben jutott vagyonhoz, ez 35 millió forint névértékű Mol-részvény volt, amelynek forgalmi értékét annak idején 60 millió forint körülire becsülték. A hipotézis az volt, hogy a részvények után kapott osztalékok egészítik majd ki a működés költségeit. A részvényeket az önkormányzat még ugyanabban az évben - részben kényszerből - értékesítette. Ebből összesen 158 millió forint és 2 millió forint osztalék volt a bevétel.
Az OCÖ vállalkozásainak egy része nem volt sikeres - fogalmazott Rózsahegyi, példaként említve a zámolyi lakásügyet: hiba volt a lakásokat feltöltött területre építeni, mivel így nem lehet beköltözni. Az OCÖ a lakásépítéssel kapcsolatos gazdálkodásért kénytelen helytállni, a tartozás e területen 14 millió forint: 5 milliós a köztartozás, 9 millió pedig visszatérítendő szociálpolitikai támogatás, amelyet az érintettek felvettek, de végül nem kaptak lakást. A szakértő elmondta: amennyiben a pénz korábbi, általuk vélelmezett "szivárgása" bizonyítható, valószínűleg a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalhoz fordulnak; ez várhatóan még e héten eldől.
Farkas Flórián, korábbi OCÖ-elnök közleménye szerint az OCÖ új elnöke, Horváth Aladár "sajtótájékoztatón, televíziós interjúban igyekszik ürügyet találni" arra, hogy az országos önkormányzat kiegészítő költségvetési támogatást kaphasson, s úgy érvel, hogy a korábbi elnökség működése okozza a hiányt. Farkas szerint az OCÖ történetében negatív végeredményű költségvetésre és zárszámadásra soha nem volt példa, az Állami Számvevőszék rendszeres vizsgálatai soha nem állapítottak meg szabálytalan gazdálkodást, s a könyvvizsgálói jelentések is pozitív tartalmúak voltak. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!