Tetszett a cikk?

A Magyar Állandó Értekezlet (Máért) hét végi ülésén a vitára jóval nagyobb az esély, mint a megállapodásra. A határon túli magyar szervezetek és a mögéjük felsorakozott ellenzéki pártok ugyanis nem hajlandóak engedni a Máért tavaly novemberi megállapodásából, a kormány ugyanakkor számos, az előző tervezetben szereplő elemet kigyomlált javaslatából. Mi az Ön véleménye a státustörvényről?

Kikerült a törvénytervezet preambulumából az "erős politikai kötődésre utaló" és ezért a szomszédos országok szuverenitását sértő "egységes magyar nemzet" kifejezés, amihez viszont a szlovákiai, a vajdasági, a kárpátaljai szervezetek éppúgy ragaszkodnak, mint az ellenzéki pártok. A Fidesz szerint, noha elvi kérdésről van szó, az ominózus mondat a törvény gyakorlatiasabb, tartalmi elemeit is befolyásolja. A kormány új javaslata alapján a magyarigazolványok szerepe is jelentősen csökkenne, amit szintén elfogadhatatlannak tart a többi fél. Ellenérzést kelt az is, hogy az új verzióban szűkülne a támogatottak köre: diákkedvezményt csak azok kapnának, akik magyar nyelvű felsőoktatási intézménybe járnak, noha a korábbi tervezet a nem magyar nyelvű intézmények hallgatóira is kiterjesztette a támogatást. Ugyanez vonatkozna a pedagógusokra is, mert aki nem magyar nyelven oktat, nem vehetné igénybe a kedvezményt.
Az új verziót "magyartalanítottnak" tituláló ellenzőket nem engeszteli ki az sem, hogy a most tárgyalóasztalra kerülő javaslat néhány pontban kiszélesíti a támogatást. Ennek értelmében például minden magyarul tanuló gyermek után járna a támogatás, nem csak azoknak a családoknak az esetében, ahol legalább két kiskorú gyermek vesz részt a magyar tannyelvű oktatásban. Kompromisszumra csak a romániai RMDSZ hajlik, amely néhány oktatási támogatás módosításával elfogadhatónak ítéli a tervezetet. Sokkal keményebb diónak ígérkezik a többi szervezet és a két ellenzéki párt, amelyek a Máért előző ülésén született megállapodását tartják irányadónak és abból nem hajlandók engedni.
A Medgyessy-kormány - ellentétben a Fidesz elképzeléseivel - nem konfrontálódna a szomszédos országokkal, tehát Szlovákiára semmi esetre sem lenne tanácsos kiterjeszteni a törvényt, ugyanis Mikulas Dzurinda számára a legújabb, módosított változat is elfogadhatatlan. Sőt a kormánynak még akkor is nehéz lenne elkerülnie a nézeteltérést a Dzurinda-kormánnyal, ha - időhúzásra játszva - kivárná Szlovákia uniós csatlakozását, majd kijelentené, hogy a szlovákiai magyarokra ez a törvény már nem is vonatkozik. A hvg.hu Fidesz-közeli forrásokból úgy értesült, hogy az ellenzéki párt a Máérten ragaszkodik ahhoz, hogy a törvény maradjon hatályos az uniós tagállamok, azaz Szlovákia területén is.
Kevéssé valószínű tehát, hogy a hét végén Budapesten sorra kerülő hetedik Magyar Állandó Értekezlet (Máért) ülése ugyanolyan sikerrel zárul, mint a tavaly őszi ülés, amikor a határon túli magyar szervezetek és az ellenzéki pártok is elfogadták a kormány státustörvényre vonatkozó módosító javaslatát. Igaz, a siker tiszavirág életűnek bizonyult, hiszen a megállapodást a kormány néhány héten belül a szőnyeg alá söpörte. Ennek oka, hogy az EU bővítési főbiztosa, Günter Verheugen és Románia bírálta a tervezetet, illetve a javaslat nem jelentett megoldást a szlovák kormány kifogásaira sem. A Máért tavalyi ülésén ráadásul a szlovákiai magyar vezetők arról tájékoztatták Medgyessy Pétert, hogy mindenben megegyeztek Mikulas Dzurindával, ám ezt a státustörvénytől idegenkedő szlovák kormányfő néhány óra múlva cáfolta.
Tény, a Fidesz számára nem Verheugen, hanem az EU Parlament külügyi bizottsága elnökének, Elmar Broknak a véleménye az irányadó. Az ellenzéki párt szerint Broknak nincs baja a Verheugen által bírált törvénytervezettel, mivel a tavalyi megállapodás során kikerültek belőle a munkavállalásra vonatkozó kedvezmények, és a Velencei Bizottság ajánlását is magában foglalja. Ez utóbbinak a lényege, hogy a külföldön működő ajánlóirodák ne végezhessenek közjogi feladatot, tehát ne sértsék az érintett ország szuverenitását. A hvg.hu információ szerint a Fidesz azt szeretné, ha az Országgyűlés a tavalyi Máérten elfogadott javaslat szerint módosítaná a törvényt, függetlenül attól, hogy a szomszédos országok miképpen reagálnának rá. Az ellenzéki párt jogászai szerint amennyiben valamelyik ország vezetésének gondja van a státustörvénnyel, akkor az uniós csatlakozást követően az Európai Unió bíróságára viheti az ügyet, s a bíróság döntősétől függően kell majd módosítani a törvényt.
A magyar kormány a novemberi Máért-megállapodás ejtését követően döntött úgy, hogy a tervezett újabb módosító javaslat kidolgozásánál többek között Günter Verheugen véleményét veszi figyelembe, abban bízva, hogy az a szomszédos országok vezetőinek is megfelelő.Verheugen kifogásolta, hogy a magyar kedvezménytörvény a magyar közigazgatáson túlnyúló hatályú politikai köteléket létesít az anyaállam és a határain kívül élő kisebbségei között; mi több, a támogatásaival etnikai alapon diszkriminálja a többségi nemzetet.
A brüsszeli diplomata álláspontját élesen bírálta több határontúli magyar szervezet vezetője. Duray Miklós, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) ügyvezető alelnöke minősíthetetlennek nevezte a diszkriminációra vonatkozó észrevételt, azzal érvelve, hogy az Európai Unióban is lehetőség van megerősítő jogszabályokat hozni kisebbségben élők számára. Duray szerint a státustörvény nem diszkriminál, hanem csökkenti egy kisebbség hátrányos helyzetét. Hasonlóképp elítélően szólt a főbiztos bírálatáról Markó Béla, az RMDSZ szövetségi elnöke, amikor korábban leszögezte: a törvényt az EU-val szemben is meg kellene védeni. Verheugent a legélesebben a Fidesz XVII. kongresszusán bírálta Tőkés László református püspök, aki beszédében Ézsaiás prófétától kiindulva jutott el odáig, hogy a státustörvényt a határon túli magyarok "alanyi jogon" és nem "Verheugen kegyeiből" kérik.
Kérdés, a kormány számít-e a Máérten belüli kompromisszumra. Jóllehet a Határon Túli Magyarok Hivatalának (HTMH) vezetője, Bálint-Pataki József korábban hangsúlyozta, hogy nem kerül a törvényhozás elé olyan módosítás, amelyet előzetesen ne vitatna meg a Máért, Szabó Vilmos, a MeH politikai államtitkára a héten egy fórumon már utalt arra, hogy "át kell gondolni" a Máért szerepét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!