Tetszett a cikk?

A kormány a jövő évre formálódó terveiben az összkiadások 7-8 százalékos növekedésével és 4-5 százalékos inflációval számol; nem kell megszorításokra számítani, semmiféle ilyen csomag nincs - jelentette ki Medgyessy Péter miniszterelnök a Magyar Televízió Este című, keddi műsorában.

A kormányzati ciklus végére a beígért 800 kilométernyi út a lakosság rendelkezésére fog állni - szögezte le a miniszterelnök, aki az egészségügyben olyan változásokat szeretne, amelyeket konszenzussal hajtanak végre. Ennek jegyében egyeztetett a Magyar Orvosi Kamarával is, így olyan módosító indítványokat fog a kormány támogatni a kórháztörvény vitájában, amelyekkel az általa jogosnak nevezett orvosszakmai igények is teljesíthetők: "betegcentrikus, gyorsan gyógyító és eredményes egészségügyet akarok" - jelentette ki.
Medgyessy szerint olyan stílus kellett, amelyik lecsillapította "a másik oldalt", s amelyik elfogadhatóvá tette, hogy érvek ütköznek egymással, vélemények hangzanak el, "de tiszteljük egymást". "Én azt látom, hogy az emberek békére vágytak, és azt látom, hogy ezt a békét, még ha nem is olyan mértékben, mint ahogy szerettem volna, de azért megkapták" - fogalmazott a kormányfő, aki szerint ugyanakkor a jövő érdekében szükséges vállalni azokat a lépéseket, amelyek pillanatnyilag nem népszerűek, de középtávon javítják a helyzetet.
Senki sem tartotta indokolatlannak az egészségügyi dolgozók, tanárok fizetésének megemelését, ennek a következményeit tudomásul kell venni - jelentette ki Medgyessy, aki szerint a törvényalkotásban saját programjához képest némi, de nem jelentős lemaradásban van a kormány. A kormányfő elsősorban azzal elégedetlen, hogy nem készült még el a diszkriminációellenes törvény, amely ígérete szerint őszre a parlament elé kerül. Az európai uniós jogharmonizációs törvények végrehajtásával sincs minden rendben, azokat szélesebb körben, következetesebben kellene alkalmazni.
A miniszterelnök szerint a magyar gazdaság versenyképessége "az elmúlt évek problémái miatt nem kielégítő2, de a kormány arra fog törekedni, hogy olyan fejlesztési, foglalkoztatási programokat fogadjon el a parlament, amelyek eredményeként beruházások valósulnak meg: ez annyit jelent, hogy a folyó kiadások egyes területein szigorú racionalitást kell érvényesíteni - mondta a miniszterelnök. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!