A kormány a jövő évre formálódó terveiben az összkiadások 7-8 százalékos növekedésével és 4-5 százalékos inflációval számol; nem kell megszorításokra számítani, semmiféle ilyen csomag nincs - jelentette ki Medgyessy Péter miniszterelnök a Magyar Televízió Este című, keddi műsorában.

A kormányzati ciklus végére a beígért 800 kilométernyi út a lakosság rendelkezésére fog állni - szögezte le a miniszterelnök, aki az egészségügyben olyan változásokat szeretne, amelyeket konszenzussal hajtanak végre. Ennek jegyében egyeztetett a Magyar Orvosi Kamarával is, így olyan módosító indítványokat fog a kormány támogatni a kórháztörvény vitájában, amelyekkel az általa jogosnak nevezett orvosszakmai igények is teljesíthetők: "betegcentrikus, gyorsan gyógyító és eredményes egészségügyet akarok" - jelentette ki.
Medgyessy szerint olyan stílus kellett, amelyik lecsillapította "a másik oldalt", s amelyik elfogadhatóvá tette, hogy érvek ütköznek egymással, vélemények hangzanak el, "de tiszteljük egymást". "Én azt látom, hogy az emberek békére vágytak, és azt látom, hogy ezt a békét, még ha nem is olyan mértékben, mint ahogy szerettem volna, de azért megkapták" - fogalmazott a kormányfő, aki szerint ugyanakkor a jövő érdekében szükséges vállalni azokat a lépéseket, amelyek pillanatnyilag nem népszerűek, de középtávon javítják a helyzetet.
Senki sem tartotta indokolatlannak az egészségügyi dolgozók, tanárok fizetésének megemelését, ennek a következményeit tudomásul kell venni - jelentette ki Medgyessy, aki szerint a törvényalkotásban saját programjához képest némi, de nem jelentős lemaradásban van a kormány. A kormányfő elsősorban azzal elégedetlen, hogy nem készült még el a diszkriminációellenes törvény, amely ígérete szerint őszre a parlament elé kerül. Az európai uniós jogharmonizációs törvények végrehajtásával sincs minden rendben, azokat szélesebb körben, következetesebben kellene alkalmazni.
A miniszterelnök szerint a magyar gazdaság versenyképessége "az elmúlt évek problémái miatt nem kielégítő2, de a kormány arra fog törekedni, hogy olyan fejlesztési, foglalkoztatási programokat fogadjon el a parlament, amelyek eredményeként beruházások valósulnak meg: ez annyit jelent, hogy a folyó kiadások egyes területein szigorú racionalitást kell érvényesíteni - mondta a miniszterelnök. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"Allah akbar"-t kiáltott a strasbourgi lövöldöző

"Allah akbar"-t kiáltott a strasbourgi lövöldöző

A világ címlapjain a tegnapi budapesti balhék

A világ címlapjain a tegnapi budapesti balhék

A színjáték nem maradt el, de Róma kapitulált Brüsszel előtt a költségvetési vitában

A színjáték nem maradt el, de Róma kapitulált Brüsszel előtt a költségvetési vitában

Van kedvenc videója? Így csinálhat belőle egy kattintással képregényt

Van kedvenc videója? Így csinálhat belőle egy kattintással képregényt

20 milliárd euróért spájzol be akkumulátorokat a Mercedes

20 milliárd euróért spájzol be akkumulátorokat a Mercedes

Cáfolja a Fidesz túlóratörvénnyel kapcsolatos cáfolatát a vegyipari szakszervezet

Cáfolja a Fidesz túlóratörvénnyel kapcsolatos cáfolatát a vegyipari szakszervezet