Tetszett a cikk?

A tőkevonzásért folyó versenyben egyre inkább lemarad Magyarország. A tíz évvel ezelőtti hatodikról a világranglista 49. helyére csúszott vissza 1998-2000 között - állapítja meg hétfőn közzétett elemzésében az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet.

A külföldi termelő tőke nélkül a magyar gazdaság további modernizációja lelassulhat - olvasható az Ecostat tanulmányában. Amíg 1988-90 között a tőkebeáramlási világrangsorban az EU-hoz most csatlakozó csoportból a második Észtország mögött Magyarország alig lemaradva a hatodik helyen állt, addig az 1998-2000-es listán a 49. helyre került. (A csatlakozók közül ötödik Málta, 13. a Cseh Köztársaság, 35. Szlovákia, 38. Lengyelország, 102. Ciprus és 110. Szlovénia.) A tanulmány 2001-ig összegzi a térségbe áramló külföldi tőke állományát, amelyből kiderül, hogy a Közép-Európába összesen 98,7 milliárd dollár direkt működő tőke érkezett, ebből Magyarországra 23,5 milliárd dollár, ami arányában több mint 23 százalék. A 2002-es érték már jóval kedvezőtlenebb képet mutat: a térségbe érkező 14,6 milliárd dollárból mindössze egy milliárd dollár telepedett meg Magyarországon, ami alig hét százalék. A statisztikának némileg ellentmond a Magyar Nemzeti Bank által közölt adat, amely szerint 2002-ben több mint 1,2 milliárd dollár értékű működő tőke érkezett hazánkba. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!