A romák körében bizonyos betegségek jóval magasabb arányban fordulnak elő, és a romák átlagosan tíz évvel rövidebb ideig élnek, mint a lakosság többi része - derül ki egy felmérésből, amely szerint ennek oka a szegénység mellett az orvostanhallgatók körében tapasztalható cigányellenesség. A tavaly végzett vizsgálat eredményei alapján az egészségügyi tárca megelőző intézkedéseket tervez.

Az orvostanhallgatók körében végzett úgynevezett próbafelvétel eredménye szerint a megkérdezettek 10 százaléka "kőkeményen cigányellenes", s csaknem 40 százalékuk esetében fedezhetők fel a cigányellenesség nyomai - többek között ez derült ki az egészségügyi tárca csütörtöki sajtótájékoztatóján, ahol Babusik Ferenc kutató ismertette a romák egészségügyi állapotára vonatkozó adatokat.
A romák rossz egészségi helyzete – a feltételezhetően a hátrányos megkülönböztetéssel, előítéletességgel kapcsolatos mechanizmusok mellett - az úgynevezett szegénységi faktorokkal van összefüggésben - jelentette ki Hegyesiné Orsós Éva helyettes államtitkár. Göncz Kinga politikai államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a problémák sokszor nem kifejezetten a roma közösséghez, hanem a szegénységhez köthetők.
Egy a tavaly ősszel zárult reprezentatív felmérés eredményei szerint a 19-34 éves romák között a TBC előfordulása 11-szeres, a vashiányos vérszegénységé - a nők esetében - 10-szeres, a szívbetegségeké 15-szörös, a daganatos megbetegedéseké pedig 4,5-szeres. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében végzett vizsgálat szerint az említett korosztályon belül a roma népesség 41,6 százaléka szenved valamilyen betegségben.
Hegyesiné Orsós Éva a tárca tervezett intézkedései között említette a Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítvány létrehozását. A minisztérium emellett többek között előítéletesség-mentességet szolgáló programokat építene be az egészségügyi és szociális szakemberek kötelező képzésébe és továbbképzésébe, intézkedési csomagot készít a roma származású dolgozók számának növelésére, valamint intenzív szűrővizsgálatokat kezdeményez. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Záporeső, hózápor, viharos szél is jöhet hétfőn

Záporeső, hózápor, viharos szél is jöhet hétfőn

Pert vesztett a Beatrice-botrányt kirobbantó újságíró

Pert vesztett a Beatrice-botrányt kirobbantó újságíró

80 éves a finn babakelengye, mely minimálisra csökkentette a csecsemőhalandóságot Finnországban

80 éves a finn babakelengye, mely minimálisra csökkentette a csecsemőhalandóságot Finnországban

Közös maszturbálásra kényszeríthette a nőket a világhírű brazil gyógyító

Közös maszturbálásra kényszeríthette a nőket a világhírű brazil gyógyító

Brexit: A brit kormányt nem érdekli az EU Bírósága által nyitott kiskapu

Brexit: A brit kormányt nem érdekli az EU Bírósága által nyitott kiskapu

Aj Vej-vej: Németországban a hangulat a harmincas éveket idézi

Aj Vej-vej: Németországban a hangulat a harmincas éveket idézi