Tetszett a cikk?

A romák körében bizonyos betegségek jóval magasabb arányban fordulnak elő, és a romák átlagosan tíz évvel rövidebb ideig élnek, mint a lakosság többi része - derül ki egy felmérésből, amely szerint ennek oka a szegénység mellett az orvostanhallgatók körében tapasztalható cigányellenesség. A tavaly végzett vizsgálat eredményei alapján az egészségügyi tárca megelőző intézkedéseket tervez.

Az orvostanhallgatók körében végzett úgynevezett próbafelvétel eredménye szerint a megkérdezettek 10 százaléka "kőkeményen cigányellenes", s csaknem 40 százalékuk esetében fedezhetők fel a cigányellenesség nyomai - többek között ez derült ki az egészségügyi tárca csütörtöki sajtótájékoztatóján, ahol Babusik Ferenc kutató ismertette a romák egészségügyi állapotára vonatkozó adatokat.
A romák rossz egészségi helyzete – a feltételezhetően a hátrányos megkülönböztetéssel, előítéletességgel kapcsolatos mechanizmusok mellett - az úgynevezett szegénységi faktorokkal van összefüggésben - jelentette ki Hegyesiné Orsós Éva helyettes államtitkár. Göncz Kinga politikai államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a problémák sokszor nem kifejezetten a roma közösséghez, hanem a szegénységhez köthetők.
Egy a tavaly ősszel zárult reprezentatív felmérés eredményei szerint a 19-34 éves romák között a TBC előfordulása 11-szeres, a vashiányos vérszegénységé - a nők esetében - 10-szeres, a szívbetegségeké 15-szörös, a daganatos megbetegedéseké pedig 4,5-szeres. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében végzett vizsgálat szerint az említett korosztályon belül a roma népesség 41,6 százaléka szenved valamilyen betegségben.
Hegyesiné Orsós Éva a tárca tervezett intézkedései között említette a Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítvány létrehozását. A minisztérium emellett többek között előítéletesség-mentességet szolgáló programokat építene be az egészségügyi és szociális szakemberek kötelező képzésébe és továbbképzésébe, intézkedési csomagot készít a roma származású dolgozók számának növelésére, valamint intenzív szűrővizsgálatokat kezdeményez. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Twitter fellép az oltásokkal kapcsolatos hamis hírek ellen

A Twitter fellép az oltásokkal kapcsolatos hamis hírek ellen

Terroristákat is dicsőítő rapper bebörtönzése borította lángba Barcelonát

Terroristákat is dicsőítő rapper bebörtönzése borította lángba Barcelonát

Jövő héten jön az újabb uniós vakcina

Jövő héten jön az újabb uniós vakcina