Tetszett a cikk?

A kórháztörvény ügyében az MSZP-frakció kiáll a kormány mellett - jelentették a be a szocialisták a párt képviselőcsoportjának hétfői ülését követően. Vasárnap a Magyar Orvosi Kamara rendkívüli küldöttgyűlésen szólította fel Medgyessy Pétert, vonja vissza a kórháztörvény-javaslatot, amelyről az országgyűlés hétfőn dönt.

A kamara elfogadhatatlannak tartja, hogy profitorientált vállalkozások működjenek a privatizált egészségügyben - áll a nagy többséggel elfogadott határozatban. A küldöttek elfogadhatatlannak tartják, hogy az egészségügyi termékek gyártói és forgalmazói piacot szerezhessenek a tulajdonosváltással, s azt is szeretnék, ha az orvosi jogállásról szóló törvény kamara által elkészített változatát az intézményi törvénnyel egy időben léptetnék hatályba. Örülnek, hogy egyes, a kamara által is szorgalmazott javaslatok részei lettek a hétfőn a parlament elé kerülő előterjesztésnek, azonban néhány nagyon fontos elem továbbra sincs benne - közölte Kupcsulik Péter, a kamara elnöke a zárt ülést követően.
A kormány eltökélt az egészségügyi reform véghezvitelében, a frakció pedig támogatja ebben - jelentette ki ugyanakkor a szocialisták hétfői frakcióülését követően Juhász Gábor frakcióvezető-helyettes, aki "rendkívül furcsának tartja", hogy a Magyar Orvosi Kamara a hét végén "táncolt el" a kormánnyal korábban kötött megegyezéstől. Juhász kitért arra is, hogy "budapesti pletykák szerint" Mádl Ferenc köztársasági elnököt szeretnék rávenni arra, hogy ne írja alá a kórháztörvényt. A frakció kérte a kormányt, dolgozzon ki forgatókönyvet arra az esetre, ha a köztársasági elnök visszaküldené a parlamentnek a kórháztörvényt; ha ez megtörténik, a "Mikola-féle törvény lép hatályba, amivel ki lehet privatizálni a jól menő részeket a kórházakból anélkül, hogy pénzt, eszközöket, műszereket vinnének az egészségügybe" - jelentette ki Juhász, aki szerint ilyen típusú privatizálás történt Csáky András MDF-es képviselő esetében, aki a ceglédi kórház citológiai részlegét üzemelteti vállalkozás formájában. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már a Netflix is a TikTokot másolja

Már a Netflix is a TikTokot másolja

Március végén tetőzhet leghamarabb a járvány harmadik hulláma

Március végén tetőzhet leghamarabb a járvány harmadik hulláma

A Honvédkórház orvosa szerint egyre fiatalabbak kerülnek súlyos állapotba a koronavírus miatt

A Honvédkórház orvosa szerint egyre fiatalabbak kerülnek súlyos állapotba a koronavírus miatt