Tetszett a cikk?

Felháborítónak nevezte és éles hangon bírálta a magyar hatóságok fellépését a paksi atomerőmű előtt csütörtökön engedély nélkül tüntető aktivistákkal szemben a Greenpeace ausztriai szervezetének ügyvezetője, aki szerint az ügyben előkészületben van a panaszuk az Emberi Jogok Európai Bizottságához (EEJB). Közben hétfőn megkezdődött a szabálysértési tárgyalás tizennégy tüntető, köztük tíz külföldi állampolgár ellen a Paksi Városi Bíróságon.

Szabálysértés hiányában az eljárás azonnali megszüntetését és a külföldi állampolgárok - három osztrák, két szlovák, egy-egy brit, holland, német, román és svájci személy - útleveleinek visszaadását kérte Tompos Judith ügyvéd, aki kifogásolta, hogy eddig nem volt módjuk megismerni, milyen szabálysértést követett el a 14 demonstráló, így nem tudtak a védekezésre felkészülni. A bíró az ügyvéd kifogásait elutasította a fellebbezés lehetősége nélkül, majd ismertette a rendőrségi feljelentést. Eszerint az előállítottak közterületen, engedély nélkül az erőmű F2 kapujához láncolták magukat, ezzel megakadályozták a szállítást, valamint egy gépkocsiból folyamatosan szirénát működtettek, és ezzel riadalmat keltettek az ott dolgozókban. Az elkövetők többszöri rendőri felszólítás ellenére sem hagyták abba a tevékenységüket, így a rendőrség testi kényszer alkalmazásával a rendzavarást megszüntette. Garázdaság és rongálás bűncselekménye miatt pénteken a Paksi Városi Bíróság öt külföldi és egy magyar Greenpeace-aktivistát ítélt el gyorsított eljárásban. Az aktivistákat egy év próbára bocsátotta a bíróság, és a külföldieket - egy német, egy svájci és három osztrák állampolgárt - egy évre kitiltotta Magyarország területéről.
Amit Magyarország megengedett magának, az nagy mértékben felháborító: a letartóztatások során erőszakos túlkapások történtek, a kihallgatás közben zaklatták az őrizetbe vett személyeket - jelentette ki a szervezet bécsi ügyvezetője, aki szerint a Greenpeace arra készül, hogy fellebbezést nyújtson be a "közrend megzavarása" alapján született ítélet ellen, ezen kívül vizsgálja a feljelentés lehetőségét, valamint azt, hogy kártérítést és fájdalomdíjat követeljen a magyar hatóságoktól. Az Emberi Jogok Európai Bizottságához (EEJB) előkészületben lévő panaszuk tárgya az emberi jogok európai konvenciójának többszöri megsértése.
Immár bizonyossá vált, hogy mind a 30 fűtőanyag-kazetta megsérült a Paksi Atomerőmű 2. blokkjának tisztítótartályában az áprilisban történt üzemzavar következtében - közölte Kocsis István, az erőmű vezérigazgatója hétfőn. Szombaton két, speciális kamerát engedtek le az 1. számú aknába a víz alá, közvetlenül a tisztítótartály osztósíkja fölé, hogy jó minőségű, színes felvételeket készíthessenek a fűtőelemek állapotáról, helyzetéről. A 43 perces video elemzése a szakembereknek nagy segítséget nyújt a fűtőelemek kiemeléséhez, valamint a tartályt tervező és üzemeltető Framatome ANP-vel szembeni kárigény érvényesítéséhez - jelentette ki a vezérigazgató.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Német állampolgár hajtott szándékosan a farsangi menetbe Volkmarsenben

Német állampolgár hajtott szándékosan a farsangi menetbe Volkmarsenben

Így ne függetlenedjünk az orosz atomtól: a fehérorosz példa

Így ne függetlenedjünk az orosz atomtól: a fehérorosz példa

Volt szerelmeit is képes megpumpolni a humoros demokrata elnökjelölt

Volt szerelmeit is képes megpumpolni a humoros demokrata elnökjelölt