Felháborítónak nevezte és éles hangon bírálta a magyar hatóságok fellépését a paksi atomerőmű előtt csütörtökön engedély nélkül tüntető aktivistákkal szemben a Greenpeace ausztriai szervezetének ügyvezetője, aki szerint az ügyben előkészületben van a panaszuk az Emberi Jogok Európai Bizottságához (EEJB). Közben hétfőn megkezdődött a szabálysértési tárgyalás tizennégy tüntető, köztük tíz külföldi állampolgár ellen a Paksi Városi Bíróságon.

Szabálysértés hiányában az eljárás azonnali megszüntetését és a külföldi állampolgárok - három osztrák, két szlovák, egy-egy brit, holland, német, román és svájci személy - útleveleinek visszaadását kérte Tompos Judith ügyvéd, aki kifogásolta, hogy eddig nem volt módjuk megismerni, milyen szabálysértést követett el a 14 demonstráló, így nem tudtak a védekezésre felkészülni. A bíró az ügyvéd kifogásait elutasította a fellebbezés lehetősége nélkül, majd ismertette a rendőrségi feljelentést. Eszerint az előállítottak közterületen, engedély nélkül az erőmű F2 kapujához láncolták magukat, ezzel megakadályozták a szállítást, valamint egy gépkocsiból folyamatosan szirénát működtettek, és ezzel riadalmat keltettek az ott dolgozókban. Az elkövetők többszöri rendőri felszólítás ellenére sem hagyták abba a tevékenységüket, így a rendőrség testi kényszer alkalmazásával a rendzavarást megszüntette. Garázdaság és rongálás bűncselekménye miatt pénteken a Paksi Városi Bíróság öt külföldi és egy magyar Greenpeace-aktivistát ítélt el gyorsított eljárásban. Az aktivistákat egy év próbára bocsátotta a bíróság, és a külföldieket - egy német, egy svájci és három osztrák állampolgárt - egy évre kitiltotta Magyarország területéről.
Amit Magyarország megengedett magának, az nagy mértékben felháborító: a letartóztatások során erőszakos túlkapások történtek, a kihallgatás közben zaklatták az őrizetbe vett személyeket - jelentette ki a szervezet bécsi ügyvezetője, aki szerint a Greenpeace arra készül, hogy fellebbezést nyújtson be a "közrend megzavarása" alapján született ítélet ellen, ezen kívül vizsgálja a feljelentés lehetőségét, valamint azt, hogy kártérítést és fájdalomdíjat követeljen a magyar hatóságoktól. Az Emberi Jogok Európai Bizottságához (EEJB) előkészületben lévő panaszuk tárgya az emberi jogok európai konvenciójának többszöri megsértése.
Immár bizonyossá vált, hogy mind a 30 fűtőanyag-kazetta megsérült a Paksi Atomerőmű 2. blokkjának tisztítótartályában az áprilisban történt üzemzavar következtében - közölte Kocsis István, az erőmű vezérigazgatója hétfőn. Szombaton két, speciális kamerát engedtek le az 1. számú aknába a víz alá, közvetlenül a tisztítótartály osztósíkja fölé, hogy jó minőségű, színes felvételeket készíthessenek a fűtőelemek állapotáról, helyzetéről. A 43 perces video elemzése a szakembereknek nagy segítséget nyújt a fűtőelemek kiemeléséhez, valamint a tartályt tervező és üzemeltető Framatome ANP-vel szembeni kárigény érvényesítéséhez - jelentette ki a vezérigazgató.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mindenkit megelőzött: a Microsoftnak már 2015-ben volt duplakijelzős okostelefonja

Mindenkit megelőzött: a Microsoftnak már 2015-ben volt duplakijelzős okostelefonja

Kövér üzent a fiatal tüntetőknek: Nőjenek fel

Kövér üzent a fiatal tüntetőknek: Nőjenek fel

MTVA: megsérült az egyik biztonsági őr

MTVA: megsérült az egyik biztonsági őr

Mindent vitt a dohánybiznisz Csongrád megyében

Mindent vitt a dohánybiznisz Csongrád megyében

Esélyes, hogy Goldie Hawn és Kurt Russel megnyerte a legszexibb karácsonyi fotó versenyét

Esélyes, hogy Goldie Hawn és Kurt Russel megnyerte a legszexibb karácsonyi fotó versenyét

Beszólt Orbán elvbarátainak az európai főbankár

Beszólt Orbán elvbarátainak az európai főbankár