Magyarországnak az Európai Unióhoz való csatlakozás ellenére sem kell választania Európa és az Egyesült Államok között - mondta Medgyessy Péter miniszterelnök a belga Le Vif/l'Express című heti magazinnak adott interjúban. Az uniónak szüksége lehet mozdonyra, aminek jól megfelelhet Franciaország és Németország kettőse, de "mozdonyra van szükségünk, nem uralomra" - közölte a magyar kormányfő.

A miniszterelnök kiemelte, hogy a most csatlakozó tíz közép- és kelet-európai ország különösen érzékeny a szuverenitásra, hiszen azt csak nemrég nyerte vissza. Persze tudják, hogy az erős Európa érdekében engedményeket kell tenniük, de annak megértésére kérik a Nyugatot, hogy ezek az országok sokáig szenvedtek hiányt demokráciában, szabadságban, függetlenségben. Ezeknek az országoknak ezután sem kell választaniuk Európa és Amerika között, elvégre ugyanazokat az értékeket vallják az Atlanti-óceán mindkét partján; az viszont fontos, hogy sikerüljön az unió bővítése és mélyítése, mert csak így lehet komoly partnere az Egyesült Államoknak - vélte Medgyessy.
Magyarország feltétlenül erős bizottságot akar az erős Európának - mondta Medgyessy, aki ugyanakkor burkoltan elfogadta, hogy nem minden tagországnak lesz mindig biztosa az Európai Bizottságban. "Az a kompromisszum, amely lehetővé teszi, hogy eleinte minden tagországnak legyen biztosa, majd bizonyos idő múltán áttérni az EU jó működése szempontjából ésszerűbb rendszerre, számomra kielégítőnek tűnik" - mondta.
Jacques Chirac francia elnöknek az iraki háború közeledtével tett kijelentéseiről, amelyekkel durván megrótta az EU-hoz most csatlakozó országokat, mert az amerikai fellépést támogatták a háborút elutasító francia vonallal szemben, Medgyessy azt mondta, neki "szelektív emlékezete" van. Az a fontos, hogy Magyarországnak kitűnő kapcsolata van Franciaországgal, az pedig előfordul, hogy az ember olyasmit mond, amit később megbán - jelentette ki. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ilyen még nem volt – egy nő irányítja az Air France légitársaságot

Ilyen még nem volt – egy nő irányítja az Air France légitársaságot

A nap hirdetése: Egy Toyota, amiben akár szaunázni is lehet

A nap hirdetése: Egy Toyota, amiben akár szaunázni is lehet

Megjött a Downton Abbey film trailere, és egészen csodálatos

Megjött a Downton Abbey film trailere, és egészen csodálatos

Itt a legalacsonyabb a rezsi az EU-ban, mégis nagy terhet jelent

Itt a legalacsonyabb a rezsi az EU-ban, mégis nagy terhet jelent

Vége: megvan az idei X-Faktor győztese

Vége: megvan az idei X-Faktor győztese

Budapestre jön Tom Jones

Budapestre jön Tom Jones