Tetszett a cikk?

Magyarországnak az Európai Unióhoz való csatlakozás ellenére sem kell választania Európa és az Egyesült Államok között - mondta Medgyessy Péter miniszterelnök a belga Le Vif/l'Express című heti magazinnak adott interjúban. Az uniónak szüksége lehet mozdonyra, aminek jól megfelelhet Franciaország és Németország kettőse, de "mozdonyra van szükségünk, nem uralomra" - közölte a magyar kormányfő.

A miniszterelnök kiemelte, hogy a most csatlakozó tíz közép- és kelet-európai ország különösen érzékeny a szuverenitásra, hiszen azt csak nemrég nyerte vissza. Persze tudják, hogy az erős Európa érdekében engedményeket kell tenniük, de annak megértésére kérik a Nyugatot, hogy ezek az országok sokáig szenvedtek hiányt demokráciában, szabadságban, függetlenségben. Ezeknek az országoknak ezután sem kell választaniuk Európa és Amerika között, elvégre ugyanazokat az értékeket vallják az Atlanti-óceán mindkét partján; az viszont fontos, hogy sikerüljön az unió bővítése és mélyítése, mert csak így lehet komoly partnere az Egyesült Államoknak - vélte Medgyessy.
Magyarország feltétlenül erős bizottságot akar az erős Európának - mondta Medgyessy, aki ugyanakkor burkoltan elfogadta, hogy nem minden tagországnak lesz mindig biztosa az Európai Bizottságban. "Az a kompromisszum, amely lehetővé teszi, hogy eleinte minden tagországnak legyen biztosa, majd bizonyos idő múltán áttérni az EU jó működése szempontjából ésszerűbb rendszerre, számomra kielégítőnek tűnik" - mondta.
Jacques Chirac francia elnöknek az iraki háború közeledtével tett kijelentéseiről, amelyekkel durván megrótta az EU-hoz most csatlakozó országokat, mert az amerikai fellépést támogatták a háborút elutasító francia vonallal szemben, Medgyessy azt mondta, neki "szelektív emlékezete" van. Az a fontos, hogy Magyarországnak kitűnő kapcsolata van Franciaországgal, az pedig előfordul, hogy az ember olyasmit mond, amit később megbán - jelentette ki. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Olaszország nem engedélyezte, hogy Ausztráliába szállítsanak negyedmillió adag AstraZeneca-vakcinát

Olaszország nem engedélyezte, hogy Ausztráliába szállítsanak negyedmillió adag AstraZeneca-vakcinát

Rohamosan öregszik a magyarok autóállománya

Rohamosan öregszik a magyarok autóállománya

Nem nyithatnak ki, a VII. kerület mégis kiszámlázta a közterület-használati díjat a bulinegyed vendéglátósainak

Nem nyithatnak ki, a VII. kerület mégis kiszámlázta a közterület-használati díjat a bulinegyed vendéglátósainak