Ötvenmillió forint hiányt tárt fel a pénzügyi vizsgálat az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) tavalyi és idei első negyedéves gazdálkodásában, az összeg fele személyi felelősséghez köthető, ami büntetőeljárást is vonhat maga után - hangzott el a vizsgálati jelentést ismertető sajtótájékoztatón.

"Huszonötmillió forint hiány a nem könyvelt tételekből állt össze, ezért a vizsgált időszakban készített pénzügyi mérleg nem valódi, és a hiányzó pénz nevesített személyekhez köthető" - közölte Rózsahegyi György, az OCÖ pénzügyi szakértője, aki azonban az érintetteket nem kívánta megnevezni. A másik huszonötmillió forint a rossz gazdálkodásból adódott, és az önkormányzat veszteségeként jelentkezett.
Az OCÖ gazdálkodásának első hét évet is meg kell vizsgálni, mert az akkori kiadásokat sem könyvelték el. Az OCÖ-székház felújítása alkalmat adhatott arra, hogy iratok tűnjenek el, de a gazdálkodás átvilágítását ez nem befolyásolja - mondta Rózsahegyi.
A pénzügyi szakértő sérelmezte, hogy az Országos Cigány Önkormányzat gazdálkodását az APEH és az Állami Számvevőszék is vizsgálta, de a gazdálkodás hibáit tudomásul vették. Horváth Aladár, az önkormányzat elnöke elmondta: a jelentést átadta Kiss Péter kancelláriaminiszternek, és arra kérte, hogy azt küldje meg a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak.
Nevetségesnek és siralmasnak nevezte Farkas Flórián, az OCÖ korábbi elnöke az 50 millió forintos hiányról szóló állítást. "Horváth Aladár kétségbeesésében kapkod és nevetséges dolgokkal takarózva próbálja meg elterelni a figyelmet arról, hogy nem élvezi tovább a kisebbségi önkormányzat képviselőinek bizalmát - közölte az OCÖ-elnök szerdai sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva Farkas Flórián, aki szerint alaptalan vádaskodás az is, hogy személyi felelősséghez köthető az önkormányzat 25 millió forintos hiánya. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hosszú Katinka: Két éve halálkozeli élmény volt a vb

Hosszú Katinka: Két éve halálkozeli élmény volt a vb

400 millió Office-felhasználó adata volt veszélyben egy hónapokon át nyitva álló kiskapu miatt

400 millió Office-felhasználó adata volt veszélyben egy hónapokon át nyitva álló kiskapu miatt

A macskás mémek megint fontos szerepet kaptak a terrorelhárításban

A macskás mémek megint fontos szerepet kaptak a terrorelhárításban

Kurz szépen odaszólt egyet Orbánnak a Frontex miatt

Kurz szépen odaszólt egyet Orbánnak a Frontex miatt

Ilyen még nem volt – egy nő irányítja az Air France légitársaságot

Ilyen még nem volt – egy nő irányítja az Air France légitársaságot

Másfél millió forintos pénzbüntetésre ítélték Márki-Zayt

Másfél millió forintos pénzbüntetésre ítélték Márki-Zayt