Új elnököt választott hétfőn az Alkotmánybíróság, mivel a testület jelenlegi vezetője, Németh János alkotmánybírói megbízatása július 31-én, 70. életévének betöltése miatt megszűnik. A hvg.hu értesülései szerint Holló András kapta a legtöbb szavazatot, helyettese pedig Erdei Árpád lett. Az Alkotmánybíróság új elnöke és helyettese augusztus 1-jén lép hivatalba.

Egy év eleji alkotmánybírósági sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a testület tagjai közül négyen - Bagi István, Strausz János, Holló András és Tersztyánszkyné Vasadi Éva - nem tölthetik be az elnöki posztot, részben életkoruk miatt, részben azért, mert kilencéves mandátumukba már nem fér bele a hároméves elnöki tevékenység. A hvg.hu értesülései szerint ennek ellenére a mai szavazáson Holló András kapta a legtöbb szavazatot, helyettese pedig Erdei Árpád lett. Holló András 2005. november 12-ig lesz a testület elnöke, akkor jár le ugyanis kilencéves alkotmánybírói megbízatása. Erdei Árpád 1998. március 10. óta alkotmánybíró, őt a testület három évre választotta helyettes elnöknek.
Holló Andrást az Országgyűlés 1996 novemberében választotta az Alkotmánybíróság tagjává, 1998 novembere óta az Alkotmánybíróság helyettes elnöke. Holló jogi tanulmányait az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán fejezte be 1966-ban. 1971-től 1979-ig ügyész a Legfőbb Ügyészségen. 1981-től alapító tanárként (1984 óta docensi minőségben) tagja a Miskolci Jogi Kar Államtudományi Intézete Alkotmányjogi Tanszékének, amelynek 1993-ig tanszékvezetője volt. 1989 és 1990 között az Igazságügyi Minisztérium Alkotmányelőkészítő Kodifikációs titkárságának munkatársaként részt vett az új Alkotmány előkészületeinek munkálataiban. 1990-től alkotmánybíróvá történő megválasztásáig az Alkotmánybíróság főtitkára. 1984-ben védte meg kandidátusi disszertációját. Elméleti érdeklődése, szakmai irodalmi munkássága a törvényesség-alkotmányosság (alkotmányvédelem) elvi kérdéseire, az állampolgári jogok problematikájára irányul.
Németh János 1997. június 17-e óta tagja, 1998. november 24-e óta elnöke az Alkotmánybíróságnak. Korábban hét éven át az Országos Választási Bizottság elnöke volt.
Az Alkotmánybíróság tagjai közül, jelölés nélkül, titkos szavazással választ elnököt három évre. A testület idén április 7-én döntött úgy, hogy az elnökválasztásra június 30-án, a nyári szünet előtti utolsó ülésen kerül sor.
A testület az elnökválasztást követően legközelebb augusztus 25-én ül össze.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Cáfolja a Fidesz túlóratörvénnyel kapcsolatos cáfolatát a vegyipari szakszervezet

Cáfolja a Fidesz túlóratörvénnyel kapcsolatos cáfolatát a vegyipari szakszervezet

Tarlós feljelentést tesz a befuccsolt e-jegyrendszer miatt

Tarlós feljelentést tesz a befuccsolt e-jegyrendszer miatt

Eurostat: a második legszegényebb nép a magyar az EU-ban

Eurostat: a második legszegényebb nép a magyar az EU-ban

Így nem gondozzák a magyarjaikat

Így nem gondozzák a magyarjaikat

Gyurcsány Ferenc megszavazta a túlóratörvény módosítóját

Gyurcsány Ferenc megszavazta a túlóratörvény módosítóját

Trump: Az ügyvédem csak azért vallotta magát bűnösnek, hogy zavarba hozzon

Trump: Az ügyvédem csak azért vallotta magát bűnösnek, hogy zavarba hozzon