Keddtől 9 megye 44 településén nem csupán a kézbesítő, de postai szolgáltatások széles köre is házhoz megy mobil postásként gépkocsival; Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 6, Nógrádban 7 kisközséget érint az új szolgáltatás.

A Magyar Posta Rt. mobil posta szolgáltatásának lényege, hogy a küldemények felvételét és kézbesítését egy központi postáról induló, naponta 3-5 települést érintő, gépkocsival közlekedő postás látja el. E kistelepüléseken – amelyek közül sokban nincs állandó postahivatal – igény esetén a postás valamennyi háztartást érint. A mobil postás kézbesítés mellett leveleket, csomagokat, pénzküldeményeket, táviratokat vesz fel, üzemelteti a megtakarítási szolgáltatásokat, és a postai profilba tartozó különféle termékeket értékesít.
Az új szolgáltatást azokon a kistelepüléseken vezetik be fokozatosan, amelyek lélekszáma nem éri el a 600-at. A Miskolci Postaigazgatóság területén - Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyében - egyelőre két mozgó postajárat indul július 1-jétől, ezek a járatok egy később kiterjesztendő rendszer próbaüzemét jelentik. A következő két hónapban az érintett települések önkormányzatának és lakosságának tapasztalatait vizsgálja a posta. A tervek szerint ősszel már összesen több mint 200 kistelepülésre bővítik ki az új szolgáltatási rendet; cél, hogy idővel az ország 600 lakos alatti településein a mozgó postás váltsa fel a régi hivatalokat.
A Miskolci Postaigazgatóság területén induló mobil posta járatok: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Encs-Szalaszend-Litka-Fáj-Szemere-Fulókércs, míg Nógrádban Balassagyarmat-Patvarc-Iliny-Csitár-Nógrádmarcal-Bakópuszta-Csetve útvonalakon közlekednek keddtől. Borsod-Abaúj-Zemplénben a kisközségek továbbra is tiltakoznak a postabezárások ellen – jelentette ki Köteles László, Komlóska polgármestere a többi érintett kollégájára hivatkozva. Véleményük szerint a jelenleg jól működő kisposták, amelyek többségében a helyi önkormányzat támogatásával üzemelnek, a községek fejlődésének alappillérei. A bezárások elleni tiltakozó petíciót eddig 61, főként zempléni település polgármestere írta alá községe lakossága nevében. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az éjszaka megjön a hó

Az éjszaka megjön a hó

A Momentum szerint testkamerákat kellene viselniük a rendőröknek a túlkapások miatt

A Momentum szerint testkamerákat kellene viselniük a rendőröknek a túlkapások miatt

Hétéves kislánya előtt akart leugrani a hídról egy részeg nő Esztergomban

Hétéves kislánya előtt akart leugrani a hídról egy részeg nő Esztergomban

Új vezetők a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban

Új vezetők a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban

Kihagyná az ajándékvadászatot a tülekedő tömegben? Így készítsen tuti ajándékot otthonról

Kihagyná az ajándékvadászatot a tülekedő tömegben? Így készítsen tuti ajándékot otthonról

A fideszes város, ahol nemhogy a fürdő, de még a sportcsarnok sem épül meg

A fideszes város, ahol nemhogy a fürdő, de még a sportcsarnok sem épül meg