Az Európai Parlament (EP) legnagyobb politikai frakciójához, az Európai Néppárthoz (EPP) tartozó német CDU/CSU csoport szerdán Strasbourgban együttműködési megállapodást kötött az EP-ben aktív megfigyelőként részt vevő Fidesz-MDF csoporttal. Így a Fidesz és az MDF képviselői lehetőséget kapnak arra, hogy jobban bekapcsolódhassanak a javaslatok bizottsági előkészítésébe.

A két csoport Hartmut Nassauer és Szájer József vezetésével munkavacsorán találkozott és döntött az együttműködésről. Mivel a csatlakozási szerződés aláírásától várhatóan egy évig tartó aktív megfigyelői időszak alatt a magyar képviselők még korlátozott jogokkal vehetnek csek részt a teljes üléseken és a szakbizottságokban, mostantól közvetve, a német képviselőkkel egyeztetve tudnak majd szóbeli, írásbeli kérdéseket feltenni, javaslatokat felvetni a bizottságokban. A két nemzeti csoport összekötőket is kijelölt a rendszeres kapcsolattartásra.
Közben Magyarországon az MDF országos elnökségének szerdai tanácskozása után bejelentették: az országos elnökség és a megyei elnökök kiállnak Dávid Ibolya politizálása mellett. A megyei elnökök által elfogadott állásfoglalás szerint "a párt elutasít minden olyan megnyilatkozást és szándékot, amely alkalmas az MDF egységének, testületi összhangjának gyengítésére", ugyanakkor a demokrata fórum szorgalmaz minden olyan együttműködést, amely segíti céljai megvalósítását és tiszteletben tartja szervezeti, döntési önállóságát. "A megyei elnökök kivétel nélkül egyetértettek abban, hogy méresse meg magát az MDF a választásokon, s kikerülhetetlen a demokrata fórum felelőssége, hogy az európai parlamenti választáson önállóan induljon" - mondta Csáky András, a választmány elnöke.
Az állásfogalalással a párt azokra a hírekre reagált, amelyek szerint Lezsák Sándor, az MDF egyik alapítója nemrégiben fevetette Dávid Ibolya távozásának lehetőségét, illetve arra, hogy Dávid és Orbán Viktor Fidesz-elnök találkozóján az utóbbi a két pártnak a jobboldali táboron belüli szorosabb együttműködését szorgalmazta. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megint kitaláltak valamit a traffipaxok ellen

Megint kitaláltak valamit a traffipaxok ellen

Novák Katalin: A törvény a pénzkeresés szabadságát adja meg – videó

Novák Katalin: A törvény a pénzkeresés szabadságát adja meg – videó

Kocsis Máté lebunkózta az ellenzéket

Kocsis Máté lebunkózta az ellenzéket

A világ címlapjain a tegnapi budapesti balhék

A világ címlapjain a tegnapi budapesti balhék

Zsarolás, pénz, hatalom, túszejtés: a kereskedelmi háború fordulatosabb, mint egy krimisorozat

Zsarolás, pénz, hatalom, túszejtés: a kereskedelmi háború fordulatosabb, mint egy krimisorozat

Néhány másodperc alatt eljut egy 3 éves gyerek szintjére a mesterséges intelligencia

Néhány másodperc alatt eljut egy 3 éves gyerek szintjére a mesterséges intelligencia