Tetszett a cikk?

Az Európai Parlament (EP) legnagyobb politikai frakciójához, az Európai Néppárthoz (EPP) tartozó német CDU/CSU csoport szerdán Strasbourgban együttműködési megállapodást kötött az EP-ben aktív megfigyelőként részt vevő Fidesz-MDF csoporttal. Így a Fidesz és az MDF képviselői lehetőséget kapnak arra, hogy jobban bekapcsolódhassanak a javaslatok bizottsági előkészítésébe.

A két csoport Hartmut Nassauer és Szájer József vezetésével munkavacsorán találkozott és döntött az együttműködésről. Mivel a csatlakozási szerződés aláírásától várhatóan egy évig tartó aktív megfigyelői időszak alatt a magyar képviselők még korlátozott jogokkal vehetnek csek részt a teljes üléseken és a szakbizottságokban, mostantól közvetve, a német képviselőkkel egyeztetve tudnak majd szóbeli, írásbeli kérdéseket feltenni, javaslatokat felvetni a bizottságokban. A két nemzeti csoport összekötőket is kijelölt a rendszeres kapcsolattartásra.
Közben Magyarországon az MDF országos elnökségének szerdai tanácskozása után bejelentették: az országos elnökség és a megyei elnökök kiállnak Dávid Ibolya politizálása mellett. A megyei elnökök által elfogadott állásfoglalás szerint "a párt elutasít minden olyan megnyilatkozást és szándékot, amely alkalmas az MDF egységének, testületi összhangjának gyengítésére", ugyanakkor a demokrata fórum szorgalmaz minden olyan együttműködést, amely segíti céljai megvalósítását és tiszteletben tartja szervezeti, döntési önállóságát. "A megyei elnökök kivétel nélkül egyetértettek abban, hogy méresse meg magát az MDF a választásokon, s kikerülhetetlen a demokrata fórum felelőssége, hogy az európai parlamenti választáson önállóan induljon" - mondta Csáky András, a választmány elnöke.
Az állásfogalalással a párt azokra a hírekre reagált, amelyek szerint Lezsák Sándor, az MDF egyik alapítója nemrégiben fevetette Dávid Ibolya távozásának lehetőségét, illetve arra, hogy Dávid és Orbán Viktor Fidesz-elnök találkozóján az utóbbi a két pártnak a jobboldali táboron belüli szorosabb együttműködését szorgalmazta. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ismét 800 felett a fertőzöttek száma, 8-an meghaltak

Ismét 800 felett a fertőzöttek száma, 8-an meghaltak

Nem taníthat óvodában a tetovált pedagógus, mert megijedt tőle egy kisgyerek

Nem taníthat óvodában a tetovált pedagógus, mert megijedt tőle egy kisgyerek

Használja a Google Meetet? Nagyon jó hírt közölt a Google

Használja a Google Meetet? Nagyon jó hírt közölt a Google