Tetszett a cikk?

Munkavállalói pc-programot hirdet az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM), amelynek lényege, hogy azok a cégeknek, amelyek munkavállalóiknak számítógépet adnak, vagy fizetik otthoni internetezésüket, ezt követően nem kell kifizetniük az eszköz, valamint a web-csatlakozás után a 44 százalékos személyi jövedelemadót, illetve a 29 százalékos társadalombiztosítási járulékot.

„A program két tavalyi törvénymódosításon alapul, s az elmúlt hat hónapban az IHM, a pénzügyminisztérium, illetve az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) azon dolgozott, hogy megfelelően értelmezze a szóban forgó jogszabályokat" – mondta Kovács Kálmán szakminiszter. Szerinte a kedvezmények igénybevételével kapcsolatos állásfoglalás még júliusban megjelenik az APEH értesítőben.
Kóka János, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének elnöke elmondta, hogy becsléseik szerint több tízezerrel nőhet az otthoni számítógép-használók száma a pc-program segítségével. Kovács Kálmán tájékoztatása szerint az elmúlt hat hónap során kialakították azokat az állásfoglalásokat, amelyek alapján a munkaadók megnyugtatóan alkalmazhatják a munkavállalói pc-programban leírtakat. A miniszter elmondta, hogy az idén bér jellegű kifizetésből még nem lehet a pc-programban résztvevőket támogatni, csupán a dologi típusú kiadásokból. Az IHM célja azonban, hogy jövőre már bér jellegű kifizetésekből is támogathassák a cégek munkavállalóikat. A Pénzügyminisztérium és az APEH elfogadta az IHM-nek azt a kezdeményezését, hogy a pc-programon belül az áfát visszaigényelhessék a vállalkozások. Kovács Kálmán szólt arról is, hogy szerdán a kormány elé terjesztik az elektronikus hírközlési törvény és a postatörvény irányelveit.
Szintén szerdán kerülnek a kabinet elé az IHM széles sávú internet-fejlesztéssel kapcsolatos elképzelései, valamint a távközlési szolgáltatók előfizetőinek számhordozhatóságával kapcsolatos kezdeményezés is. A tárca tervei szerint a vezetékes előfizetők esetében 2004. január 1-jétől valósulna meg a számhordozhatóság, míg a mobil cégek esetében néhány hónappal később.
Kovács Kálmán közölte: a számhordozhatóság technikai feltételeinek megteremtéséhez a kormány várhatóan egy 800 millió forintos támogatási csomagot hoz létre, amelyből az érintett szolgáltatók a szükséges beruházás legfeljebb 30 százalékáig igényelhetnek pénzt. Ha valamelyik szolgáltató január 1-jéig nem teszi lehetővé a számhordozhatóságot, akkor a kormánytámogatás az első két hónapban 33-33 százalékkal csökken, majd ezt követően büntetik is a fejlesztésben elmaradó vállalatot - tette hozzá.
A széles sávú internetes fejlesztésekről a miniszter elmondta, hogy a kormány mintegy 3 milliárd forint összegű adókedvezményt ad az érdekelt cégeknek. Ezen túl létrehoznak egy 600 millió forintos pályázati keretet is azoknak a szolgáltatóknak a számára, amelyek széles sávú internet-fejlesztésbe kezdenének, ám az adókedvezményt nem tudják igénybe venni azért, mert például nem nyereségesek. Ezek a cégek döntően 15 ezer fő alatti településeken működnek. Kovács Kálmán jelezte, hogy a legkorszerűbb széles sávú internetes technológiák elterjesztésére egy újabb 400 millió forintos alapot hoznak létre. (MTI)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Lehallgatásra alkalmas rést találtak wifi chipekben, egymilliárdnál is több telefon, gép, router érintett

Lehallgatásra alkalmas rést találtak wifi chipekben, egymilliárdnál is több telefon, gép, router érintett

Magyar turista videózott meztelen gyerekeket egy dán uszodában

Magyar turista videózott meztelen gyerekeket egy dán uszodában

Magyarország rendezi a 2027-es kézilabda-világbajnokságot

Magyarország rendezi a 2027-es kézilabda-világbajnokságot