Munkavállalói pc-programot hirdet az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM), amelynek lényege, hogy azok a cégeknek, amelyek munkavállalóiknak számítógépet adnak, vagy fizetik otthoni internetezésüket, ezt követően nem kell kifizetniük az eszköz, valamint a web-csatlakozás után a 44 százalékos személyi jövedelemadót, illetve a 29 százalékos társadalombiztosítási járulékot.

„A program két tavalyi törvénymódosításon alapul, s az elmúlt hat hónapban az IHM, a pénzügyminisztérium, illetve az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) azon dolgozott, hogy megfelelően értelmezze a szóban forgó jogszabályokat" – mondta Kovács Kálmán szakminiszter. Szerinte a kedvezmények igénybevételével kapcsolatos állásfoglalás még júliusban megjelenik az APEH értesítőben.
Kóka János, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének elnöke elmondta, hogy becsléseik szerint több tízezerrel nőhet az otthoni számítógép-használók száma a pc-program segítségével. Kovács Kálmán tájékoztatása szerint az elmúlt hat hónap során kialakították azokat az állásfoglalásokat, amelyek alapján a munkaadók megnyugtatóan alkalmazhatják a munkavállalói pc-programban leírtakat. A miniszter elmondta, hogy az idén bér jellegű kifizetésből még nem lehet a pc-programban résztvevőket támogatni, csupán a dologi típusú kiadásokból. Az IHM célja azonban, hogy jövőre már bér jellegű kifizetésekből is támogathassák a cégek munkavállalóikat. A Pénzügyminisztérium és az APEH elfogadta az IHM-nek azt a kezdeményezését, hogy a pc-programon belül az áfát visszaigényelhessék a vállalkozások. Kovács Kálmán szólt arról is, hogy szerdán a kormány elé terjesztik az elektronikus hírközlési törvény és a postatörvény irányelveit.
Szintén szerdán kerülnek a kabinet elé az IHM széles sávú internet-fejlesztéssel kapcsolatos elképzelései, valamint a távközlési szolgáltatók előfizetőinek számhordozhatóságával kapcsolatos kezdeményezés is. A tárca tervei szerint a vezetékes előfizetők esetében 2004. január 1-jétől valósulna meg a számhordozhatóság, míg a mobil cégek esetében néhány hónappal később.
Kovács Kálmán közölte: a számhordozhatóság technikai feltételeinek megteremtéséhez a kormány várhatóan egy 800 millió forintos támogatási csomagot hoz létre, amelyből az érintett szolgáltatók a szükséges beruházás legfeljebb 30 százalékáig igényelhetnek pénzt. Ha valamelyik szolgáltató január 1-jéig nem teszi lehetővé a számhordozhatóságot, akkor a kormánytámogatás az első két hónapban 33-33 százalékkal csökken, majd ezt követően büntetik is a fejlesztésben elmaradó vállalatot - tette hozzá.
A széles sávú internetes fejlesztésekről a miniszter elmondta, hogy a kormány mintegy 3 milliárd forint összegű adókedvezményt ad az érdekelt cégeknek. Ezen túl létrehoznak egy 600 millió forintos pályázati keretet is azoknak a szolgáltatóknak a számára, amelyek széles sávú internet-fejlesztésbe kezdenének, ám az adókedvezményt nem tudják igénybe venni azért, mert például nem nyereségesek. Ezek a cégek döntően 15 ezer fő alatti településeken működnek. Kovács Kálmán jelezte, hogy a legkorszerűbb széles sávú internetes technológiák elterjesztésére egy újabb 400 millió forintos alapot hoznak létre. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Több mint 300 óvónő hiányzik a rendszerből, szolgálati lakással sem lehet őket odacsábítani

Több mint 300 óvónő hiányzik a rendszerből, szolgálati lakással sem lehet őket odacsábítani

Népszavazást akar a Jobbik a rabszolgatörvényről

Népszavazást akar a Jobbik a rabszolgatörvényről

Sokak életét menthetné meg a drón, amit egy kínai diákcsapat tervezett

Sokak életét menthetné meg a drón, amit egy kínai diákcsapat tervezett

Brexit: A brit kormányt nem érdekli az EU Bírósága által nyitott kiskapu

Brexit: A brit kormányt nem érdekli az EU Bírósága által nyitott kiskapu

Néhány év múlva olyan idő lesz a Földön, mint hárommillió évvel ezelőtt

Néhány év múlva olyan idő lesz a Földön, mint hárommillió évvel ezelőtt

Kásler: Az egyenlőség alapja nem a liberalizmusban, hanem a Bibliában van

Kásler: Az egyenlőség alapja nem a liberalizmusban, hanem a Bibliában van