A kormányfő szerdán kizárta Draskovics Tibor kabinetfőnök és László Csaba pénzügyminiszter érintettségét a K and H bank brókercége ügyében, miközben Demeter Ervin fideszes képviselő élesen bírálta Tóth András titkosszolgálati államtitkárt az ügy "hanyag" kezeléséért.

"Abban a pillanatban, amikor a kérdés felvetődött, László Csabával és Draskovics Tiborral egyaránt beszéltem, s világosan kiderült, hogy azt a területet nem felügyelték, és ezzel a témát lezártam" - mondta Medgyessy Péter miniszterelnök szerdán.
A volt titokminiszter szerint hanyagul járt el az NBH
Demeter Ervin fideszes képviselő, az előző kormány titokminisztere bírálta Tóth Andrást, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő politikai államtitkárt, amiért - szerinte - az illetékes hatóságok "hanyagul és rendetlenül jártak el" az ügyben. Demeter szerint Kulcsár Attila - K and H brókercégének sikkasztással gyanúsított volt vezető munkatársa - külföldre távozásával összefüggésben felmerül Tóth András államtitkár felelőssége, mert lehetősége lett volna például arra, hogy kezdeményezze a bróker letartóztatását.
Tóth András – Demeter nyilatkozatára reagálva – elmondta: Kulcsár Attila ugyan részlegesen beismerte cselekményeit, ám ez nem volt elegendő az őrizetbe vételéhez vagy az úti okmányainak bevonásához. Az államtitkár szerint a találkozó után „többnapi megfeszített munka” következett, és a Nemzetbiztonsági Hivatal ezután tett feljelentését a rendőrségen. Tóth kitért arra, hogy mielőtt Kulcsár Attila felkereste őt, a rendőrség már tartott egy házkutatást a K and H brókercégénél annak érdekében, hogy egy esetleges bűncselekmény fellelhető tárgyi bizonyítékait biztonságba helyezze.
Demeter Ervin viszontválasza szerint "Tóth András beismerte azt is, hogy a rendőrség tartott az NBH feljelentése előtt házkutatást a K and H-nál, ezzel megerősítette Rogán Antal állítását, amelyet a rendőrség cáfolt". "Itt valaki nem mond igazat, nem tudom, hogy Tóth András, vagy a rendőrség" – jegyezte meg Demeter. Tóth András a fideszes képviselő ezen nyilatkozatára már nem reagált.
Közben a rendőrség szerdán elismerte, hogy vizsgálnak egy levelet, amelyben egyes lapinformációk szerint a K and H Equities-nél történt pénzügyi visszaélés feltételezett elkövetője, Kulcsár Attila ad "vészforgatókönyvet" a brókercég ügyfelei számára. Azt azonban "egyelőre nem tudják, ki készítette vagy kinek kézbesítették" a levelet - mondta Molnár Csaba rendőr alezredes, a nyomozás egyik vezetője szerdán.
Csak Kulcsárt gyanúsítja a rendőrség
A rendőrség július 7-én kezdett nyomozást a brókercégnél a K and H feljelentése alapján. Az ügyben eddig az egyetlen gyanúsított Kulcsár Attila, aki a nyomozás jelenlegi adatai szerint 2-3 év alatt körülbelül 60-70 ügyfelet károsíthatott meg összesen mintegy 10-13 milliárd forinttal.
Kulcsár Attila ügyvédje, Bánáti János, korábban hangsúlyozta, hogy ügyfele - akit csütörtökön készül kihallgatni a rendőrség - az ügy tisztázásában és a kárfelmérésben "maximálisan együttműködik". (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Kreml szerint Putyin is kaphatott Stasi-igazolványt

A Kreml szerint Putyin is kaphatott Stasi-igazolványt

Próbálta mostanában hívni a Telekom ügyfélszolgálatát? A mesterséges intelligencia veszi fel a telefont

Próbálta mostanában hívni a Telekom ügyfélszolgálatát? A mesterséges intelligencia veszi fel a telefont

23-an fagytak halálra eddig ezen a télen

23-an fagytak halálra eddig ezen a télen

Oroszország már a világ második legnagyobb fegyvergyártója

Oroszország már a világ második legnagyobb fegyvergyártója

Széllel és esővel indul a hét, de aztán kisüthet a nap

Széllel és esővel indul a hét, de aztán kisüthet a nap

"Rabszolgatörvény": Rendkívüli bizottsági üléssel akadályozták az ellenzék tervét

"Rabszolgatörvény": Rendkívüli bizottsági üléssel akadályozták az ellenzék tervét