Tetszett a cikk?

A kormányfő szerdán kizárta Draskovics Tibor kabinetfőnök és László Csaba pénzügyminiszter érintettségét a K and H bank brókercége ügyében, miközben Demeter Ervin fideszes képviselő élesen bírálta Tóth András titkosszolgálati államtitkárt az ügy "hanyag" kezeléséért.

"Abban a pillanatban, amikor a kérdés felvetődött, László Csabával és Draskovics Tiborral egyaránt beszéltem, s világosan kiderült, hogy azt a területet nem felügyelték, és ezzel a témát lezártam" - mondta Medgyessy Péter miniszterelnök szerdán.
A volt titokminiszter szerint hanyagul járt el az NBH
Demeter Ervin fideszes képviselő, az előző kormány titokminisztere bírálta Tóth Andrást, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő politikai államtitkárt, amiért - szerinte - az illetékes hatóságok "hanyagul és rendetlenül jártak el" az ügyben. Demeter szerint Kulcsár Attila - K and H brókercégének sikkasztással gyanúsított volt vezető munkatársa - külföldre távozásával összefüggésben felmerül Tóth András államtitkár felelőssége, mert lehetősége lett volna például arra, hogy kezdeményezze a bróker letartóztatását.
Tóth András – Demeter nyilatkozatára reagálva – elmondta: Kulcsár Attila ugyan részlegesen beismerte cselekményeit, ám ez nem volt elegendő az őrizetbe vételéhez vagy az úti okmányainak bevonásához. Az államtitkár szerint a találkozó után „többnapi megfeszített munka” következett, és a Nemzetbiztonsági Hivatal ezután tett feljelentését a rendőrségen. Tóth kitért arra, hogy mielőtt Kulcsár Attila felkereste őt, a rendőrség már tartott egy házkutatást a K and H brókercégénél annak érdekében, hogy egy esetleges bűncselekmény fellelhető tárgyi bizonyítékait biztonságba helyezze.
Demeter Ervin viszontválasza szerint "Tóth András beismerte azt is, hogy a rendőrség tartott az NBH feljelentése előtt házkutatást a K and H-nál, ezzel megerősítette Rogán Antal állítását, amelyet a rendőrség cáfolt". "Itt valaki nem mond igazat, nem tudom, hogy Tóth András, vagy a rendőrség" – jegyezte meg Demeter. Tóth András a fideszes képviselő ezen nyilatkozatára már nem reagált.
Közben a rendőrség szerdán elismerte, hogy vizsgálnak egy levelet, amelyben egyes lapinformációk szerint a K and H Equities-nél történt pénzügyi visszaélés feltételezett elkövetője, Kulcsár Attila ad "vészforgatókönyvet" a brókercég ügyfelei számára. Azt azonban "egyelőre nem tudják, ki készítette vagy kinek kézbesítették" a levelet - mondta Molnár Csaba rendőr alezredes, a nyomozás egyik vezetője szerdán.
Csak Kulcsárt gyanúsítja a rendőrség
A rendőrség július 7-én kezdett nyomozást a brókercégnél a K and H feljelentése alapján. Az ügyben eddig az egyetlen gyanúsított Kulcsár Attila, aki a nyomozás jelenlegi adatai szerint 2-3 év alatt körülbelül 60-70 ügyfelet károsíthatott meg összesen mintegy 10-13 milliárd forinttal.
Kulcsár Attila ügyvédje, Bánáti János, korábban hangsúlyozta, hogy ügyfele - akit csütörtökön készül kihallgatni a rendőrség - az ügy tisztázásában és a kárfelmérésben "maximálisan együttműködik". (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Operatív Törzs: Kamu sms-ek érkeznek az oltásról, ezekre ne figyeljenek

Operatív Törzs: Kamu sms-ek érkeznek az oltásról, ezekre ne figyeljenek

A szociális jogok fokozott védelmét érné el az ET

A szociális jogok fokozott védelmét érné el az ET

Mennyire és hogyan volt vallásos Einstein?

Mennyire és hogyan volt vallásos Einstein?