Tetszett a cikk?

Európai körútján augusztus 5-ig a budapesti Sziget Fesztiválon állomásozik az Amnesty International Svájcból indult busza. A kiállítás az emberi jogok Oroszországban folyó megsértésével foglalkozik, s a buszon aláírásgyűjtés is folyik a csecsenföldi emberjogi helyzetről; a petíció címzettje Vlagyimir Putyin orosz elnök.

A busz látogatói aláírásukkal és ujjlenyomatukkal fejezhetik ki tiltakozásukat az emberi jogok csecsenföldi megsértése ellen. A kérelmet a busz közép- és kelet-európai útja során tizenegy országban írhatják alá az azzal egyetértők - tájékoztatott az Amnesty International magyarországi szervezete.
A szervezet felhívja a figyelmet azoknak a szovjet állampolgárságú embernek a sorsára is, akik tisztázatlan helyzetben élnek: a hatóságok megtagadták az orosz állampolgársághoz, vagy az állandó tartózkodáshoz való jogukat. Idén december 31-én a régi szovjet útlevelek lejárnak, így ezek az emberek hontalanokká válnak, s akár kitelepítésükre is sor kerülhet.
A mozgó kiállítás Magyarország előtt megfordult Ausztriában és Szlovéniában is. A Szigetről Szlovákiába, Csehországba és Lengyelországba megy, majd a moszkvai végállomás előtt megáll Ukrajnában, Moldáviában és Fehéroroszországban is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csókay András: Ne hallgassunk a szirénhangokra, oltassunk a kínai vakcinával

Csókay András: Ne hallgassunk a szirénhangokra, oltassunk a kínai vakcinával

Az Európai Unió egy évnyi emissziójával csökkent tavaly a szén-dioxid-kibocsátás

Az Európai Unió egy évnyi emissziójával csökkent tavaly a szén-dioxid-kibocsátás

Szépen fejlődik, már óvodába jár az SMA miatt kezelt Zente

Szépen fejlődik, már óvodába jár az SMA miatt kezelt Zente