A személyes felelősség megállapítását kéri az Állami Számvevőszék (ÁSZ), mert a tavalyi választások lebonyolításához biztosított pénz felhasználásának ellenőrzése során több szabálytalanságot is találtak.

A Belügyminisztérium illetékesei többször is megsértették a közbeszerzési törvény rendelkezéseit a mintegy kilencmilliárd forintot felemésztő tavalyi parlamenti és önkormányzati választás lebonyolítása során - állapította meg az ÁSZ. Ennek oka részben az volt, hogy az országgyűlési és a helyhatósági választás időbeli közelsége, valamint a feladatok hasonlósága miatt célszerű volt egyes beszerzéseket összevonni, de az utóbbi választásra a 2001- 2002-es költségvetés nem biztosított fedezetet - írja a Népszabadság. A források nélkül meghirdetett közbeszerzési eljárás viszont jogellenes.
Az ellenőrzés során kiderült, hogy egy vállalkozó - a pártsemleges kampánnyal összefüggésben - az alig több mint húszmilliós szerződésben foglalt kötelezettségeinek csak részben tett eleget, és ezért 3,7 millió forint kötbért kellett volna fizetnie, ennek behajtásától azonban a hivatal eltekintett. A Népszabadság információi szerint emiatt az ÁSZ büntetőeljárás kezdeményezését javasolta.
A jelentés szerint 2000-ben a BM Központi Hivatal 12-13 milliárd forintra becsülte a 2002-es választások összköltségét. A parlament végül ennek mintegy háromnegyedét fogadta el: a 2001- 2002-es költségvetésben az országgyűlési választásra 6,3 milliárdot, míg 2002 nyarán a helyhatósági választásra négymilliárdot hagyott jóvá. Az ÁSZ megállapította: az önkormányzatok és a közigazgatási hivatalok jó része a központi forrásokat - a közreműködők magasabb díjazása érdekében - kiegészítette: az ÁSZ becslése szerint az e körnek átadott 3,4 milliárd forintot 1,2 milliárddal toldották meg. A főváros egyes normatívákat "saját zsebből" négy-ötszörösére, a megyék egy része kétszeresére egészített ki. A belügyminiszter ígéretet tett a szükséges intézkedések megtételére - írja a Népszabadság.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hadházy szerint nincs értelme az ellenzéki akciónak, elhagyta a Parlamentet

Hadházy szerint nincs értelme az ellenzéki akciónak, elhagyta a Parlamentet

Délutánra elvonul a csapadékos idő

Délutánra elvonul a csapadékos idő

A kormánylap megmagyarázza a „rabszolgatörvényt”: a kínaiak 12 órát dolgoznak

A kormánylap megmagyarázza a „rabszolgatörvényt”: a kínaiak 12 órát dolgoznak

Az oroszok nem számolnak Paks II. további csúszásával

Az oroszok nem számolnak Paks II. további csúszásával

Strasbourgi terror: utcán a TEK járművei

Strasbourgi terror: utcán a TEK járművei

Videón, ahogy Orbán TEK-es testőrei a parlamentbe rohannak

Videón, ahogy Orbán TEK-es testőrei a parlamentbe rohannak