Tetszett a cikk?

A személyes felelősség megállapítását kéri az Állami Számvevőszék (ÁSZ), mert a tavalyi választások lebonyolításához biztosított pénz felhasználásának ellenőrzése során több szabálytalanságot is találtak.

A Belügyminisztérium illetékesei többször is megsértették a közbeszerzési törvény rendelkezéseit a mintegy kilencmilliárd forintot felemésztő tavalyi parlamenti és önkormányzati választás lebonyolítása során - állapította meg az ÁSZ. Ennek oka részben az volt, hogy az országgyűlési és a helyhatósági választás időbeli közelsége, valamint a feladatok hasonlósága miatt célszerű volt egyes beszerzéseket összevonni, de az utóbbi választásra a 2001- 2002-es költségvetés nem biztosított fedezetet - írja a Népszabadság. A források nélkül meghirdetett közbeszerzési eljárás viszont jogellenes.
Az ellenőrzés során kiderült, hogy egy vállalkozó - a pártsemleges kampánnyal összefüggésben - az alig több mint húszmilliós szerződésben foglalt kötelezettségeinek csak részben tett eleget, és ezért 3,7 millió forint kötbért kellett volna fizetnie, ennek behajtásától azonban a hivatal eltekintett. A Népszabadság információi szerint emiatt az ÁSZ büntetőeljárás kezdeményezését javasolta.
A jelentés szerint 2000-ben a BM Központi Hivatal 12-13 milliárd forintra becsülte a 2002-es választások összköltségét. A parlament végül ennek mintegy háromnegyedét fogadta el: a 2001- 2002-es költségvetésben az országgyűlési választásra 6,3 milliárdot, míg 2002 nyarán a helyhatósági választásra négymilliárdot hagyott jóvá. Az ÁSZ megállapította: az önkormányzatok és a közigazgatási hivatalok jó része a központi forrásokat - a közreműködők magasabb díjazása érdekében - kiegészítette: az ÁSZ becslése szerint az e körnek átadott 3,4 milliárd forintot 1,2 milliárddal toldották meg. A főváros egyes normatívákat "saját zsebből" négy-ötszörösére, a megyék egy része kétszeresére egészített ki. A belügyminiszter ígéretet tett a szükséges intézkedések megtételére - írja a Népszabadság.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elmarad Berki Krisztián büntetőfékezéses tárgyalása

Elmarad Berki Krisztián büntetőfékezéses tárgyalása

Olyan fotót készített a New Horizons a Naprendszer szélén, amilyenre még nem volt példa

Olyan fotót készített a New Horizons a Naprendszer szélén, amilyenre még nem volt példa

Tornádó volt Kassa közelében

Tornádó volt Kassa közelében