Tetszett a cikk?

A másfél hónapja öngyilkosságot elkövetett brit kormányzati tanácsadó, David Kelly özvegye hétfői bizottsági meghallgatásán lesújtóan nyilatkozott a kormány férjével szembeni magatartásáról. Tony Blair brit kormányfő PR-tanácsadója, az ügy egyik kulcsszereplője pénteken jelentette be lemondását.

A felsőházi jogi főméltóság, Lord Hutton által elnökölt bizottság előtt az özvegy elmondta: férje árulásnak tartotta a kormányzat részéről, hogy nevét az iraki tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatos politikai botrány során nyilvánosságra hozták annak ellenére, hogy a védelmi minisztérium vezetői korábban névtelenséget ígértek neki. Janice Kelly szerint férjét mindez kétségbeeséssel töltötte el. David Kelly elmondta neki azt is, hogy a védelmi minisztériumban "leteremtették", amiért beszélt a BBC-tudósítóval, akinek május végén sugárzott riportja azt állította, hogy a brit kormány szándékosan tette „izgalmasabbá” az iraki tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatos hírszerzési dossziékat. A BBC és a kormányzat közt ezt követően kirobbant viszály és nyilatkozatháború során a kormányzat hozta nyilvánosságra David Kelly nevét.
Hétvégi sajtójelentések szerint mindazonáltal maga Kelly is elkerülhetetlennek tartotta a fegyveres beavatkozást az iraki tömegpusztító eszközök leszerelése érdekében. Az özvegy hétfői meghallgatását Londonban sokkal nagyobb előzetes érdeklődés övezte, mint Tony Blair kormányfő vagy Geoff Hoon védelmi miniszter múlt heti megjelenését a bizottság előtt, nem hivatalos vélemények szerint ugyanis Janice Kelly vallomása súlyos károkat okozhat a példátlan eset óta egyébként is súlyos belpolitikai válságot élő munkáspárti kormánynak. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: A rekordbüntetések és Winkler Róbert felmondásának napja

Radar360: A rekordbüntetések és Winkler Róbert felmondásának napja

Egy sztárépítész szerint megállíthatjuk a klímaváltozást, és erre egy nagyszabású terve is van

Egy sztárépítész szerint megállíthatjuk a klímaváltozást, és erre egy nagyszabású terve is van

Szétnézett Csernobilban az egyik legjobban működő robot

Szétnézett Csernobilban az egyik legjobban működő robot