Tetszett a cikk?

Rejtő E. Tibor, a K and H Bank volt vezetőjének ügyvédje szerint védence nem készült szökésre, amikor Hegyeshalomnál pénteken őrizetbe vették, mindössze feleségével együtt vásárolni indult Ausztriába. A volt bankvezér egyébként tagadja az ellene felhozott vádakat.

Rejtő E. Tibort azt megelőzően vették őrizetben, hogy lakásán házkutatást tartottak volna - közölte a K and H Bank volt vezetőjének ügyvédje. Kollár Károly cáfolta azt a hivatalos rendőrségi álláspontot, miszerint a volt bankvezető ellen péntek reggel adtak ki elfogatóparancsot azt követően, hogy nem sokkal előtte házkutatást tartottak Rejtő E. Tibor lakásán. Az ügyvéd által bemutatott rendőrségi határozatok alapján Rejtő E. Tibort pénteken délelőtt 10 óra 20 perckor vették őrizetben, a házkutatás a jegyzőkönyv szerint azonban csak 10 óra 25 perckor kezdődött. Kollár azt is cáfolta, hogy ügyfele Ausztriába akart volna szökni pénteken, amikor az érvényben lévő körözés miatt feltartóztatták a hegyeshalmi határállomáson. Elmondta: a volt bankvezér és felesége épülő házukba szerettek volna függönyt vásárolni, ezért akartak Ausztriába utazni.
"Útközben az ügy előadója felhívta telefonon Rejtő E. Tibort azzal, hogy szeretné kihallgatni. A volt bankvezető készségesen állt a nyomozó rendelkezésére, és maga mondta el, hogy Ausztriába kíván utazni, ahonnan még este visszajön. Így abban állapodott meg a rendőrtiszttel védencem, hogy hétfő reggel 9 órakor áll rendelkezésükre. A rendőr jó utat kívánt" - tette hozzá az ügyvéd. Megjegyezte: nehezen tartja elképzelhetőnek, hogy a volt bankvezető és felesége szökni akart volna, hiszen Magyarországon hagyták hétéves gyermeküket és Rejtő E. Tibor 91 éves édesanyját.
Kollár Károly azt is furcsállja, hogy a rendőrség sürgősen meg akarta hallgatni Rejtő E. Tibort, de a gyanúsításon túl egyetlen kérdést sem tettek fel védencének. "Rejtő E. Tibor továbbra is készségesen áll a nyomozók rendelkezésére, és várja a kérdéseket" - tette hozzá az ügyvéd.
A Pesti Központi Kerületi Bíróság vasárnap helyezte előzetes letartóztatásba a folytatólagosan, különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztással gyanúsított Rejtő E. Tibort, aki az eljárás jelenlegi adatai szerint tudott Kulcsár Attila átutalások révén elkövetett bűncselekményeiről, segítette azokat, és ezért részesedést kapott, összesen mintegy 90 millió forintot. Rejtő E. Tibor tagadja, hogy pénzt vett volna át Kulcsár Attilától. Ügyvédje szerint védekezését az támasztja alá, hogy a pénzátvétel rendőrség által megjelölt időszakának jelentős részét külföldön töltötte.
Az előzetes letartóztatás elrendeléséről szóló elsőfokú bírói végzés indoklása szerint alapos a gyanú arra, hogy Rejtő E. Tibor hatáskörét túllépve, a bank belső szabályzatát megszegve arra utasította a K and H Equities brókercég alkalmazottait, hogy Kulcsár Attila ügyfeleinek ne küldjenek kimutatást számláik egyenlegéről; a bankvezető így tette lehetővé, hogy Kulcsár Attila leplezni tudja tevékenységét munkatársai és ügyfelei előtt, és elkövesse a bűncselekményeket.
Rejtő E. Tibor védője megjegyezte: a K and H Equities tulajdonosa 50 százalék plusz egy szavazattal a holland ABN AMRO Bank, és csak kisebbségi tulajdonosa a K and H Bank, amelynek vezetője Rejtő E. Tibor volt július 10-i lemondásáig. A K and H Equitiesnek volt saját vezérigazgatója, felügyelőbizottsága és belső ellenőrzése, ezeken a kisebbségi tulajdonos bank vezetője nem "nyúlhatott át" - fogalmazott az ügyvéd. Kollár Károly kedden délelőtt még nem kapott határozatot arról, hogy a rendőrség zár alá vette volna Rejtő E. Tibor vagyonát.
A rendőrség nem bízott Rejtőben
A rendőrség pénteken még nem tervezte Rejtő E. Tibornak, a K and H Bank lemondott vezérigazgatójának őrizetbe vételét, de miután megtudta, hogy Ausztriába távozik és nem bízott visszatérésében, ezért előre hozta elfogását, közölte kedden Gera Antal, az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának vizsgálati főosztályvezetője. Az ezredes hozzátette: Rejtő E. Tibor vallomásában cáfolta, hogy nem tért volna vissza, de ebben a rendőrség előre nem bízhatott.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lukasenka szerint ünnep volt a fehérorosz választás. A végső ítéletet Putyin mondhatja ki

Lukasenka szerint ünnep volt a fehérorosz választás. A végső ítéletet Putyin mondhatja ki

Meghalt Marschall Péter tévés producer

Meghalt Marschall Péter tévés producer

Kemenesi: Új fertőzési láncolatok indultak el

Kemenesi: Új fertőzési láncolatok indultak el