Tetszett a cikk?

A Népszabadság megköveti olvasóit, mert nincs birtokában Teller Ede levele - derül ki a lap szerdai számában Eötvös Pál elnök, főszerkesztő tollából megjelenő Felelősségünk című írásból.

"Ennyi elég egy szerkesztőségnek, hogy megkövesse olvasóit és az érintetteket" - írja a főszerkesztő. Az írás utal arra, hogy a tudóssal - többi között a magyar belpolitika állapotáról - beszélgetéseket folytató Zeley László elmondása szerint megegyezett Teller Edével egy előzetes szövegről. Ezt később a Népszabadsághoz szándékoztak Zeley tanácsára eljuttatni. A szöveget a beszélgetések alapján Zeley foglalta össze, s hogy meg tudja kerülni Teller professzor magyar segítőjét, Grigory N. Margitot (akivel - feltehetően politikai nézetkülönbségeik miatt - rossz viszonyban volt), a szöveget Zeley Teller Ede angol titkárnőjének küldte rossz angolsággal, egyben azzal a kéréssel, hogy gondoskodjon a magyar fordításról is.
A szöveg és annak faxigazolása a szerkesztőség birtokában van, ez jelent meg a lapban is - írja a főszerkesztő. A szöveg tartalmát, illetve annak lényegét Teller Ede feltehetően ismerte, mert szeptember 5-én, tehát még Zeley faxának megérkezése előtt - egy Grigory N. Margitnak diktált szövegben elhárította, hogy a magyar belpolitikába ártsa magát. Erről a levélről Zeley nem kapott értesítést. A professzor halála után a szöveg fordítását Zeley megsürgette azzal a kéréssel, hogy küldjék el a Népszabadsághoz. A fordító szintén nem tudhatott Teller Ede visszavonó sorairól, így a szöveget a Népszabadsághoz faxolta. A Népszabadságban a Zeley László által Teller professzornak elküldött, de az általa szeptember 5-én már általánosságban visszavont írás jelent meg. "Magunk nem a történetért, hanem a végeredményért vagyunk felelősek" - írja a Népszabadság főszerkesztője. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az ügyvédje szerint nem fogják bíróság elé állítani a Madeleine McCann megölésével gyanúsított férfit

Az ügyvédje szerint nem fogják bíróság elé állítani a Madeleine McCann megölésével gyanúsított férfit

Már online is lehet ruhát próbálni

Már online is lehet ruhát próbálni

Felvette a kamera, ahogy bemásztak a remízbe összefújni két metrókocsit

Felvette a kamera, ahogy bemásztak a remízbe összefújni két metrókocsit