Tetszett a cikk?

A munkaadók támogatják, a munkavállalók ellenzik a kormány létszámcsökkentési terveit a közigazgatási szférában, közölték a munkaerőpiac érdekvédelmi szervezetei az Országos Érdekegyeztetési Tanács (OÉT) csütörtöki ülésén.

A kormány takarékosabb államra vonatkozó elképzelései szerint jövőre a kormányzati szektorban 10 százalékos létszámleépítésre kerül sor, ami 8.000 fős leépítést jelent, erősítette a szerdán kihirdetett kormánydöntést Medgyessy Péter kormányfő az Economist csütörtöki konferenciáján. A miniszterelnök kijelentette, hogy a kormány a GDP-arányos államháztartási hiányt a 2002-es 9,3 százalékról 2004-re 3,8 százalékra kívánja lefaragni. "Mindezt azért teszi, a kormány mert csak tartós egyensúly mellett képzelhető el a fenntartható gazdasági növekedés" - fűzte hozzá Medgyessy.
Az állami szféra alkalmazottainak száma napjainkra olyan mértékben felduzzadt, hogy az már az ország versenyképességére is negatívan hat - mondta a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) csütörtöki tájékoztatóján Lőrincze Péter, a VOSZ európai uniós csatlakozási munkabizottságának vezetője. Szerinte a napjainkra több mint 800 ezer főt kitevő közszféra hozzávetőleg ezer milliárd forintjába kerül az országnak, ha a közszféra alkalmazottainak létszámát mintegy 200 ezer fővel csökkentenék, az legkevesebb 500 milliárd forint megtakarítást hozna az országnak a VOSZ szakértőinek számításai szerint.
Míg a munkaadói oldal támogatja a kormány létszámleépítési terveit, az érdekegyeztetési tanács munkavállalói oldala elfogadhatatlannak és meggondolatlannak tartja a kormány szerdai bejelentését a központi közigazgatásban dolgozók 8 ezer fős elbocsátásáról. Kuti László, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés elnöke az OÉT csütörtöki ülésén elmondta: azt javasolják, hogy álljon fel egy háromoldalú bizottság, amely megvizsgálná, hogy a közszférában mennyi munkavállalóra van szükség, illetve milyen területeken lehet megtakarítást elérni.
Csizmár Gábor, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium politikai államtitkára elmondta: a kormány szerdai döntése, amelyben a minisztériumoknál mintegy 8 ezer embertől válnának meg, nem a teljes közszférát érinti. Utalt arra, hogy a közszférában mintegy 820 ezren dolgoznak, így a tervezett létszámcsökkentés e rétegnek mindössze egy százalékát érintené. Emlékeztetett arra, hogy a 8 ezer fő a munkaadók véleménye szerint kevés, a munkáltatók szerint akár 100 ezer fő elbocsátása is indokolt lenne a közszférából, míg a munkavállalóknak túl sok. Így e kérdésben szerinte hosszú tárgyalások után kell kompromisszumra jutni. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Érdi tömegverekedés: tizenkét ember letartóztatását rendelte el a bíróság

Érdi tömegverekedés: tizenkét ember letartóztatását rendelte el a bíróság

Genovai hídavatás: „Nem akarjuk, hogy a tragédiából karnevált csináljanak”

Genovai hídavatás: „Nem akarjuk, hogy a tragédiából karnevált csináljanak”

Európában is pénzt ad a jobb videókért a TikTok, 20 milliárd forintot osztanak szét

Európában is pénzt ad a jobb videókért a TikTok, 20 milliárd forintot osztanak szét