Tetszett a cikk?

Medgyessy Péter magyar és Adrian Nastase román miniszterelnök a bukaresti Victoria palotában aláírta a kedvezménytörvény módosított válto zatának romániai alkalmazásáról szóló egyezményt.

Az aláírási ceremónia után tartott sajtóértekezleten a magyar miniszterelnök megerősítette: valóban felmerült előző este, hogy lemondja bukaresti látogatását az aradi Szabadság-szobor kérdésének megoldatlansága miatt, mivel azonban a kedvezménytörvény mintegy másfél millió romániai magyar sorsát érinti, úgy mérlegelt, hogy fontos aláírni ezt a megállapodást. Medgyessy és Adrian Nastase román miniszterelnök kedden egyaránt előrelépésnek minősítette az aláírást a két ország közötti megbékélés és az európai integráció felé vezető úton. A két kormányfő nem tartott négyszemközti megbeszélést, a küldöttségek közötti plenáris tanácskozás ötven percig tartott, akárcsak az ünnepélyes aláírást követő sajtóértekezlet. A két miniszterelnök megegyezett: az év végig valamilyen megoldás születik az aradi Szabadság-szobor kérdésében. Medgyessy Péter Kovács László külügyminiszter társaságában a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) székházában folytatta megbeszéléseit a szervezet vezetőivel.
A kedden lezajlott román-magyar miniszterelnöki találkozó végre pontot tett egy hosszú vita végére - jelentette ki magyar újságíróknak Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke. Markó szerint a két ország kapcsolatait már hosszú ideje megterheli a kedvezménytörvény kérdésnek a rendezetlensége. A megállapodás a kedvezmények körét nem csonkítja, ugyanakkor lehetővé teszi a törvény zökkenőmentes romániai alkalmazását - állapította meg a romániai magyar politikus. Tagadhatatlan ugyanakkor, hogy a román-magyar kapcsolatokat, illetve az RMDSZ és a kormányzó román Szociáldemokrata Párt (PSD) viszonyát továbbra is megterheli az aradi Szabadság-szobor körüli vita - hangoztatta Markó, aki szerint emiatt egyfajta "szoborválság" keletkezett. Ez a válság kedden még nem oldódott meg, de sokat jelentett, hogy a magyar miniszterelnök egyértelműen kiállt Bukarestben a Szabadság-szobor visszaállítása mellett.
Lassan hozzászokunk, hogy Románia minden hónapban rituálisan megalázza Medgyessy Pétert - mondta Németh Zsolt (Fidesz) az aláírt megállapodást értékelve. "Medgyessy Péter önbecsülése minden bizonnyal elbírja a megaláztatást, azonban a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség nem tekinthet el attól, hogy Medgyessy Péter egyelőre még Magyarország miniszterelnöke" - szögezte le az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke. Németh szerint a megállapodás hátrányos a magyarság számára, és komoly visszalépést jelent a 2001-ben aláírt Orbán-Nastase-megállapodáshoz képest. Felhívta a figyelmet, hogy e megállapodásban volt egy kitétel, mely szerint a 2001. október 19-én elfogadott kormányközi kisebbségi vegyes bizottság jegyzőkönyvét végrehajtják a felek. Ebben rögzítve van az aradi Szabadság-szoborcsoport felállítása: ez a kitétel most kikerült a megállapodásból. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Búcsú a Hollywoodban legangolabb, Angliában leghollywoodibb rendezőtől

Búcsú a Hollywoodban legangolabb, Angliában leghollywoodibb rendezőtől

Már több mint tízmilliárdszor telepítették ezt az androidos appot

Már több mint tízmilliárdszor telepítették ezt az androidos appot

Koronavírus: újabb rekordok dőltek Ukrajnában

Koronavírus: újabb rekordok dőltek Ukrajnában