Tetszett a cikk?

Az Országgyűlés ügyrendi bizottsága támogatja a brókerbotrány kapcsán a Fidesz által kezdeményezett vizsgálóbizottság felállítását célzó javaslathoz beterjesztett MSZP-s módosító indítványokat. Ezek alapján öt évre visszamenően folyna a vizsgálat, az előző kormányzat időszakára vonatkozó kérdésekkel kiegészülve. A Fidesz és az MSZP kölcsönösen a vizsgálat ellehetlenítésével vádolják egymást.

Az Országgyűlés hétfőn 186 igen szavazattal, 139 ellenében, 6 tartózkodó voks mellett bocsátotta részletes vitára a bizottságra vonatkozó fideszes indítványt. A szavazási lista szerint az MSZP-ből 160-an nyomták meg az igen, 5-en a nem gombot, 5-en tartózkodtak, a Fideszből valamennyi jelen lévő és szavazó képviselő nemmel voksolt.
A vizsgálóbizottság felállítását négy fideszes országgyűlési képviselő kezdeményezte, eredetileg a Pannonplast-részvények ügyének kivizsgálására. Az előterjesztők a vizsgálat tárgyát később kibővítették "a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által feltárt brókerbotránynak (...) és az egész botránysorozattal kapcsolatos kormányzati és kormánypárti politikusok érintettségének kivizsgálására". A módosító javaslatok közül az MSZP-s politikusok által benyújtott további 61 kérdés a brókerügy kezdetére, az előző kormányzat időszakára vonatkozik, s célja, hogy "a visszaélést elősegítő folyamatokat, valamint politikai-gazdasági és személyi összefonódásokat feltárja".
Répássy Róbert (Fidesz) szerint így lényegében lehetetlenné vált, hogy a kormány felelősségét ki lehessen vizsgálni a brókerbotrányban, mivel a szocialisták kérdései megelőzik az ellenzék által megfogalmazott kérdések vizsgálatát, a bizottság működési idejét pedig lerövidítik. A Fidesz nem döntött még arról, hogy ha a parlament megszavazza a kormánypárti módosító javaslatokat, akkor is támogatják-e a vizsgálóbizottság felállítását.
A parlamentben történt hétfői szavazás azt jelenti, hogy a Fidesz nem kívánja fenntartani határozati javaslatát a brókerügyet vizsgáló bizottság felállítására, már nem érdekelt a tisztán látásban, a vizsgálat lefolytatásában, azt el akarja lehetetleníteni és szabotálni - jelentette ki Simon Gábor (MSZP). "Amennyiben a Fidesz folytatja ezen magatartását és visszavonja saját határozati javaslatát, akkor az MSZP-frakció fenntartja és sajátjaként kezeli az indítványt" - mondta a szocialista képviselő, aki szerint az MSZP ragaszkodik a vizsgálóbizottság felállításához. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
DK: Orbán szegényügyi tanácsadója 36 ezer forintos bort vett közpénzből

DK: Orbán szegényügyi tanácsadója 36 ezer forintos bort vett közpénzből

444.hu: Háziorvosokat mozgósítanak, annyira kevés az orvos a nyíregyházi Jósa András Kórházban

444.hu: Háziorvosokat mozgósítanak, annyira kevés az orvos a nyíregyházi Jósa András Kórházban

Mennyivel dobja meg a téli rezsit a járvány home office, és ki állja a cechet? Szavazzon!

Mennyivel dobja meg a téli rezsit a járvány home office, és ki állja a cechet? Szavazzon!