Tetszett a cikk?

A kormány jóváhagyta a Magyar Honvédséggel kapcsolatos reformelképzeléseket, köztük a tervezett szervezeti változtatásokat, és döntött a Honvédelmi Minisztérium hosszú távú finanszírozásáról is. A kabinet úgy döntött, hogy az utolsó sorkatonák 2005 nyarán szerelnek le.

A kabinet által elfogadott haderőstruktúra biztosítja, hogy "a magyar katona a világ bármely pontján, de mindenekelőtt itthon rövid idő alatt bevethető, jól felszerelt legyen és képes legyen együttműködni a NATO-tagállamokkal és az Európai Unió haderejével" - mondta Juhász Ferenc honvédelmi miniszter.
A kormány döntött a Honvédelmi Minisztérium hosszú távú finanszírozásáról is: a honvédelmi költségvetés 2004-ben a nemzeti össztermék 1,71 százaléka, 2005-ben 1,76 százaléka, 2006-tól pedig tíz éven keresztül 1,81 százaléka lesz.
A miniszter közölte, hogy a kormány döntése értelmében 2005 nyarán szerelnek le az utolsó sorkatonák. "Szeretnénk, ha ezt esetlegesen korábbra tudnánk hozni, de ehhez szervezési és egyéb feltételek szükségesek" - tette hozzá. Juhász Ferenc hangsúlyozta: céljuk, hogy a honvédség jól felszerelt, modern és finanszírozható legyen. Ennek érdekében megszabadulnak azoktól a többnyire működésképtelen technikai eszközöktől, amelyekre már nincsen szükségük. A működésképtelen eszközöket a miniszter saját hatáskörben vonhatja ki a hadrendből, a még forgalomképes járműveket pedig az ÁPV Rt. értékesíti majd.
Juhász a haditechnikai fejlesztések között említette a Gripen-vadászrepülőgépek bérletét, a harcászati rádiók és a különböző járművek beszerzését is. Azt még nem tudják, hogy a megszüntetni tervezett szervezeteknél dolgozó katonák közül hányan kívánnak majd tovább szolgálni, de azzal számolnak, hogy a katonák fele nem hagyja el a honvédséget. A tárca vezetője elmondta azt is, hogy az önkormányzatok ingyenesen jutnak hozzá azokhoz az ingatlanokhoz, amelyekre nem lesz szüksége a honvédségnek.
Juhász Ferenc szerint a taszári bázis sorsa továbbra is attól függ, hogy "sikerül-e közös hasznosítást találni az Egyesült Államokkal vagy a NATO-val". A szervezeti döntések értelmében megszűnik a pécsi tüzérdandár, Nagyorosziból Győrbe költözik a légvédelmi rakétaezred, és Szentkirályszabadjáról Szolnokra települ a harci helikopter ezred megmaradó része. 2005-ben felszámolják a szabadszállási kiképzőközpontot, valamint Nyíregyháza helyőrségét. 2006-ban megszűnik a szombathelyi kiképzőközpont is. A tervek szerint 2006-ban a Magyar Honvédség és a szaktárca együttes létszáma 35 ezer lesz. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így alakítja át a New York-i ingatlanpiacot a koronavírus

Így alakítja át a New York-i ingatlanpiacot a koronavírus

Fehérorosz elnökválasztás: brutális fölénnyel nyert Lukasenka az előzetes eredmények szerint

Fehérorosz elnökválasztás: brutális fölénnyel nyert Lukasenka az előzetes eredmények szerint

Eddig 20 millió koronavírus-fertőzöttet találtak a világon

Eddig 20 millió koronavírus-fertőzöttet találtak a világon