Tetszett a cikk?

Kizárólag a gyanúsított fogvatartásának körülményeire vonatkozó panasz miatt szállították át Rejtő E. Tibort a rendőrségi fogdából a Nagy Ignác utcai büntetés-végrehajtási intézetbe - tájékoztatott a fővárosi főügyész az MTI érdeklődésére kedden.

Rejtő E. Tibor átszállítása nincs összefüggésben a panasz előadását követő gyanúsítotti kihallgatáson elhangzottakkal és arra sem vezethető vissza, hogy bármifajta hibát követett volna el a nyomozást végző ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága (SZBEI). A volt bankvezető panasza kizárólag a fogva tartás körülményeire, döntően a higiéniás viszonyokra vonatkozott - mondta Sódor István, aki szerint a büntetés-végrehajtási ügyésznek ilyen esetekben is törvényben rögzített kötelessége, hogy azonnal intézkedjen a panasz kivizsgálásáról.
A múlt csütörtökön a panasz meghallgatását követő, Rejtő E. Tibor kérésére lezajlott csaknem kilencórás, a büntetőügy érdemét is érintő gyanúsítotti kihallgatással kapcsolatban "nem tudok kérdésekre válaszolni, mert a nyomozás érdekét sértené a részletek nyilvánosságra hozatala" - mutatott rá Sódor. "Meggyőződésem, hogy az SZBEI-nél jól folyik a nyomozás. Eddig is szakmailag értékes munkát végeztek és ebben bízom a jövőben is. Az ügyészség és a rendőrség párhuzamosan, jogkörüknek megfelelően eljárva, egymást támogatva dolgozik ebben az ügyben is. Én úgy vélem, hogy a rendőrség és az ügyészség közötti összhang nem bomlott meg" - hangsúlyozta a főügyész.
Nyugtalanítóak és az adott büntetőeljárás sikerét súlyosan veszélyeztetőek azok a megnyilvánulások, amelyek törvényes nyomozati cselekményeket a valóstól eltérő jelentéstartalommal mutatnak be a nyilvánosság előtt - jelentette ki Juhász Gábor, az MSZP frakcióvezető-helyettese. Polt Péter legfőbb ügyésznek Lamperth Mónika belügyminiszterhez írott, Rejtő E. Tibor, a K and H Bank lemondott vezetője ügyészségre történő átszállítását tárgyaló levelével kapcsolatosan közölte: az ügyészség ebben a kérdésben a jogszerű megoldások közül olyat választott, amely a rendőrség és az ügyészség viszonyát "erősen mérgezi", és csökkenti a nyomozás hatékonyságát. "Felelősség terheli azt, aki egy ilyen nyilvánvaló hatékonyságcsökkentő megoldást választott ebben az ügyben" - tette hozzá Juhász Gábor, aki szerint komoly ellentmondások voltak a legfőbb ügyész és szóvivője mondanivalója között, eltérő vélemények láttak napvilágot, ez pedig mindenképpen magyarázatra szorul. Polt Péter a belügyminiszterhez írott levelében úgy fogalmazott, "megjegyezni kívánom, hogy nyugtalanítónak és az adott büntetőeljárás sikerét súlyosan veszélyeztetőnek tartom azokat a megnyilvánulásokat, amelyek a széles nyilvánosság előtt törvényes nyomozati cselekményeket politikai vita tárgyává tesznek".
Vasárnapi sajtótájékoztatóján is Juhász Gábor jelentette be, hogy az ügyészség Rejtő E. Tibort csütörtökön a rendőrség tudta nélkül előbb a Fővárosi Főügyészségre, majd egy büntetés-végrehajtási intézetbe szállította, jelentősen csökkentve ezzel a rendőrség esélyeit a sikeres nyomozásra. A frakcióvezető-helyettes furcsállotta a történteket és megjegyezte: vége a két bűnüldöző szerv közötti korábban hangoztatott jó együttműködésnek. Pál Tibor, a Belügyminisztérium politikai államtitkára hétfőn a parlamentben úgy vélekedett: nem szokványos, nem erősíti a rendőrség és az ügyészség közötti bizalmat, együttműködést, hogy az ügyészség a rendőrség megkerülésével végez nyomozást. Az ügyben hétfőn és kedden levélváltás volt a belügyminiszter és a legfőbb ügyész között.
A K and H Bank nyáron lemondott vezetőjét szeptember elején a rendőrség sikkasztással gyanúsította meg és a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tizenhét fertőzöttet találtak Pápán

Tizenhét fertőzöttet találtak Pápán

Négy fontos változás kell ahhoz, hogy újra repülhessenek a Boeing 737 MAX-ok

Négy fontos változás kell ahhoz, hogy újra repülhessenek a Boeing 737 MAX-ok

Vádat emeltek a Bartók Béla úton megbilincselt biciklissel szemben

Vádat emeltek a Bartók Béla úton megbilincselt biciklissel szemben