Tetszett a cikk?

Közép-Európa összes államában, ahol romák élnek, a népcsoport megbetegedési mutatói ötször-tízszer rosszabbak az országos átlagnál, s egy roma kisgyermek tíz-tizenöt évvel számíthat rövidebb életre - tartalmazza az Európa Tanács jelentése.

A több éves, 2002-ben zárult és 15 államra kiterjedő vizsgálat üzenete, hogy az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés korlátozott néhány társadalmi réteg számára - mutatott rá Ürmös Andor, az egészségügyi és szociális főosztályvezető-helyettese, aki a jelentést ismertette. A tanulmány a felszámolandó okok között a települési egyenlőtlenségeket, az alacsony jövedelemszintet és iskolai végzettséget jelölte meg -mondta Ürmös, példaként említve azt, amikor szakorvosok tagadták meg az ellátást roma telepeken.
A szervezet a vizsgálat alapján megfogalmazott ajánlásában kifejti: biztosítani kell, hogy mindenki egyenlő eséllyel juthasson hozzá a szolgáltatásokhoz. "A törvényes, biztonságos, komfortos lakhatási körülmények biztosítása az alapja az egészségi állapot javításának, illetve az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésnek" - olvasható az ajánlások között.
Az ET szerint az egészségügyi szakszemélyzet képzésében figyelmet kell szentelni a roma közösségek tradícióinak, kultúrájának. Mivel sok esetben a romáknak nincsenek meg a személyazonosságot igazoló dokumentumai, ezért az egészségügyi és közszolgáltatások eléréséhez szükséges iratokat biztosítani kell azoknak, akiknél ez hiányzik - rögzíti az ajánlás. A kormány köteles gondoskodni olyan független intézmények létrehozásáról, amelyek lehetőséget teremtenek mindenkinek az ellátáshoz való egyenlő hozzáféréshez. Emellett a diszkrimináció áldozatainak lehetőséget kell biztosítani panaszaik bejelentésére. A dokumentum szerint a roma nőket be kell vonni a telepek rehabilitációja, illetve megszüntetése ügyében indított politikai és törvény-előkészítési programokba. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Napos időre számíthat ma, de várható eső

Napos időre számíthat ma, de várható eső

Karácsony a második hullámról: Készüljünk a legrosszabbra

Karácsony a második hullámról: Készüljünk a legrosszabbra

Nem utazott el az Atlético Madrid a BL negyeddöntőjére

Nem utazott el az Atlético Madrid a BL negyeddöntőjére