Tetszett a cikk?

Grespik László "tárgyalótermi magatartása” nem tekinthető egyszerű adatvédelmi problémának; az eset lényegesen összetettebb alkotmányos elveket és értékeket érint - közölte Takács Albert helyettes ombudsman.

Az állampolgári jogokért felelős ombudsman általános helyettese csütörtökön közölte: azért kérte vizsgálat lefolytatására az ügyvédi kamara elnökét, mert Grespik László ügyvéd egy szkinhed-perben azt kérdezte a bírótól, hogy zsidó származású, vagy vallású-e. Az eset alkotmányos elveket érint; azt, hogy származása, vallása alapján, minden további nélkül megkérdőjelezhető-e az eljáró bíró függetlensége, pártatlansága, elfogulatlansága" – áll Takács Albert közleményében.Az ombudsman nem rendelkezik hatáskörrel az eseti ügyvédi magatartások vizsgálatára, arra azonban igen, hogy az ügyvédi jogok, kötelességek és etikai elvárások teljesítésének értékelésére hivatott ügyvédi kamarához forduljon, ezért a Budapesti Ügyvédi Kamara elnökét a megfelelő vizsgálat lefolytatására kértem - mondta Takács Albert.Az ügyvédi kamara az ombudsmani kezdeményezés alapján elrendeli annak kivizsgálását, hogy indokolt-e fegyelmit indítani Grespik László ügyvéd ellen - közölte csütörtökön Bánáti János ügyvéd, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke.Az üggyel kapcsolatban csütörtökön hangot adott véleményének Medgyessy Péter is. "A demokrácia alapértékeivel, az erkölccsel és a jó ízléssel is ellentétesnek találom azt, hogy a Magyar Köztársaság egy bírósági tárgyalásán bárki bárkinek a származása felől érdeklődjék, akár a vádlott, akár az ítélkező származását a jogalkalmazás viszonyítási pontjává tegye" - szögezte le közleményében a kormányfő. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új tervet mutatott be Novák Katalin: Az idősek bármikor mehetnének boltba, a fiatalabbakat nem engednék be a védett idősávban

Új tervet mutatott be Novák Katalin: Az idősek bármikor mehetnének boltba, a fiatalabbakat nem engednék be a védett idősávban

Radar360: Rossz világ jön a gazdaságra és az Indexre

Radar360: Rossz világ jön a gazdaságra és az Indexre

Merkel: Még semmit nem tettek, hogy a szegény országok is kapjanak a koronavírus elleni oltásból

Merkel: Még semmit nem tettek, hogy a szegény országok is kapjanak a koronavírus elleni oltásból