Tetszett a cikk?

Vizsgálatot folytat a Lelkiismeret ’88 csoport hétfői tüntetésével kapcsolatban az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese.

A Lelkiismeret ’88 csoport tüntetését tiltó első rendőrségi határozatot - mivel annak megtámadása nyomán bírósági döntés született - az ombudsman közlése szerint nem vizsgálja. "Az első reakcióm az eddigi ismereteim alapján, amelyek a sajtóból származnak: a rendőrség itt jól járt el; egy ismételt tartalmú beadványt kapott, aminél az államigazgatási eljárás általános szabályai szerint nem a megtiltást kell megismételni, hanem visszautasítani, mert ez már egy ítélt ügy", mondta az első tiltó, a bíróság által is jóváhagyott határozatra utalva.Takács Albert szavai szerint vizsgálja azt is, hogy a rendőrség az államigazgatási eljárás általános szabályai szerint járt-e el az ügyben. "A mostani információk alapján nekem úgy tűnik, hogy igen", tette hozzá. Mint elmondta, a beadványban foglaltak alapján vizsgálja azt is, nem volt-e túlkapás a demonstráció feloszlatása.Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese szólt arról is, hogy az ügyben felvette a kapcsolatot Lapid Lajos ezredessel, a budapesti rendőrfőkapitány közbiztonsági helyettesével.A Lelkiismeret ’88 csoport november 24-én jelentette be december 1-jére tervezett tüntetését, amelynek során a magyar és a román kormányfő találkozójának első évfordulóján, Medgyessy Péter miniszterelnök budapesti háza elé vonulva akarta kifejezni nemtetszését az ügyben. A Lelkiismeret ’88 Csoport aktivistái hétfő este kezdték meg a tüntetést, de a rendőrség az előzetesen megtiltott demonstrációt feloszlatta, és ötven személyt előállított.Kocsis Imrét, a Lelkiismeret ’88 csoport vezetőjét a Budai Központi Kerületi Bíróság szerdán meghozott végzésében rendzavarás szabálysértéséért figyelmeztetésben részesítette, az ellene indított eljárást pedig megszüntette. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megbízható katona tűzközelben: még újságírói végzettsége is van a Színművészeti új kancellárjának

Megbízható katona tűzközelben: még újságírói végzettsége is van a Színművészeti új kancellárjának

Vera Jourová: „Sosem bántottam a magyar embereket”

Vera Jourová: „Sosem bántottam a magyar embereket”

A Fővárosi Közgyűlés ülésére toboroz embereket a CÖF, hogy megvédjék a Liget-projektet

A Fővárosi Közgyűlés ülésére toboroz embereket a CÖF, hogy megvédjék a Liget-projektet