Tetszett a cikk?

Roma közösségi házként nyitották meg Németkéren azt az épületet, amelyet tavaly a falu lakói rongáltak meg, hogy megakadályozzák egy cigány család beköltözését. A Roma Polgárjogi Alapítvány szerint a lépés a helyiek lelkiismeretének megnyugtatását és az önkormányzat mellett annak idején kiálló roma vezető megjutalmazását szolgálja.

A tavaly szeptemberi házrombolást követően a németkéri önkormányzat képviselőtestülete úgy döntött: a megrongált és a költözködésben megakadályozott bedőtanyai családtól visszavásárolt épületet a helyi cigány kisebbségi önkormányzat tulajdonába adják. A képviselőtestület az épület felújításával, illetve az abban helyet kapó kisebbségi iroda vezetésével a helyi roma önkormányzat vezetőjét, az annak idején a beköltözés ellen tiltakozók pártját fogó - bár a rongálásban részt nem vevő - Pongó Ignácot bízta meg.

„A házrombolók alkotmányellenes cselekményt követtek el, a megrongált épület romáknak juttatása így inkább Pongó úr jutalma, amiért annak idején kiállt az önkormányzat vezetői mellett” - véli dr. Bársony János, a németkéri önkormányzatot rasszizmussal vádoló Roma Polgárjogi Alapítvány igazgatója. "A döntéssel nem valamifajta kompenzálás volt a célunk" – jelentette ki ugyanakkor a hvg.hu-nak Bakos Batu, Németkér polgármestere. Bakos, aki az ominózus rongálás idején alpolgármester volt, állítja, hogy a község amúgy is igyekszik helyiségeket biztosítani a kisebbségeknek. "Pongó Ignác sokat kockáztatott a mellettünk való kiállásával, de Németkéren ő sem akart bűnözőket látni" – mondja a polgármester, az utóbbi kitételt azonban dr. Bársony cáfolja: "a család, amely Németkérre szeretett volna költözni, s amelyet a szabad költözés alkotmányos jogában a helyi lakosok megakadályoztak, bizonyítottan büntetlen előéletű".

A megrongált épület felújítására hatszázezer forintot juttatott a németkéri önkormányzat, s a – még közel sem befejezett - újjáépítéshez magáncégek adományait is felhasználták. "A rombolásban részt vevő és ezért vád alá helyezett, de próbaidőre bocsátott németkéri lakosok társadalmi munkában vettek részt a munkálatokban" – magyarázza a polgármester. Pongó Ignác tervei szerint az eddig beszerzett berendezésen és pályázaton az informatikai tárcától elnyert komputeren túl további támogatásokra pályáznak; az ingatlan korábbi gazdasági épületeit nagyobb közösségi helyszínné alakítanák. Dr. Bársony azonban úgy fogalmaz: "feltehetően az indította Németkér vezetését erre az – egyébként szimpatikus – lépésre, hogy egyszerűen szégyellték magukat a történtek miatt".

Németkéren a lakosság 8,1 százaléka a roma kisebbséghez tartozik, a munkanélküliség megközelíti a húsz százalékot, hasonló incidensre mindeddig nem volt példa. "Az eset azért is kellemetlen a községnek, mert hozzánk a házrongálás előtt, s azt követően is gond nélkül költözhettek romák" – állítja egyöntetűen a polgármester és a helyi roma kisebbségi vezető, akik azt is hozzáteszik: a tavalyi eset óta is három roma család költözött a faluba, mindenfajta probléma nélkül. "Ez örvendetes – reagál a Roma Polgárjogi Alapítvány igazgatója -, úgy tűnik, a település vezetői belátták, hogy alkotmányellenes cselekedetet nem követhetnek el."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
15 százalékkal nőtt a halálozások száma, és nem csak a járvány miatt

15 százalékkal nőtt a halálozások száma, és nem csak a járvány miatt

A Levegő Munkacsoport nem veszi át a Budapestért díjat, Karácsony ezt figyelmeztetésnek veszi

A Levegő Munkacsoport nem veszi át a Budapestért díjat, Karácsony ezt figyelmeztetésnek veszi

Most már egyhuzamban 24 órán át is lehet videotelefonálni a Teams-szel

Most már egyhuzamban 24 órán át is lehet videotelefonálni a Teams-szel