Tetszett a cikk?

A taláros testület azért semmisítette meg a törvényt, mert az Országgyűlés megsértette a törvény újratárgyalására vonatkozó alkotmányi előírást. A kormány tudomásul veszi az Alkotmánybíróság döntését.

A testület az államfő törvényhozási eljárásban betöltött szerepének értelmezésével kapcsolatos, hétfőn kihirdetett határozatát - öt különvélemény mellett - az elnök szavazatával fogadta el. A határozat szerint a megsemmisítés nem érinti az alkotmányellenes és megsemmisített törvény alapján létrejött jogviszonyokat, s a belőlük származó jogokat és kötelezettségeket. Mivel az Alkotmánybíróság a kórháztörvény alkotmányellenességét formai okból megállapította, azért annak tartalmi alkotmányellenességét nem vizsgálta.Az ügy előzménye, hogy az államfő a törvényhozási eljárásban betöltött szerepének értelmezését kérte annak kapcsán, hogy az Országgyűlés június 23-ai rendkívüli ülésén változatlan formában fogadta el a kórháztörvényt, amelyet Mádl Ferenc aznap küldött vissza megfontolásra a Háznak.Az AB határozatához három alkotmánybíró párhuzamos indokolást, öten pedig különvéleményt csatoltak, így a határozat meghozatalánál Holló András elnöki szavazata döntött.A kormány tudomásul veszi az Alkotmánybíróság döntését, az egészségügyi miniszter azonban sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a kórháztörvény eljárási vita áldozatává vált. Kökény Mihály szerint a kórháztörvény irányt szab az egészségügy átalakításának és az Alkotmánybíróság által történt hatályon kívül helyezésével fontos szakmai és pénzügyi garanciák esnek ki. A miniszter azt mondta: a határozat nem akadályozza az egészségügyi reform folytatását, és a kormány még a héten meghozza azokat a döntéseket, amelyek a reform folytatásához szükségesek.Az SZDSZ szerint elkötelezetten tovább kell vinni az egészségügyi reformot - mondta Kuncze Gábor hétfőn az MTI-nek az úgynevezett kórháztörvényt megsemmisítő alkotmánybírósági határozatot kommentálva. Az Alkotmánybíróság tartalmilag nem tett észrevételt a kórháztörvényre, eljárási okok miatt semmisítette meg a jogszabályt - hangsúlyozta az SZDSZ elnöke, frakcióvezetője. Javítani kell az egészségügy rossz helyzetén; "semmi más nem segíthet, csak ha többletforrásokat tudunk bevonni, de ez nem lehet többlet költségvetési kiadás" - vélte a kormánypárti politikus.Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke hétfőn kijelentette, hogy amit a kormány és a kormánypártok a "kórháztörvény parlamenti elfogadása közben műveltek, az nemcsak a jó ízlést, a morált sérti, hanem a törvényességet és a demokráciát is". Csáky András, az MDF képviselője közölte: pártja megítélése szerint "ez a nap az újkori demokráciák egyik legszomorúbb napja, hiszen az Alkotmánybíróság kimondta, hogy a parlamenti többség, a kormányzat akaratának megfelelően a jogállamiság súlyos megsértésével fogadta el a kórháztörvényt". (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyelőre mégsem felügyelheti Lázár János a szabadkígyósi kastélyt

Egyelőre mégsem felügyelheti Lázár János a szabadkígyósi kastélyt

Mire számíthat Orbán, hogy Joe Biden lesz az Egyesült Államok elnöke?

Mire számíthat Orbán, hogy Joe Biden lesz az Egyesült Államok elnöke?

Ötven év múlva "vészes földközelségbe" kerülhet egy óriási aszteroida

Ötven év múlva "vészes földközelségbe" kerülhet egy óriási aszteroida