Tetszett a cikk?

Bár a forintválság, úgy tűnik, lecsengett, továbbra sem mennek jól a dolgok a magyar gazdaság házatáján. Sokak szerint kormányfőcsere javíthatna a gazdaságpolitika hatékonyságán.

Felmerült Bokros Lajos neve is: ő egyszer már kihúzta az országot a csávából. Sokan vádolják őt még ma is az emberek elszegényítésével, ám az igazság az, hogy a Bokros-csomag néven elhíresült stabilizációs program révén állt meg 1995-96-ban az ország eróziója, és indult be a gazdaság gyors növekedése, ami még a Fidesz-kormányzás első éveiben is tartott. Azon persze lehet vitatkozni, hogy az irreális jövedelembevallások országában mennyire volt indokolt a tandíjak bevezetése, az állampolgári jogon járó szociális kedvezmények célzott juttatásokra való átalakítása, különösen e lépések tálalása.

Bokros körül mindenesetre megfagyott a levegő, és a szocialisták úgy tudtak megszabadulni a számukra terhessé vált, szókimondó minisztertől, hogy ellenállásba alig ütköztek. Azóta pedig lényegében csendben asszisztálnak Bokros ördögként való ábrázolásához. Pedig azt, hogy a 98-as választásnak esélyesként vágott neki az MSZP, elsősorban egykori "népnyúzó" pénzügyminiszterének köszönhette. Bokros bizonyos érdemeit korábban - mielőtt még a jobboldalon kötelező gyakorlattá vált a "bokrosozás" - olyan vezető fideszes gazdaságpolitikusok is elismerték, mint Varga Mihály későbbi pénzügyminiszter.

Bokros – mint különböző cikkeiből, a kereskedelmi rádióknak adott interjúiból kiderül - azóta már levonta kommunikációs baklövéseinek tanulságait. Jobbító szándékait, programját a nyilvánosság elé kell tárnia, máskülönben nem remélhet széleskörű támogatást. A forintválság nyomán sokan őt szeretnék látni a pénzügyminiszteri székben. De nem valószínű, hogy elvállalna olyan pozíciót, ami a gazdaságpolitika irányítását nem, legfeljebb ismét csak a balhé elvitelét tenné lehetővé számára. A szocialista párt alapos renoválást vett tervbe. Minden szempontból jó lenne, ha olyan személyben gondolkodnának, aki valódi alternatívát kínálhat a cserbenhagyott választóknak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem fogadta el a budakalászi polgármester a búzavirágozó jegyző lemondását

Nem fogadta el a budakalászi polgármester a búzavirágozó jegyző lemondását

Egy magyar kórházigazgató szerint a koronavírus-fertőzésen átesetteket valószínűleg nem kell beoltani

Egy magyar kórházigazgató szerint a koronavírus-fertőzésen átesetteket valószínűleg nem kell beoltani

Radar360: Mától tesztelik itthon a tanárokat, az USA-ban heteken belül olthatnak

Radar360: Mától tesztelik itthon a tanárokat, az USA-ban heteken belül olthatnak