Tetszett a cikk?

Az Országgyűlés hétfőn 354 igen szavazattal, egyhangúlag elfogadta a mozgóképről szóló törvényt, amely többek között a filmipar fejlődését szolgáló források hatékony felhasználását támogató rendszer kialakítását tűzte ki céljául.

A támogatási rendszer alapelvei: a magyar- és a magyar részvétellel készülő - filmalkotások számának növelése, a filmelőállításnak, a filmalkotások finanszírozásának tervezhetőbbé tétele, az alkotások elkészülésének és azok közönséghez való eljutásának biztosítása, a normatív és szelektív támogatási elemek megfelelő arányának megteremtése, az iparágban fellelhető források mozgósítása, a mozgóképipari befektetések ösztönzése, a határon túli magyar filmkultúra értékeinek megőrzése és új értékek létrehozásának elősegítése.A törvény hatálya a magyar, illetve magyar részvétellel készülő filmalkotások előállítására, terjesztésére és archiválására, valamint a magyarországi filmterjesztésre terjed ki. A jogszabály a Magyar Mozgókép Közalapítvány feladatai között határozta meg a közvetlen költségvetési támogatások, valamint egyéb forrásokból származó bevételek elosztási rendszerének működtetését.A közalapítvány minden év február 28-ig közzéteszi a Kulturális Közlönyben, illetve egyén szükséges módon nyilvánosságra hozza a tárgyévre vonatkozó pályázati tervezetét, meghatározva, hogy az adott évben milyen mozgóképszakmai célokat, milyen keretösszegben kíván támogatni. Minden év március 31-ig köteles a kulturális miniszter számára értékelést készíteni az előző esztendőben nyújtott támogatások hasznosulásáról.A közalapítvány kezelő szerve a kuratórium, elnökét és tagjait az alapítók jelölik, és a kormány jóváhagyásával a miniszter nevezi ki. Megbízatása 3 évre szól. A törvény kimondja: a miniszter a mozgóképszakma támogatását szolgáló állami és az audiovizuális iparból igénybe vehető források összehangolása érdekében létrehozza a Mozgókép Koordinációs Tanácsot, mint konzultatív testületet. A tanács hatáskörébe tartozik a mozgóképszakmai támogatásokat nyújtó pályázatok összehangolása.A törvény rögzíti a mozgóképszakma közvetlen támogatásának típusait. Ezek szerint szelektív, normatív és strukturális támogatás nyújtható. A mozgóképszakma működésével összefüggő államigazgatási feladatok ellátására a törvény kimondja a Nemzeti Filmiroda felállítását. Feladatai közé tartozik például a forgalomba kerülő filmalkotásoknak a kiskorúak egészséges szellemi és lelki fejlődése érdekében meghatározott kategóriákba sorolása. A Nemzeti Filmiroda hozza létre és működteti a korhatár bizottságot. Élén az igazgatót a miniszter pályázat útján nevezi ki és menti fel, a kinevezés időtartama öt év.A nemzeti filmvagyon védelmével foglalkozó paragrafus kimondja: a Magyar Nemzeti Filmarchívum a minisztérium irányítása alatt álló, közgyűjteményként működő önálló költségvetési szerv. A nemzeti filmvagyonra vonatkozó vagyonkezelői jog a filmarchívumhoz kerül. A nemzeti filmvagyonba tartozó alkotások eredeti negatív példányai, illetve ennek hiányában a filmalkotások legalább egy műpéldánya a filmarchívum tulajdonát képezik. A törvény szabályozza az art mozivá minősítés, valamint a moziknak a fogyatékkal élő emberek számára való hozzáférhetőségének feltételeit is. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyáltalán nem kellene már földgázba fektetnie az Európai Uniónak

Egyáltalán nem kellene már földgázba fektetnie az Európai Uniónak

Meghalt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Meghalt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Most már egyhuzamban 24 órán át is lehet videotelefonálni a Teams-szel

Most már egyhuzamban 24 órán át is lehet videotelefonálni a Teams-szel