Tetszett a cikk?

"Egy sértett ember valótlanságokra épülő, alaptalan rágalmainak" nevezte Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke azt a nyilatkozatot, amelyet a felügyelet működéséről tett egy volt alkalmazott. Ugyanebből a kormány több tagja a felügyelet Fidesz iránti elkötelezettségére következtet, ha igazak a vádak.

Két napilapban a PSZÁF egyik volt ellenőre, főosztályvezetője azt állította, hogy ellenőrzési tevékenysége során politikai és személyes hátterű utasításokat kapott, és utasították a pénzügyminiszter lakáshitelének vizsgálatára. Konyecsniné Szécsi Mária elmondta, többször is utasították olyan munkára, ellenőrzésre, személyi intézkedésre, amely mögött személyes vagy politikai érdekeket sejtett.Szász Károly ezzel és a cikkekre reagáló politikai nyilatkozatokkal kapcsolatban reményét fejezte ki, hogy nem újabb politikai támadás indul a független szakmai, pénzügyi felügyelet ellen, ugynakkor összehangolt hecckampánynak nevezte a lapokban megjelenteket. Szász szerint nem véletlen, hogy éppen keddre időzítették mindezt, miután hétfőn a köztársasági elnök előzetes normakontrollt kért a felügyelet átalakításával kapcsolatos törvény ügyében az Alkotmánybíróságtól.Ha igaz, ami a Népszabadság keddi cikkében szerepel, akkor a PSZÁF elnöke és néhány más vezetője politikai kampányt folytatott, ami súlyosan ellentétes cselekedet a köztisztviselői jogállással - mondta Kovács László, az MSZP elnöke Szécsi Mária nyilatkozatára reagálva. Gyurcsány Ferenc ifjúsági- és sportminiszter kijelentette, ha a főosztályvezetőnek igaza van, "akkor kiderül, hogy a PSZÁF nem a betétesek, hanem a Fidesz érdekeit védi"."Fikarcnyi örömet sem okozna, ha kiderülne, hogy az a figyelmeztetésem, mely szerint bizonyos közintézmények és vezetőik nem a köztársasághoz, hanem az őket eredetileg jelölő vagy kinevező párthoz hűek, igaznak bizonyulnának" - tette hozzá a miniszter. László Csaba pénzügyminiszter is reagált a lapinterjúra; szerinte a "mai napig az a gyanú, hogy ilyesmi előfordulhat, groteszk feltételezésnek tűnt csupán, hiszen ki gondolhatná komolyan, hogy az a független intézmény, amelynek feladata a bankok működésének felügyelete, maga követ el durva banktitok-sértést".A volt PSZÁF alkalmazott a Népszabadságban elmondja, hogy a PSZÁF-nál "az utolsó csepp a K and H ügyet kirobbantó Pannonplast-vizsgálat volt. A felügyeletnek a hatalmas pénzmozgásokkal és a megtalált K and H-s úgynevezett hídszámlával - amelyen milliárdos tételek folytak át - kellett volna foglalkoznia. Erről már májusban tudomásunk volt, de nem jelentettük a rendőrségnek a pénzmosás gyanúját... Mivel nem értettem egyet a szokatlan kézi irányítással, meg azzal sem, hogy a felügyelet vezetése egyértelműen politikai szálakat kutat az ügyben - feladatunk volt például a pénzügyminiszter lakáshitel-számlájának, valamint az ehhez kapcsolódó szerződéseknek áttekintése -, és ennek hangot is adtam, egyre inkább bizalmatlanság vett körül. Végül azt mondták: nem megfelelő színvonalon vizsgáltuk a K and H ügyet, majd leváltottak." (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megszökött 50 ezer lazac egy ausztrál halgazdaságból, a környezetvédők aggódnak

Megszökött 50 ezer lazac egy ausztrál halgazdaságból, a környezetvédők aggódnak

Villámgyorsan felfrissítették a Toyota Camryt

Villámgyorsan felfrissítették a Toyota Camryt

Győrfi Pál üzent Zacher Gábornak: Ne felejtsük el a karácsonyt!

Győrfi Pál üzent Zacher Gábornak: Ne felejtsük el a karácsonyt!