A Tilos Rádiót működtető alapítvány a harminc napos szilenciumról szóló ORTT-határozat végrehajtásának felfüggesztését, a Jobbik a rádió műsorszolgáltatási szerződésének felbontatását kéri a bíróságtól, Eörsi Mátyás SZDSZ-es képviselő pedig határozati javaslatot nyújtott be az ügyben az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének.

"Gőzerővel készítjük elő" a médiahatóság döntése elleni fellebbező keresetet - mondta. "Számítottunk a szigorú döntésre, a rádió felfogásával is megegyezik ez, de a kiszabott büntetést aránytalannak és igazságtalannak érezzük" - hangsúlyozta korábban Csabai Gábor. A Tilos az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) szerdai határozatának megfelelően - szombaton 0 órától megkezdte az adás szüneteltetését, de bejelentették, hogy a bíróságon megtámadják a döntést. A rádiót hat hónapra kizárták a Műsorszolgáltatási Alap támogatásából és alkalmazták a médiatörvény - testületi tagok által többször is "utolsó figyelmeztetésként" említett - kitételét is, amely szerint a testület "írásbeli figyelmeztetésben megállapítja a jogsértést, és felhívja a műsorszolgáltatót a jogsértés megszüntetésére, illetve arra, hogy a jövőben tartózkodjon a jogsértéstől".A Jobbik Magyarországért Mozgalom (Jobbik) a Fővárosi Bíróságon hétfőn megtámadta a Tilos Rádió műsorszolgáltatási jogosultságát felfüggesztő médiahatósági határozatot; a szervezet azt kérte a bíróságtól, kötelezze az adó műsorszolgáltatási szerződésének felbontására az ORTT-t - közölte Papp Dániel, a Jobbik médiapolitikai kabinetvezetője. A Jobbik az ügy érintettjeként fordult bírósághoz - jelentette ki, mivel az adó ORTT által szankcionált adásainak egyike a szervezet által köztereken állított keresztekkel volt kapcsolatos, míg a szenteste elhangzottakat a párt médiafigyelő szolgálata vette észre.Az SZDSZ sajtóirodája szerint Eörsi Mátyás, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének szabad demokrata tagja olyan határozati javaslatot nyújtott be Strasbourgban, amely szerint a Tilos Rádióra kiszabott büntetés veszélyezteti a szólásszabadságot Magyarországon. "Ezek a szankciók nem csak aránytalanok, de egyben veszélyeztetik is a szólás szabadságát Magyarországon" - áll a határozati javaslatban, melyet Eörsi a múlt hét végén nyújtott be az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének. Az indítványban az olvasható, hogy az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) döntése "rendkívüli módon megnehezíti, csaknem ellehetetleníti a Tilos Rádió által képviselt szabad média fenntartását Magyarországon". (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Úgy tűnik, bekeményítettek a szabálytalankodó kamionosokkal szemben

Úgy tűnik, bekeményítettek a szabálytalankodó kamionosokkal szemben

Lekerültek az első helyről a kórházak az állami intézmények adósságlistáján

Lekerültek az első helyről a kórházak az állami intézmények adósságlistáján

Lakáskiadással egészíti ki a jövedelmét a leváltott Paks-ügyi államtitkár

Lakáskiadással egészíti ki a jövedelmét a leváltott Paks-ügyi államtitkár

Évi 200 ezret költünk el a magánegészségügyben, megnézték, hogy mire

Évi 200 ezret költünk el a magánegészségügyben, megnézték, hogy mire

Megszűnnek a rendszeres sajtótájékoztatók a Fehér Házban

Megszűnnek a rendszeres sajtótájékoztatók a Fehér Házban

Egy német férfi perel, mert diszkriminációnak tartja a „csak nőknek” parkolókat

Egy német férfi perel, mert diszkriminációnak tartja a „csak nőknek” parkolókat