Tetszett a cikk?

A Magyar Honvédség volt vezérkari főnöke a hágai Nemzetközi Törvényszék ügyészségének katonai szakértőjeként tanúskodott a volt jugoszláv államfő perében.

Végh tábornok Budapestről videoösszeköttetéssel tanúskodott szerdán a Hágában zajló perben. Beszámolója elején leírást adott arról, hogy milyen állapotok uralkodtak a volt jugoszláv néphadseregben a délszláv háborúk kitörésekor. Úgy nyilatkozott, hogy a jugoszláv néphadseregben léteztek a fegyelem betartásához, a szabálysértők és bűnelkövetők felelősségre vonásához szükséges szabályok és eszközök, de a gyakorlatban nem érvényesítették őket.A magyar tábornok jelentést készített az ügyészségnek a jugoszláv néphadseregről, a szövetségi köztársaság szétesése után létrejött jugoszláv hadseregről, a háborúk idején fennállt Krajinai Szerb Köztársaság, illetve a boszniai Szerb Köztársaság hadseregéről. A jelentés a horvátországi és boszniai háború idején fennálló állapotokat írja le, s azzal is foglalkozik, hogy milyen kapcsolatban álltak egymással ezek a hadseregek.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!