A Fővárosi Bíróság felfüggesztette az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) azon határozatának végrehajtását, amely 30 napra megvonta a csatorna műsorszolgáltatási jogosultságát.

A Tilos Rádió adása csütörtökön 0 órakor újraindul - mondta nem sokkal a bírósági határozat kézhez vételét követően Csabai Gábor, a médiumot működtető alapítvány kuratóriumi elnöke. Az elnök utalt arra, hogy a rádió - az ORTT határozatának eleget téve - múlt szombat óta nem szól, aznap 0 órakor beszüntette a sugárzást.Csabai elmondta: az alapítvány hétfőn fordult bírósághoz, kérve, hogy majdani fellebbezésük elbírálásának befejezéséig függesszék fel az ORTT-határozat végrehajtását; a Fővárosi Bíróság határozatában helyt is adott a kérésnek. A bírósági határozat viszont csak a hatályos döntés végrehajtásának felfüggesztéséről rendelkezik, az ORTT-döntés továbbra is érvényben van – tette hozzá Csabai. Tervei szerint a médiahatóság határozatát az alapítvány a bíróságon támadja meg, jelenleg a beadvány szövegezése folyik.A kuratórium elnöke kiemelte: ha a médiahatóság múlt szerdai döntését már másnap megtámadták volna egy fellebbező keresettel, akkor pusztán a beadás ténye halasztó hatályú lett volna, egyetlen másodpercre sem kellett volna a rádiónak elhallgatnia. Ezt azért nem tették meg, mert egyrészt minél alaposabban összeállított dokumentumot kívánnak benyújtani a bírósághoz, másrészt azt az üzenetet szerették volna közvetíteni a nyilvánosság felé, hogy "a rádió igenis érzi felelősségét", és zokszó nélkül elfogad egy méltányos, és a vétkével arányos büntetést. "Mi ezért - jelzés értékűen - a büntetésünket megkezdtük" - mondta.A Tilos Rádió műsorszolgáltatási jogosultságát egyes decemberi műsorokban elhangzott keresztényellenes kijelentések miatt függesztette fel az ORTT. A médiumot emellett hat hónapra kizárták a Műsorszolgáltatási Alap támogatásából és "utolsó figyelmeztetésben" részesítették.A Jobbik Magyarországért Mozgalom (Jobbik) a Fővárosi Bíróságon megtámadta a médiahatóság határozatát; a szervezet azt kérte a bíróságtól, kötelezze az adó műsorszolgáltatási szerződésének felbontására az ORTT-t - mondta néhány napja Papp Dániel, a Jobbik médiapolitikai kabinetvezetője.Az SZDSZ sajtóirodája ugyancsak néhány napja közölte: Eörsi Mátyás, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének szabad demokrata tagja olyan határozati javaslatot nyújtott be Strasbourgban az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének, amely szerint a Tilos Rádióra kiszabott büntetés veszélyezteti a szólásszabadságot Magyarországon. Az indítványban az olvasható, hogy az ORTT) döntése "rendkívüli módon megnehezíti, csaknem ellehetetleníti a Tilos Rádió által képviselt szabad média fenntartását Magyarországon".(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ez csak ízelítő volt abból, ami ezután jön – üzente a zimbabwei elnök, miután a tüntetők közé lőttek

Ez csak ízelítő volt abból, ami ezután jön – üzente a zimbabwei elnök, miután a tüntetők közé lőttek

Az MSZP ügyvédje képviseli Nagy Blankát

Az MSZP ügyvédje képviseli Nagy Blankát

Képtelen nemet mondani? Talán ez a módszer segíthet!

Képtelen nemet mondani? Talán ez a módszer segíthet!

Aggasztóan lassan halad a kútba zuhant spanyol kisfiú mentése

Aggasztóan lassan halad a kútba zuhant spanyol kisfiú mentése

Mi vár ránk a jövőben? Jóindulatú diktátor, oltalmazó isten vagy valami más?

Mi vár ránk a jövőben? Jóindulatú diktátor, oltalmazó isten vagy valami más?

Hazánkban a Seat Tarraco: beárazták a 7-személyes új divatterepjárót

Hazánkban a Seat Tarraco: beárazták a 7-személyes új divatterepjárót